Programul de „medicină la distanță” organizat de Mitropolia Banatului continuă și în...

Programul de „medicină la distanță” organizat de Mitropolia Banatului continuă și în 2021. Aproape 300 de consultații oferite gratuit anul trecut

0
DISTRIBUIȚI

Fundația Filantropia Timișoara a inițiat în 2019 un amplu proiect de servicii medicale oferite în sistem de  telemedicină, pentru pacienți vârstnici, cu boli cronice din județul Timiș. În 2020, prin proiectul „Sănătate la un click distanță” implementat cu sprijinul financiar al United Way România, fundația și-a propus să ofere consultații medicale de specialitate în specialitățile cardiologie și boli interne pentru pacienți vârstnici, cu boli cronice, din zona de est a județului Timiș, mai precis satele din jurul orașului Făget, o zona de deal și de munte aflată la 80-100 km depărtare de Timișoara și 30-50 km de Lugoj.

United Way Romania a asigurat bugetul pentru cheltuieli operaționale, iar parohiile locale, în colaborare cu autoritățile locale, au pus la dispoziție spațiul adecvat pentru realizarea consultațiilor, și au promovat proiectul în comunitate.

2020 a fost un an atipic, pentru toată lumea, cu provocări greu de prevăzut.


Și activitatea proiectului a fost afectată sau întreruptă de pandemia de COVID 19 în perioada martie-iunie, dar activitatea a fost reluată și au fost oferite gratuit 298 de consultații.

Consultațiile sunt oferite în sistem de telemedicină, ceea ce presupune că medicul specialist este în birou la Timișoara, iar pe teren, uneori și la 100 km distanță se află medicul rezident/ sau generalist, care are echipamentele de investigații și contact cu pacientul, transmițând în timp real consultația către medicul specialist.

„Am ales specialitățile cardiologie și boli interne pentru că sunt cele mai frecvente afecțiuni, îndeosebi după vârsta de 50 de ani, și fiind boli cronice pacientul ar trebui ca cel puțin odată pe an să fie văzut-evaluat-consultat de medicul specialist, ceea ce din păcate nu se întâmplă nici în orașe, unde sunt medici specialiști, și cu atât mai puțin la sate, unde o consultație la un medic specialist presupune o călătorie de 50-100 km ( până la Lugoj sau Timișoara) cheltuieli, și nu în ultimul rând teama de a pleca de acasă. În 2020, cabinetul de consultații prin telemedicină a funcționat în  Margina, Curtea, Coșava, unde au venit și locuitori din satele aparținătoare, iar în ultima parte a proiectului, activitatea s-a desfășurat în cabinetul de telemedicină din Făget, deservind în continuare  și locuitorii din satele înconjurătoare care au avut  nevoie de consultații. Pentru că au rămas numeroase localități în zonă, în care este dorită prezența echipei noastre, vom continua și în 2021, să oferim consultații medicale de specialitate, în sistem de telemedicină în zona de est a județului Timiș”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.