Românii sunt campionii UE la băutură. Cu cât a crescut procentul alocat...

Românii sunt campionii UE la băutură. Cu cât a crescut procentul alocat alcoolului în ultimul deceniu

0
DISTRIBUIȚI

Gospodăriile din UE alocă, în medie, 1,6% din cheltuielile totale de consum pentru băuturi alcoolice, printre statele membre unde această pondere este peste medie aflându-se şi România (2,6%), după cum arată datele publicate de Eurostat.

În total, în 2019 gospodăriile din UE au cheltuit 117 miliarde de euro (echivalentul a 0,8% din Produsul Intern Brut al UE) pentru băuturi alcoolice.


Eurostat subliniază că această cifră nu include cheltuielile pe băutură din restaurante şi hoteluri.

În ultimul deceniu, 2019 comparativ cu 2009, ponderea ocupată de cheltuielile pentru băuturi alcoolice în cheltuielile totale ale gospodăriilor a scăzut în 13 state membre. Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Lituania (de la 5,5% din cheltuielile totale ale gospodăriilor în 2009 până la 3,7% în 2009, adică o scădere de 1,8 puncte procentuale, urmată de Letonia (scădere de 1,5 puncte procentuale), Bulgaria (scădere de 1,3 puncte procentuale) şi Estonia (scădere de 1,1 puncte procentuale).

În contrast, cheltuielile pentru băuturi alcoolice ale gospodăriilor au crescut în şapte state membre, cel mai mare avans fiind înregistrat în România, de la 2,1% din cheltuielile totale ale gospodăriilor în 2009 până la 2,6% în 2019, adică o creştere de 0,5 puncte procentuale.

În alte şase state membre, Danemarca, Germania, Franţa, Italia, Olanda şi Slovenia, ponderea cheltuielilor pentru băutură în cheltuielile totale ale gospodăriilor a rămas stabilă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.