Teatrul Maghiar din Timișoara începe anul cu o premieră. Cum puteți vedea...

Teatrul Maghiar din Timișoara începe anul cu o premieră. Cum puteți vedea spectacolul

0
DISTRIBUIȚI

Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” începe anul cu o premieră absolută, „Omul care nu putea vorbi decât ceea ce citea”, cu care dorește să inaugureze un program teatru-cinema, conceput pentru a aduce pe scenă noi opțiuni estetice prin transpunerea limbajelor cinematografice în teatru.

Spectacolul este creația lui Adrian Sitaru, regizor distins cu cele mai importante premii de film europene, pentru regia unor filme ale Noului Cinema Românesc, care a semnat direcția de scenă și scenariul montării timișorene. El aduce în fața publicului un spectacol de teatru contemporan, cu personaje care, reunite în jurul unei mese, dezbat probleme de moralitate și conștiință, precum situații în care crima ar putea fi justificată, dacă criminalul poate deveni erou dacă fapta sa este justificată sau dacă viața unui animal este mai puțin valoroasă decât cea a unui om. Textul lui Adrian Sitaru explorează, totodată, cât de mult este influențată realitatea fiecăruia, imaginarul și raționalul uman, de limbajul dobândit în copilărie și cuvintele folosite, oferind spectatorului o temă de meditație privitoare la propriile sale convingeri. Spectacolul propune de asemenea, în mod ingenios, experiența simultană a teatrului și cinematografiei, căci va fi jucat pe scenă de actori și văzut printr-un ecran sepia care amintește de filmele de epocă, deasupra căruia, pe un alt ecran, se derulează experiența filmării live, în culori reale, oferind astfel spectatorilor diverse unghiuri  supra lumii personajelor.

Alături de Kocsárdi Levente, care deține rolul titular, din distribuția realizată în urma unui casting mai fac parte Lörincz Rita, Czüvek Loránd, Jancsó Elöd, Vajda Boróka, Lanstyák Ildikó, Hegyi Kincsö, Molnos András Csaba, Tokai Andrea, Kiss Attila, Mátyás Zsolt Imre, Barti Lehel András și cățelul Ronță.


Decorul și costumele au fost realizate de Velica Panduru iar muzica este compusă de Cári Tibor.

Spectacolul, supratitrat în limba română, va avea avanpremiera în 20 ianuarie, la care vor avea acces abonații Kultcard ai stagiunilor precedente, și premiera online în 24 ianuarie, ambele de la ora 19.00, urmând ca premiera cu public să aibă loc atunci când vor permite condițiile de securitate sanitară. Cei care doresc să vizioneze premiera online în 24 ianuarie pot solicita link-ul de acces gratuit la mailul artistic@tm-t.ro sau prin mesaj pe pagina de Facebook a teatrului.

Foto: Teatrul Maghiar / Petru Cojocaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.