Zeci de firme din regiunea de vest, sprijinite de CCIAT prin intermediul...

Zeci de firme din regiunea de vest, sprijinite de CCIAT prin intermediul unui program cu finanțare europeană

0
DISTRIBUIȚI

centrul regional de afaceri

Proiectul SIA Vest – Suport pentru Inițiative Antreprenoriale, derulat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș – beneficiar și lider de proiect – împreună cu S.C. GAPA S.R.L. și finanțat prin Programul Operațional de Capital Uman 2014-2020, s-a desfășurat timp de 36 de luni, între 12 ianuarie 2018 și 11 ianuarie 2021 și s-a finalizat cu succes, oferind oportunitatea a 40 de noi afaceri.

Principalul obiectiv al proiectului, adresat persoanelor care desfășoară o activitate independentă, celor inactive și șomerilor de lungă durată cu domiciliul într-unul din cele patru județe ale Regiunii Vest, doritoare să înființeze o afacere non-agricolă în mediul urban din regiunea vizată de proiect, a fost acela de a stimula ocuparea locurilor de muncă și creșterea numărului acestora prin organizarea unor cursuri de competențe antreprenoriale pentru 360 de persoane care au participat la 16 serii de cursuri gratuite de antreprenoriat, stagii de practică pentru 44 de persoane, activități de mentorat pentru 44 de persoane, precum și crearea și sprijinirea dezvoltării a 44 de noi afaceri în Regiunea Vest, care să genereze 88 de locuri de muncă.


În grupul țintă s-au înscris 380 de persoane din Regiunea Vest, au fost depuse 49 de planuri de afaceri dintre care 25 au fost selectate spre finanțare, au avut loc 25 de stagii de practică pentru candidații cu planuri de afaceri selectate și s-au înființat 40 de firme noi, dintre care 24 de către partenerul coordonator CCIAT. Au fost acordate, de asemenea, trei diplome de merit pentru spirit novator și viziune strategică în transformarea unei idei într-o afacere de succes în cadrul Topului Firmelor din județul Timiș pentru anul 2019, firmelor Anastasia International, Camera Pictures și LowByte Software.

După demersurile pentru înființarea și autorizarea activității firmelor, mentorii au oferit suport informațional, instrumental și evaluativ pentru implementarea planurilor de afaceri selectate spre finanțare, conform codurilor CAEN specifice.

În 2020, atenția partenerilor de proiect s-a concentrat asupra monitorizării și susținerii firmelor nou-înființate și asupra îndrumării și susținerii acestora prin măsuri care să atenueze impactul social-economic provocat de pandemie, pentru a facilita revenirea la normalitate. În ciuda dificultăților, firmele au reușit să-și înceapă activitatea și să păstreze numărul de angajați, conform indicatorilor asumați prin planul de afaceri, în prezent cele 24 de firme susținute de CCIAT numărând 57 de angajați. Acestea activează în domeniul IT&C, înregistrări audio-video, producție cinematografică, activități fotografice, editare-tipărire, producție (mobilier, sucuri naturale), HoReCa, organizare evenimente, comerț, consultanță în afaceri, coafură, construcții. Susținerea și monitorizarea firmelor va continua încă cel puțin trei ani, până în 12 ianuarie 2024.

Valoarea totală a finanțării, integral nerambusabilă, a fost de peste 6,42 milioane de lei, iar valoarea totală a subvențiilor primite este de aproape 3,5 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.