Amendă de până la 100.000 lei dacă raportezi cu întârziere la ANAF...

Amendă de până la 100.000 lei dacă raportezi cu întârziere la ANAF optimizările fiscale

0
DISTRIBUIȚI

Companiile și fiscaliștii se află acum în plin proces de transmitere a primelor raportări de aranjamente fiscale transfrontaliere către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). În acest context, trebuie punctat că cei care-și trimit raportările cu întârziere riscă o amendă ce poate ajunge până la 100.000 de lei.

Concret, dacă facem o coroborare între litera W a alineatului 1 și litera n a alineatului 2, ambele de la articolul 336 din Codul de procedură fiscală, reiese că neraportarea ori raportarea cu întârziere, de către intermediari sau de către contribuabili, a aranjamentelor transfrontaliere se poate sancționa cu amendă între 20.000 și 100.000 de lei, conform avocatnet.ro.

Totuși, din moment ce recent s-a stabilit că inclusiv amenzile fiscale pot fi plătite la jumătate din minimul legal, contribuabilii sancționați au 15 zile la dispoziție pentru a accesa această facilitate.


De exemplu, cineva amendat cu 100.000 lei ar putea plăti în 15 zile doar 10.000 de lei.

Specialiștii spun că aceeași faptă de neraportare a unei optimizări fiscale poate fi amendată de mai multe ori atât în România, cât și în alt stat UE vizat de un aranjament fiscal.

Primul termen pentru raportarea aranjamentelor fiscale transfrontaliere către ANAF a fost pe 1 februarie 2021 (optimizările fiscale implementate între 1 iulie și 31 decembrie 2020), iar al doilea termen, care e mult mai important, pentru că vizează toate optimizările fiscale implementate între 25 iunie 2018 și 30 iunie 2020, este pe 1 martie 2021.

În paralel, firmele și specialiștii trebuie să țină minte că, pentru aranjamentele pregătite sau implementate începând cu data de 1 ianuarie 2021, se aplică de-acum termenul obișnuit de raportare de 30 de zile.

Cei obligați să raporteze optimizările fiscale transfrontaliere din care există câștiguri directe sau indirecte sunt fiscaliștii care sfătuiesc firmele, adică avocații, notarii, contabilii sau consultanții fiscali (ca intermediari), dar, uneori, și companiile în sine. Mai precis, obligația revine firmelor atunci când n-au folosit un intermediar pentru a implementa o schemă transfrontalieră sau dacă intermediarul nu face raportarea dintr-un motiv sau altul.

Pentru a raporta optimizările fiscale transfrontaliere, specialiștii și firmele au la dispoziție un formular electronic de la ANAF (transmiterea se face prin e-Guvernare.ro).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.