Averea secretă a lui Nasleu din București. Cum a fost ascuns apartamentul...

Averea secretă a lui Nasleu din București. Cum a fost ascuns apartamentul de peste 100.000 euro printr-o inginerie financiară făcută cu un liberal abonat la bani publici

5
DISTRIBUIȚI

Ioan Nasleu, actualul director de la Piețe SA Timișoara și fostul consilier personal al lui Nicolae Robu, a achiziționat un apartament de peste 100 de metri pătrați în București printr-o inginerie financiară care ascunde realul proprietar. A avut ca paravan firma familiei unui liberal abonat la contracte cu Primăria Timișoara – Ionuț Gaiță. La momentul respectiv, Gaiță avea în derulare numeroase contracte cu administrația Robu, printre care cel de semaforizare a orașului sau cu Colterm, iar Nasleu era consilierul personal al primarului Timișoarei. Niciuna dintre tranzacțiile financiare nu apare în declarațiile de avere ale șefului de la Piețe SA.

În 6 decembrie 2018, firma timișoreană GTA Telecomunication SRL, reprezentată de mandatarul Ionuț Sorinel Gaiță, cumpără de la SC Conlux Development SRL, apartamentul cu numărul 7 situat la parterul ansamblului rezidențial North Lane Residence, construit recent pe bulevardul Apicultorilor numărul 56, în zona Băneasa din București. Locuința cu trei camere este situată la parterul blocului de șase etaje având 75,55 metri pătrați, o terasă de 26,31 metri pătrați  și un lot de teren de 45 metri pătrați în fața apartamentului. Prețul negociat și plătit – 86.000 euro+TVA, adică 102.340 euro. Pentru TVA s-a aplicat taxarea inversă. Conform contractului,  avansul de 100.066,20 lei este plătit de companie ”din surse proprii”, iar diferența de 300.195 lei printr-un credit luat de la Alpha Bank Timișoara.

Nasleu apare ”terț beneficiar”

Detaliile tranzacției se schimbă, însă, în 12 februarie 2019 când soția liberalului, Maria Gaiță, unic asociat și administrator al GTA Telecomunication SRL semnează un act cu persoana fizică Maria Gaiță – ”convenție privind promisiunea sinalagmatică a stipulației pentru altul”. Complicata denumire ascunde de fapt o manevră financiară – firma declară că banii pentru avans au fost primiți de la Maria Gaiță, iar aceasta ”a dobândit suma de la terțul Nasleu Ioan”. În plus, se stabilește că tot creditul bancar va fi achitat prin rate lunare ”indiferent de voința noastră, EXCLUSIV ca urmare a creditării societății GTA Telecomunication SRL de către prima (Gaița Maria, n.a.), sumele respective fiind puse la dispoziție de către terțul Nasleu Ioan prin virament bancar într-un cont deschis pe numele susnumitei Gaiță Maria”. Firma se obligă să nu plătească ratele decât din creditarea făcută de asociata unică care, la rândul ei, se angajează să dea banii și recunoaște că toate sumele au provenit de la cel care în acel moment era consilierul personal al primarului Timișoarei. Când se plătește creditul, prin acest mecanism, firma se angajează ca în maxim 15 zile să semneze convenția prin care Nasleu devine și proprietar în acte și să plătească despăgubiri de 1.000 euro pentru fiecare zi de întârziere.

Practic, prin această inginerie financiară, Nasleu este de facto proprietarul apartamentului, scadența ratelor fiind în 2025, dacă nu plătește anticipat o parte din bani. În declarațiile de avere ale acestuia din ultimii ani, nu apare menționată niciuna dintre sumele pe care Nasleu le-a plătit pentru acest apartament – nici avansul de peste 100.000 lei, nici ratele lunare de aproximativ 1.000 euro. În aceste condiții, declarațiile de avere au fost completate în fals de acesta, prin omiterea acestor tranzacții. Nu este pentru prima oară când Nasleu a semnat declarații de avere și interese cu date nereale, PRESSALERT.ro dezvăluind că a uitat să treacă mai multe firme unde era asociat.

Gaiță, lovit de amnezie

Liberalul Ioan Gaiță a negat, inițial, orice fel de legătură financiară cu Nasleu, susținând că are cu acesta ”la un moment dat, și o relație mai apropiată cu el în sensul că mai ieșeam la un vin sau mai ieșeam la nu știu ce.


O relație normală ca și colegi de partid cu anumite aspecte, chestiuni de prietenie, la un moment dat.  E firma soției. Am o grămadă de hale și chestii. Cred că am vreo cinci sau șase (apartamente în București, n.a.). Am cumpărat un imobil. Ce treabă să aibă Nasleu? (cu apartamentul, n.a.) Nu are. Ce treabă să aibă, e un apartament pe care mi-l plătesc. Are un credit și plătesc creditul. Nu este nicio legătură între Nasleu și GTA Telecomunication. Nu. Ce legături financiare?”

Chiar și când i-am spus despre convenția în care Nasleu este terț benenficiar, Gaiță a continuat să fie lovit de amnezie, susținând ”Cum să fie plătit un avans de Nasleu Ioan? Nu e o societate pe care o reprezint. Știu că am mai multe apartamente în București și asta este. Nu știu de acea tranzacție sau de acel act. Sunt lucruri întâmplate cu doi ani ți ceva în urmă. Am o multitudine de acte și contracte. Ce poate să-mi ofere mie Nasleu? Unde e încălcarea legii? Și dacă ar fi așa, unde ar fi problema? Verific acte și revin”. Până la ora redactării acestui material, Ioan Gaiță nu a mai revenit cu explicații din partea soției sale pentru pentru aceste manevre financiare.

Nasleu, declarații contradictorii

Ioan Nasleu  a susținut că nu este niciun fel de problemă cu această proprietate, venind cu o explicație alambicată care se bate cap în cap cu realitatea. ”La acest apartament a fost dat un avans de către un prieten al meu din București care a intrat în niște probleme financiare și nu a mai putut să-l plătească. Mi-a cedat mie, fiind prieten foarte bun, a dat avansul pentru el și eu prin administratorul firmei de care  spuneți dumneavoastră îi plătesc ratele. Lunar plătesc încă 1.000 de euro încă cinci ani de acum încolo. Nu e niciun big deal. Eu încă nu sunt proprietar. Administratorul firmei poate să-l ia fiind foarte ieftin, fiind o castană atunci, administratorul firmei poate să-l ia oricând. Eu plătesc ratele. Nu e niciun big deal, nu e niciun secret, nu sunt proprietarul apartamentului, deci nu am nicio problemă cu asta. Eu doar achit niște rate lunare. Probabil o să fie al meu dacă reușesc să-mi plătesc ratele lunare peste cinci ani”. Întrebat de ce nu apare nimic în declarația de avere, directorul de la Piețe SA a explicat ”pentru că nu este pe mine. Eu dau când pot ratele. De ce să apară în declarația de avere dacă nu e pe mine apartamentul? Nu știu dacă o să fie al meu, dacă mi-l permit să-l cumpăr. E simplă discuția.

Când a fost întrebat cum a ajuns să apeleze la firma colegului său de partid și de ce nu s-a declarat din primul moment că banii de avans au fost plătiți de el, Nasleu s-a enervat. ”Nu a fost plătit de mine. Repet. dacă nu înțelegi, Dragoș, și iară vrei să o iei tu cu ale tale – deci a dat cineva avansul care mi l-a cedat mie că se pierdea apartamentul. El oricum a pierdut avansul la firma respectivă. A pierdut avansul că nu a avut bani. A plătit avansul și mi l-a cedat mie. Nu am dat nimic. Avansul s-a pus acolo. Și ce contează, nici nu știu ce contează dacă cine a cumpărat. Nu trebuia să îl declar, nu este pe mine. Dacă nu pot să-l plătesc, firma îl va câștiga, îl va lua apartamentul. Repet, a fost o oportunitate. Nu mai da mesaje că suntem în proces. Așteptăm verdictul în 28 (de fapt în 23 februarie, n.a.) Cu hărțuirea asta nu mai da. Las-o așa și vedem ce va mai fi. Și nu mai da mesaje. Ăsta este punctul meu de vedere. Gata”, a transmis printr-un mesaj vocal după care nu a mai putut fi contactat.

Nu există anterior tranzacției de vânzare – cumpărare a apartamentului de către firma familiei Gaiță nicio promisiune de vânzare – cumpărare pentru respectivul apartament. Vă reamintim că în tot în anul în care a devenit ”terț beneficiar” al apartamentului din București, 2019, Nasleu a achiziționat împreună cu sora sa un apartament în Florida și i-au dispărut în mod ciudat mai multe datorii din declarația de avere.

5 COMENTARII

  1. acum inteleg de ce au refuzat liberalii, in sedinta de consiliul local, sa convoace AGA la SC Piete pentru a discuta inlocuirea directorului. poate sunt mai multi liberali carora le plateste Nasleu ratele sau alte cheltuieli. ca doar are de unde, am vazut ieri in inregistrarea de la Piete ca el ii ajuta pe toti

  2. DC nici acuma nu l ridică nimeni apoi tr umblat la organele penale. Avem grupuri de infractori presa descoperă dar….. Degeaba.
    Va dați seama ce contracte cu primăria au fost încheiate și câți bani sau dat către aceasta firma? Și asa mai departe……..

  3. Ore Robu nu era si el intr-un dosar? Nu prea-mi vine sa cred ca a fost Robu atat de naiv sa fie in cardasie cu acest specimen fara sa fie constrans…

  4. Ii va face vreodata DNA Timis vreun dosar la acest Nasleu, e bagat intr o gramada de mizerii, face tot felul de invsrteli si scapa. Cred ca autoritatile de abcheta din Timis is corupte si il acopera mai ales ca a avut legaturi cu Sri inainte.
    In Timis e o asa mizerie, poate ar trebui trimisi procuriri de la Bucuresti sa faca curatenie, astia locali is mana in mana cu mafia locala de 30 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.