Byron aniversează cu un concert special zece ani de la apariția albumului...

Byron aniversează cu un concert special zece ani de la apariția albumului „Perfect”

0
DISTRIBUIȚI
Dan Byron, solistul formației

Aniversarea a 10 ani de la lansarea albumului „Perfect“ al trupei byron va fi marcată printr-un concert online, care va avea loc în data de 17 februarie. Materialul discografic este un album de adaptări și re-orchestrări după cântece românești, mai mult sau mai puțin cunoscute, interpretate în original de artiști precum Timpuri Noi, Mircea Baniciu, Celelalte Cuvinte, Alexandru Andrieș, Phoenix, Ada Milea, Nicu Alifantis, Sfinx, Luna Amară și mulți alții. Discul a marcat și colaborarea inedită a trupei cu regizorul Nae Caranfil și este un tribut adus muzicii românești.

„Undeva în fonoteca liceului militar exista o bandă de magnetofon pe care era înregistrat primul album Celelalte Cuvinte. Oficial ea nu era acolo, la fel cum nu erau acolo nici Pink Floyd-urile, nici Mike Oldfield-urile, nici altele ca ele. Oficial fonoteca era locul în care ascultam discuri și benzi de muzică clasică sau cel mult muzică pentru fanfară, nicidecum rock. Însă dacă stăteai destul în incintă și ajungeai să vorbești îndeajuns de mult cu nea Luca, custodele, la un moment dat benzile astea apăreau ca prin minune. Era oaza mea de normalitate, locul în care mă refugiam fugind de rigiditățile și dezamăgirile respectivului liceu. Mai târziu am învățat să cânt la chitară unele piese de pe albumul cu pricina. Erau unele dintre alternativele mele la cântecele de munte care se lălăiau pe la focuri. Mi se pare că au o inocență care s-a pierdut pe albumele următoare. Am și fost la niște concerte, dar puține, pentru că oamenii se puneau rar la drum, iar cântecele astea vechi nu prea făceau parte din playlisturi. Păcat. Dacă ar fi auzit «Dacă vrei» cântat de vreo gașcă din toți bojocii (așa cum l-am auzit eu) poate s-ar fi gândit mai bine”, a spus Dan Byron, solistul trupei, despre varianta formației la piesa celor de la Celelalte Cuvinte care se regăsește pe „Perfect”.

La 10 ani de la lansare, pe 17 februarie, trupa byron va cânta albumul „Perfect” în întregime.


Evenimentul va fi transmis în direct pe platforma Streamerse.net, începând cu ora 20, iar biletele pentru concert sunt disponibile pe Streamerse și în rețeaua iabilet.ro. Concertul va rămâne pe platformă încă șapte zile.

„Când am cântat prima dată pe stradă știam tot unplugged-ul Nirvana, niște Andrieș și câteva Beatles-uri. Am făcut niște bani, dar nu cât făceau alții care se orientaseră cu precădere către muzica românească. Aveam un confrate care își compusese singur parte din repertoriu și avea un cântec jenant în care povestea ce mult îi place lui muzica. Până și el făcea mai mulți bani ca mine. Bine, când cântam Andrieș era OK, dar nu știam prea multe piese și era aiurea să mă tot repet. Noroc că într-o zi am ieșit la cântat cu o tipă din cartier care m-a pus la punct. Mi-a dat să învăț o mulțime de piese românești, din care multe erau ale Phoenix-ului. Am simțit imediat diferența. Oamenii percutau din prima secundă dacă se simțeau din aceeași comunitate cu tine. Și cum așa-zisa revoluție era încă recentă, libertatea de a cânta și a asculta Phoenix venea cu un iz proaspăt, în ciuda anilor care se scurseseră de la apariția albumelor lor clasice. Însă problema mea era că nu puteam cânta orice piesă, unele fiind în măsuri compuse cu care nu eram obișnuit. Bineînțeles că nu puteam să lansăm un album cu prelucrări după alți români fără să avem în playlist și un cântec Phoenix. M-am oprit la «Mica țiganiadă» pentru că era una dintre piesele alea pe care nu reușisem să le cânt atunci. E în 5/4 și oricât de banală mi s-ar părea acum măsura asta, pe vremea când cântam pe stradă simțeam că ar trebui să-mi taie cineva creierul în două ca să o pot duce la capăt. Lucrând la versiunea noastră am adoptat aceeași strategie ca și la celelalte – nu am ascultat nici măcar o dată originalul. Doar îl știam deja, îl ascultasem de atâtea ori. Și uite așa versurile nu tocmai corecte luate de pe net au ajuns la noi pe album. A fost foarte ciudat când a trebuit să scriu «giacardea cardea»-urile pe o foaie pentru ăștia micii (Sergiu le știa, evident). M-am simțit babalâc”, spune Dan Byron despre includerea melodiei Mica Țiganiadă pe acest album.

Formația byron a luat naștere cu 15 ani în urmă și a lansat șase albume de studio și trei DVD-uri live. Trupa a susținut o serie de concerte și în Timișoara, cea mai recentă apariție a lor în orașul nostru desfășurându-se în luna august a anului trecut, în cadrul seriei de recitaluri Backyard Acoustic Season, în curtea centrului cultural Faber.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.