De la „îmi bate creanga în geam, să se taie copacul” la...

De la „îmi bate creanga în geam, să se taie copacul” la „de ce tăiați copacii?” Cum vrea Primăria Timișoara să împace pe toată lumea

0
DISTRIBUIȚI

Atitudini diferite ale timișorenilor vizavi de toaletarea și tăierea arborilor din oraș. În vreme ce unii solicită la primărie tăierea sau toaletarea pomilor din diverse motive, alții sună la aceeași instituție să întrebe de ce se taie copaci, responsabili cu aerul curat din Timișoara.

„Am avut mai multe discuții la Direcția de Mediu despre felul în care se tratează copacii la Timișoara, am avut o întâlnire și cu Asociația Peisagiștilor și lucrăm cu foarte multă energie la un program prin care vrem să ne asigurăm că aceste corecții ale arborilor și copacilor sunt făcute profesionist. Acum elaborăm o hotărâre a Consiliului Local privind aprobarea măsurilor de protecție a materialului dendrologic și a spațiilor verzi pe domeniul public al municipiului Timișoara în care încercăm să comasăm toate reglementările care deja există.


Sunt șase hotărâri ale CLT pe această temă, cea mai veche din 1994, și vrem să le combinăm pe toate într-un singur HCL și să avem niște reguli clare despre cum protejăm copacii în Timișoara”, a declarat, astăzi, Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a mai precizat că o problemă mare este și faptul că de multe ori aceste corecții se fac cu personal care nu are calificările necesare.

„Am luat legătura cu mai mulți experți din țară și din străinătate, nu există foarte mulți care au această expertiză, cred că există un singur arborist atestat în România. O să facem o serie de ateliere de lucru de formare continuă cu personalul care lucrează pe teren și am început și un proces de reorganizare prin care inspectorii noștri de teren controlează mai bine ce se face și au un catalog de criterii mai clare pentru comenzile acestor defrișări”, a precizat Fritz.

Edilul mai spune că are parte de reacții contrare din partea locatarilor după ce au loc tăieri sau corecții de arbori.

„Primesc două feluri de plângeri din partea cetățenilor. Pe de o parte primim sesizări și plângeri de ce primăria încă nu a venit să taie sau să corecteze coroana unui anumit copac că deranjează, că e periculos, că bate în geam, că interferează cu firele electrice. Al doilea gen de sesizare este de ce primăria a tăiat, a corectat și asta este tensiunea în care ne aflăm și pe care putem să o rezolvăm doar dacă avem niște criterii mult mai clare prin care ne asigurăm că dacă se face o lucrare de corecție nu o să ne fie frică. Sunt reticent să trimit o echipă, pentru că nu știu cum va arăta copacul după toaletare”, a mai adăugat Dominic Fritz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.