Directorul general al Colterm, promovat de primarul Fritz, condamnat penal pentru că...

Directorul general al Colterm, promovat de primarul Fritz, condamnat penal pentru că a ”intrat” în banii firmei unde era administrator

1
DISTRIBUIȚI

Bogdan Nanu, noul director general al Colterm SA, sprijinit în această funcție de primarul Dominic Fritz, a fost condamnat penal pentru infracțiuni financiare, a dezvăluit, ieri, renasterea.ro. În primăvara anului 2000, Nanu a fost numit administratorul firmei Super Tex SRL. pe care doi investitori germani au înființat-o în Timișoara. La începutul verii anului 2001, sesizați de alt angajat al firmei, vorbitor de limbă germană, că Bogdan Nanu își face de cap cu banii societății, patronatul a trimis doi reprezentanți la Timișoara, care l-au dat afară pe tânărul administrator, numind altă persoană în locul acestuia. De la acea dată până la finele lui 2001, noua echipă de conducere a firmei s-a străduit să pună cap la cap toate documentele contabile ale Super Tex, lăsate vraiște de domnul Nanu, și să calculeze prejudiciul lăsat în urma sa de actualul director general al Colterm. Prejudiciul calculat – 453.102.815 lei vechi.

Într-o declarație dată reprezentanților companiei, Bogdan Nanu recunoștea faptele comise. “În primul rând, trebuie să spun că îmi pare rău că nu mi-am făcut treaba și că v-am rănit încrederea. La subiectul avansuri nedecontate de mine, le voi achita, tot ce nu are acte justificative, și în acest sens vă voi ruga să îmi acordați un termen de scadență.


Eu cred că pot corecta toate punctele găsite în neregulă de doamnele care au verificat actele existente și cred că și trebuie s-o fac, deoarece eu am cauzat aceste probleme. Cred că aș putea corecta în 6-8 săptămâni toate problemele (să aduc contabilitatea la zi, să încasez TVA-ul, să completeze dosarele cu toate documentele lipsă) pentru ca Super Tex să fie o firmă curată și viabilă. Vreau să vă dovedesc – cât și mie – că sunt capabil s-o fac, așa cum am promis la începutul colaborării noastre, să rezolv problemele. Trebuie să mai spun că d-l H. și d-l P.  nu au nici o vină pentru ce s-a întâmplat în România, pentru că nu au avut informațiile cu ce se întâmplă aici. Pentru toate problemele din România sunt doar eu vinovat”, a declarat acesta.

Asociații germani ai firmei i-ai făcut plângere penală în care afirmă că ”sub administrarea d-lui Nanu Bogdan societatea a suferit pagube deosebit de mari prin bani luați din societate și folosiți exclusiv personal, prin neținerea evidenței contabile conform legii, neplata unor obligații către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale și al fondurilor speciale, ce au atras majorări și penalități, precum și prin înregistrarea în contabilitate a unor documente fără nici o justificare economică. În toată această perioadă, dl. Nanu Bogdan a refuzat angajarea sau colaborarea cu orice contabil și a făcut în așa fel încât să aibă singur controlul problemelor contabile ale firmei, firește, de teama de a nu fi denunțat asociaților germani pentru numeroasele abuzuri pe care le-a săvârșit asupra firmei”.

Nanu a fost trimis în judecată și condamnat, în primă instanță, de Judecătoria Timișoara la șase luni de închisoare cu suspendare. Ulterior, în 6 aprilie 2005, Tribunalul Timiș constată că pedeapsa a fost grațiată, dar Nanu rămâne cu termen de încercare de doi ani și este avertizat că dacă pe o perioadă de trei ani va încălca legea nu va mai benefica de grațierea pedepsei. Totodată, Tribunalul Timiș a dispus ca la executarea despăgubirilor civile în sumă de 212.346.284 lei (stabilite de instanța de fond) să fie aplicată și rata inflației. Curtea de Apel Timișoara a menținut definitivă sentința tribunalului. Prejudiciul a fost achitat total de Bogdan Nanu în 2015. Până la ora redactării acestui material, directorul general al Colterm SA nu a putut fi contactat pentru a-și exprima punctul de vedere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.