Expoziție de neratat despre Sever Bocu, una dintre personalitățile care au marcat...

Expoziție de neratat despre Sever Bocu, una dintre personalitățile care au marcat istoria recentă a Banatului

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul orașului Lipova vernisează astăzi, 25 februarie, expoziția „Marilina și Sever Bocu”, care prezintă obiecte personale ale ilustrului om politic, o colecție de artă plastică și decorativă cu piese de argintărie, porțelan și sticlărie, piese de patrimoniu din vechiul muzeu etnografic susținut de soția acestuia, Marilina, toate la un loc reconstituind atmosfera casei Bocu din Lipova în anii interbelici.

Născut în comuna arădeană Șiștarovăț, Sever Bocu (1874-1951)  a fost una din personalitățile care au marcat viața politică și culturală a Banatului. Încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX s-a remarcat prin activitatea sa jurnalistică, militând pentru drepturile românilor din Banat și Ardeal și fiind condamnat la temniță în mai multe rânduri și chiar la moarte în contumacie în timpul războiului, de un tribunal militar din Ungaria, pentru ideile sale politice. La conferința de pace de la Paris a fost consilierul tehnic al delegației române în problemele legate de integritatea Banatului istoric. După Marea Unire a fost parlamentar, iar în 1928 a fost numit ministru al Banatului fără portofoliu în primul guvern condus de Iuliu Maniu. Pe lângă inițiativele avute în vederea modernizării Lipovei, Sever Bocu a avut o contribuție importantă pentru mai multe proiecte legat de Timișoara. A înființat și a condus la Timișoara cotidianul „Vestul”, ziar de anvergură al P.N.Ț.-ului în vestul țării, și tot  Timișoara a făcut demersuri pentru reînființarea Episcopiei Timișoarei și înființarea Mitropoliei Banatului, a Universității de Vest și a teatrului timișorean.

Casa din Lipova, care găzduiește astăzi muzeul orașului, este o clădire din secolul al XVIII-lea, cumpărată de Sever Bocu în 1922. Reparațiile și modificările făcute n-au schimbat planul general al clădirii și aerul de palat în stil franțuzesc, elegant și rafinat. Casa era, la vremea respectivă, locuința soților Bocu dar și un edificiu cultural, în care Marilina Bocu, soția omului politic bănățean,  adunase o valoroasă colecție de etnografie, amenajase un muzeu și ateliere de țesătorie. Considerat un pericol de comuniști, Sever Bocu a fost arestat în noaptea de 5/6 mai 1950 în casa sa din Lipova, unde se retrăsese să-și scrie memoriile, și întemnițat la Sighet, unde a încetat din viață în ianuarie 1951, fiind îngropoat în cimitirul săracilor. În anul 1999, o urnă cu pământ din groapa de la Sighet a fost depusă în biserica ortodoxă din Lipova.


Toate bunurile familiei, inclusiv casa din Lipova, au fost confiscate de regimul comunist iar în 1958, aceasta a devenit sediul muzeului din oraș. Imobilul a fost radical renovat în 2001, actuala sa înfățișare redând în mare parte atmosfera de odinioară. În cele cinci săli ale muzeului se păstrează parchetul cu intarsii, sobele de faianță vieneză, policandrele și oglinzile de cristal, piese de mobilier, un șemineu realizat din marmură de Carrara sau „salonul vienez”.

Expoziția va putea fi vizitată până în 31 martie, de marți până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

Surse foto: Complexul Muzeal Arad, wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.