Planuri pentru noi stații de monitorizare a calității aerului în Timișoara. Unde...

Planuri pentru noi stații de monitorizare a calității aerului în Timișoara. Unde vor fi amplasați senzorii

0
DISTRIBUIȚI

statie calitate aerPrimarul Dominic Fritz va propune un parteneriat Consiliului Local Timișoara cu Fundația ETA 2U care vizează montarea unor senzori de monitorizare și măsurare a calității aerului a aerului în 16 zone din oraș.

„În acest moment, avem în Timișoara doar patru stații de măsurare a calității aerului. Deci, practic acest parteneriat ne va ajuta să creștem de patru ori capacitatea noastră de a afla în timp real calitatea aerului și problemele de mediu din Timișoara. Prin acest parteneriat, Fundația Eta2U va asigura alocarea acești senzori (care vor rămâne în proprietatea fundației) și se va ocupa de funcționarea întregii rețele, precum și de serviciul de monitorizare. Primăria va asigura suportul tehnic, se va ocupa de obținerea avizelor necesare și va estima costurile de montare și racordare a senzorilor la rețeaua de energie electrică. Toate aceste costuri vor fi cuprinse în bugetul pe anul 2021”, a explicat primarul.

„Concret, cele 16 stații vor monitoriza, pe lângă datele meteo și concentrațiile de particule în aer, numite în limbaj tehnic PM 2,5 și PM 10, care, practic, ne vor ajuta pe toți să ne formăm o imagine asupra poluării cu praf din oraș.


Aceste stații sunt mai performante decât cele patru existente în prezent și care monitorizează doar concentrațiile de PM10 (particule mai mari de 10 microni)”, a mai spus Fritz.

De asemenea, noile stații au un consum redus de energie electrică, doar aproximativ 1,6 kilowați-oră/lună.

„Astfel, vom putea, cu ajutorul autorităților de mediu, să identificăm rapid și exact poluatorii din oraș și, în același timp, să avertizăm timișorenii. Deoarece datele vor fi publice și actualizate în timp real, și timișorenii își vor putea forma o imagine corectă asupra poluării din oraș și vor vedea dacă măsurile pe care le vom lua vor îmbunătăți real calitatea aerului pe care îl respirăm cu toții.  Acordul de parteneriat urmează să fie înaintat consilierilor locali spre aprobare și are o durată inițială de 12 luni, el putând fi prelungit ulterior. Mă bucur foarte mult că astfel de parteneriate prind contur pentru că toate problemele orașului nu pot fi rezolvate doar de primărie și mă bucur că tot mai mult lucrăm cu mediul privat și fundații în Timișoara”, a declarat, marți, Dominic Fritz.

Cele 16 locații sunt:

Calea Șagului, lângă intersecția cu Ana Ipătescu

Liviu Rebreanu, lângă intersecția cu Brâncoveanu

Surorile Martir Caceu, lângă intersecția cu Ripensia

Take Ionescu, lângă intersecția cu Mihail Kogălniceanu

Calea Aradului, zona intersecției cu Miresei

Calea Aradului, zona intersecției cu Liege

Gheorghe Lazăr, lângă intersecția cu Circumvalațiunii

Bd. Cetății – în zona intersecției cu strada Cloșca

Pasajul Jiul

Strada Budai Deleanu – în zona intersecției strada Iuliu Maniu

Bd. Vasile Pârvan – în zona  Pieței Leonardo da Vinci

Strada Divizia 9 Cavalerie – în zona intersecției cu calea Sever Bocu

Intersecția AEM – Calea Buziașului (posibilitate comparație cu Stația TM4 a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului – RNMCA)

Strada Ion Mihalache – în zona intersecției cu strada Andrei Șaguna

Strada Gării, în zona intrării ELBA

Strada Aristide Demetriade – în zona intersecției cu strada Frigului (Zona Continental)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.