Plita de gaz: de ce a devenit alegerea perfectă pentru bucătărie

Plita de gaz: de ce a devenit alegerea perfectă pentru bucătărie

0
DISTRIBUIȚI

Un aragaz de modă veche este acum depășit. Dacă îți remodelezi bucătăria sau creezi una nouă de la zero, ar trebui să te gândești să optezi pentru o plită pe gaz încorporată. Nu numai că vine cu o gamă largă de caracteristici care adaugă confort gătitului, dar este și ușor de curățat și cu un aspect mai frumos.

O plită pe gaz modernă este proiectată foarte estetic și conferă un aspect contemporan elegant decorului din bucătărie.

Iată doar câteva dintre beneficiile pe care le vei obține cu majoritatea plitelor pe gaz încorporate:

 • Vei alege o suprafață de oțel sau sticlă, ambele fiind foarte ușor de întreținut.
 • Acestea vin cu o funcție de autoaprindere care aprinde arzătoarele cu doar un clic.
 • Marginile plitei sunt montate perfect în blat, făcând curățarea suprafeței de gătit o plăcere.
 • Temperatura de gătit poate fi ajustată cu ușurință, deoarece fiecare arzător are propriul control al căldurii.
 • Designul arzătoarelor asigură o încălzire uniformă.
 • Conductele inestetice de gaz și firele electrice sunt ascunse, astfel încât bucătăria ta să arate curată și îngrijită.
 • În comparație cu aragazurile tradiționale, o plită pe gaz este foarte sigur de utilizat și a fost proiectată pentru a se conforma standardelor internaționale de siguranță.
 • Unele plite de înaltă calitate au o caracteristică de siguranță care întrerupe alimentarea cu gaz în cazul în care flacăra se stinge. Unele au, de asemenea, un temporizator încorporat pentru gătit.

Este o plită pe gaz încorporată alegerea potrivită pentru tine?

Și, pentru a lua o decizie de cumpărare, să analizăm și câteva dezavantaje ale unei plite încorporate:

 • Plita este la un nivel mai jos decât un aragaz tradițional, deci este la îndemâna copiilor mici. Acestea fiind spuse, copiilor nu ar trebui să li se permită accesul în apropierea arzătoarelor, indiferent dacă este vorba de o plită sau un aragaz.
 • Va exista o tăietură permanentă în blat pentru a instala plita pe gaz, ceea ce înseamnă nu poți muta deloc plita.
 • Orice scurgeri de lichid de pe blat vor intra și în plită și arzătoare, deoarece toate sunt la același nivel.

După cum poți vedea, avantajele pe care le aduce o plită pe gaz depășesc cu mult dezavantajele.


Dacă te-am ajutat să te decizi să cumperi o plită e gaz, iată câțiva factori pe care ar trebui să-i iei în considerare.

 1. Necesită planificarea în avans

Alege întotdeauna locația plitei în timpul fazei de planificare a bucătăriei. Blatul va trebui să fie tăiat în dimensiunile exacte ale plitei, iar acest lucru trebuie făcut înainte de instalarea dulapurilor.

 1. Alinierea hotei

Când planifici dulapurile, asigură-te că hota este aliniată perfect deasupra plitei. Dacă sunt de dimensiuni ușor diferite, aliniază centrele ambelor unități.

 1. Instalarea plitei

Pentru instalarea plitei încorporate este necesar un profesionist calificat. Acesta va alinia perfect plita pe gaz și hota și vor tăia blatul la dimensiunile exacte specificate de producător. Dacă se taie prea mult, va exista un spațiu în blat, iar dacă este tăiat prea puțin, plita nu va sta corect în spațiul prevăzut.

 1. Implicații de cost

Finisajele din oțel inoxidabil sunt mai puțin costisitoare decât cele din sticlă. Deși ambele opțiuni arată bine, suprafața sticlei nu se va zgâria la fel de ușor ca oțelul inoxidabil.

 1. Număr de arzătoare

Plitele sunt disponibile cu opțiuni de 3 până la 5 arzătoare. Fă întotdeauna alegerea ținând cont de cea mai mare dimensiune de arzător pe care o utilizezi în mod regulat. Distanța dintre arzătoare ar trebui să fie suficientă pentru a se potrivi cu ușurință diferitelor dimensiuni ale vaselor.

Curățarea plitei încorporate

Dacă ai optat pentru un finisaj din oțel inoxidabil, evită să folosești bureți din oțel care pot zgâria suprafața.

Pentru curățarea regulată, utilizează o cârpă umedă din microfibră sau un burete pentru a curăța scurgerile și petele, apoi șterge cu o cârpă moale uscată. Utilizează numai agenți de curățare organici care sunt blânzi cu suprafețele. Evită curățarea cu prea multă apă, deoarece dacă pătrunde în găurile arzătorului, nu se va aprinde până nu se va usca.

Curățarea regulată de către un profesionist este recomandată pentru a menține plita pe gaz în stare perfectă de funcționare. Vor putea deschide interiorul și vor verifica toate piesele care nu sunt accesibile din exterior.