Poliția Locală Timișoara, reacție după ce o asociație care sprijină migranții a...

Poliția Locală Timișoara, reacție după ce o asociație care sprijină migranții a acuzat că agenții au bruscat mai multe persoane și le-au spart telefoanele

0
DISTRIBUIȚI

Voluntarii de la LOGS Grup de Inițiative Sociale susțin că sunt abuzuri împotriva solicitanților de azil din Timișoara.

Aceștia îi acuză pe agenții Poliției Locale și ai Poliției de Frontieră care verifică zilnic documentele imigranților aflați în stradă că sunt violenți.

„Imigranții acuză autoritățile de ordine de faptul că le sparg telefoanele, unii sunt loviți (ca și persoana din fotografie) iar alți imigranți au relatat situații în care banii nu le-au fost înapoiați după percheziții. Peste 15 astfel de declarații ne-au fost aduse la cunoștință. Inclusiv în partea unui cetățean român, fără adăpost care a fost martor la astfel de episoade. Astfel de cazuri au fost relatate și în trecut, iar autoritățile locale au negat public astfel de episoade. Condamnăm public aceste episoade care sunt pe lângă infracțiuni și o palmă oferită comunității timișorene care ajută imigranții cu hrană și îmbrăcăminte. Vom continua să documentăm astfel de episoade, alături de traducători și vom colabora local cu alți actori comunitari pentru a investiga și cerem ca cei responsabili sa fie anchetați, iar autoritățile acuzate să condamne astfel de comportamente. Imigranții care sunt fără adăpost în Timișoara sunt pașnici și nu este nevoie de a apela la forță în interacțiunea cu ei”, au susținut voluntarii de la LOGS.

În replică, reprezentanții Poliției Locale Timișoara resping acuzațiile și spun că migranților nu li se fac percheziții corporale, din motive ce țin de răspândirea coronavirusului.

„Direcția Poliția Locală Timișoara își exprimă public nemulțumirea și dezamăgirea cu privire la modul în care reprezentanții organizației «LOGS Grup de Inițiative Sociale» înțeleg să lanseze în spațiul public acuze nefondate din verificările instituției, referitoare la așa-zise agresiuni asupra unor migranți, bazându-se doar pe declarații confuze și telefoane sparte ale unor persoane care fac parte din categoria menționată”, au transmis, luni, reprezentanții instituției.

Poliția Locală precizează faptul că, prin directorul instituției, Dumitru Domășneanu-Urechiatu, s-a dat ordin să fie doar vizualizate documentele migranților de la distanță și să nu facă percheziții corporale, din motive ce țin de răspândirea virusului SARS-CoV2. Aceste aspecte au fost  de altfel prelucrate și în ședința operativă cu șefii de structuri încă din data de 13 noiembrie 2020, când au fost instruiți cu privire la modul de acțiune al polițiștilor locali în situația în care întâlnesc persoane din categoria migranților.

Teoretic aceste presupuse agresiuni nu puteau avea loc în condițiile acestui ordin, iar din cercetările efectuate nu s-a constatat până acum nicio situație de acest gen.


Mai mult, au existat situații în care un echipaj de cinci polițiști locali a depistat și condus către Gara de Nord un grup de peste 50 de migranți, lucru care s-a întâmplat în cel mai pașnic mod fără să fie probleme de nicio parte, în caz contrar momentul care putea fi filmat inclusiv de migranți dacă erau tratați necorespunzător. De asemenea, polițiștii locali nu acționează în civil, cu bastoane cu electroșoc și câini.

Poliția Locală Timișoara reamintește faptul că a fost solicitată de cetățeni în mod repetat să intervină în zona Gării de Nord, în urma sesizărilor acestora privind tulburarea liniștii și ordinii publice de către migranții care se adună în clădirile abandonate din acest perimetru și provin din centre precum Galați, Șomcuta-Arad, București și Giurgiu.

Acțiunile Poliției Locale de patrulare în apropierea Gării de Nord și de verificare a stării de fapt din zonă, inclusiv a modului în care se manifestă cetățenii, au rolul de a preveni orice fapte de natură contravențională sau penală care pot avea loc în zone în care se constată prezența de grupuri sau aglomerări de persoane, indiferent de țara din care provin, motiv pentru care astfel de acțiuni vor fi la fel dispuse și pe viitor.

Referitor la acuzațiile lansate fără niciun fundament de reprezentanții organizației „LOGS Grup de Inițiative Sociale”, Direcția Poliția Locală Timișoara își rezervă dreptul de a-i acționa în instanță pentru astfel de afirmații care aduc prejudicii grave unei instituții care încearcă să își facă doar datoria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.