Provocarea pesedistului Simonis: „Vitejii de dreapta” au ocazia să voteze eliminarea pensiilor...

Provocarea pesedistului Simonis: „Vitejii de dreapta” au ocazia să voteze eliminarea pensiilor speciale

0
DISTRIBUIȚI

Deputatul de Timiș Alfred Simonis a anunțat că a inițiat astăzi un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, și îi provoacă pe rivalii politici să-l voteze.

„Cu toții știm bancul că au trecut 680 de zile de la cele 30 de zile promise de PNL și USR în care vor tăia pensiile speciale. N-au făcut-o pentru că sunt lași. Azi am depus un proiect pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Iar vitejii de dreapta au ocazia să iasă din acest banc!”, a scris pe Facebook liderul PSD Timiș.

PSD a depus la Parlament un proiect de lege pentru tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Proiectul are un singur articol, care stipulează că ”articolele 49 și 50 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor cu modificările și completările ulterioare se abrogă”.

Legea 96/2006 prevede ca parlamentarii cu 3 mandate încheiate să încaseze pensie specială ”în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”. Aceste venituri scad cu 20% pentru parlamentarii cu 2 mandate si cu 40% pentru cei cu un singur mandate încheiat.

Pentru ca acest proiect să fie adoptat, senatorii și deputații trebuie să se reunească în ședință comună.

În urmă cu o săptămână, și Dan Barna, liderul USR, anunțase un proiect similar.

Gafă liberală

Camera Deputaţilor a adoptat pe 28 ianuarie proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraților, deși mai multe decizii anterioare ale CCR precizaseră că aliminarea acestor pensii este neconstituțională în cazul magistraților, întrucât ar afecta independența sistemului.

Proiectul de lege a fost inițiat de PNL, deși USR avea deja înregistrat un proiect care-i excepta și pe magistrați.


Liberalii au refuzat să renunțe la proiectul lor, în pofida avertismentelor că legea va fi declarată neconstituțională, cel puțin din cauza acestui detaliu.

Așa cum era de așteptat, Curtea Constituțională a admis, în iunie 2020, sesizările Înaltei Curți de Casație și Jutiție și Avocatului Poporului împotriva proiectului de lege, care astfel a „picat”.

Limite pentru indemnizațiile din companiile aflate în subordinea autorităților

De asemenea, liderul deputaților PSD a anunțat că parlamentarii social-democrați vor iniția un proiect de lege privitor la plafonarea indemnizațiilor din CA și din AGA. El a spus că în aceste consilii numite pe criterii politice câștigurile sunt de ordinul miilor de euro lunar.

Alfred Simonis a vorbit despre proiectele de lege care vor fi inițiate de PSD în cadrul unei conferințe de presă. El i-a acuzat pe guvernanți că în consiliile de administrație au numit persoane care câștigă mii de euro lunar.

„Evident că vom iniția proiecte care vor face referire și la plafonarea indemnizațiilor din CA-uri și din AGA-uri, pentru că e inadmisibil ca în anumite AGA sau CA să existe persoane propuse de PNL, USR-Plus care să beneficieze de sume de câteva mii de euro pe lună, zeci de mii de euro pe an, în timp ce pensionarii care câștigă câteva sute de lei să sufere în urma acestui buget construit aberant de majoritatea PNL-USR-Plus”, a declarat liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.