Reabilitarea Filarmonicii Banatul, în pericol să nu fie gata pentru 2023, anul...

Reabilitarea Filarmonicii Banatul, în pericol să nu fie gata pentru 2023, anul în care Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană

1
DISTRIBUIȚI

Proiectul tehnic de reabilitare și extindere a Filarmonicii Banatul din Timișoara este în întârziere. Primarul Dominic Fritz a declarat, recent, la dezbaterea cu operatorii culturali, că a discutat la București cu ministrul Culturii despre finanțarea investiției, care va veni.

„Problema este că nu avem proiectul tehnic, am dat un nou termen proiectantului și sperăm că vine ceva. Cel mai probabil vor interveni schimbări asupra acestui proiect, dar ideea că Timișoara are nevoie de o filarmonică ce merită acest cuvânt este foarte dragă mie și sper să am niște vești bune în privința asta dar acum trebuie să avem niște răspunsuri din partea proiectantului în ceea ce privește Sala Capitol”, a spus Dominic Fritz.

Investiția costă peste 114 milioane de lei, iar fosta administrație a cerut 77 de milioane de la guvern. Proiectul de reabilitare a costat peste 100.000 de euro și a fost făcut de singurul ofertant înscris la licitație, firma PGA Markers.

Clădirea Filarmonicii Banatul a fost proiectată de arhitectul Duiliu Marcu în 1929 și și-a deschis porțile în anul 1930.

Directorul Filarmonicii de Stat Banatul, Ioan Gârboni, ne-a declarat că a avut o întâlnire cu primarul în luna decembrie și i-a explicat că dacă nu vor începe în acest an lucrările este puțin probabil ca acestea să fie terminate la timp pentru anul 2023, când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană.

„Am căzut de comun acord cu domnul primar că proiectul are nevoie de unele modificări.


Spre exemplu, propunerea de acoperire a Grădinii de Vară cu pânze retractabile nu merge. În proiect era prevăzută să dispară partea din față cu tot cu casierie, ceea ce ar fi însemnat că publicul ar fi intrat direct în sală. Dacă am începe anul acesta eu zic că s-ar putea termina la timp reabilitarea, altfel nu are rost că nu ne încadrăm. Eventual să facem niște reparații de acoperiș și alte renovări. Sper ca acești bani să vină, pentru că vom putea face multe lucruri, inclusiv schimbare de scaune, studiu de acustică, extindere în spate. Problema este să găsim firma care să facă lucrarea și să avem cash-flow”, ne-a spus directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Gârboni.

Proiectul ce vizează reabilitarea Filarmonicii din Timişoara a mai fost modificat la finalul lui 2019. Atunci, Direcția de Cultură nu a fost de acord cu o construcție de sticlă, așa cum au gândit proiectanții.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.