Schimbări majore în finanțarea proiectelor culturale. Primarul Fritz înființează un serviciu de...

Schimbări majore în finanțarea proiectelor culturale. Primarul Fritz înființează un serviciu de cultură și o asociație de promovare a Timișoarei

1
DISTRIBUIȚI

Sectorul cultural timișorean, care alături de HORECA a fost cel mai grav afectat de pandemia de coronavirus, se va reforma total în privința finanțărilor acțiunilor cultural-educative din bani publici.

Primăria Timișoara a organizat, vineri după-amiază, o dezbatere publică având sloganul „Restart Timișoara 2023”, la care au luat parte în jur de 60 de reprezentanți ai mediului cultural, prin intermediul platformei ZOOM.

Încă de la început, primarul Dominic Fritz le-a transmis acestora că este conștient de faptul că municipalitatea având restanțe la plata facturilor emise de asociații și ONG-uri culturale naște frustrări și dificultăți pentru cei care nu și-au primit banii la timp. Restanțele care trebuie plătite de Primăria Timișoara prin Casa de Cultură a Municipiului se ridică la 900.000 de lei. Fritz spune că vor fi achitate integral în următoarea perioadă, dar nu este o misiune ușoară pentru că instituția are per ansamblu datorii în valoare de 100 de milioane de lei.

„Această problemă de cash flow este din cauză că veniturile primăriei au fost mult supraestimate (n.r. – în 2020). Începem anul cu un minus de 100 de milioane de lei. S-au angajat cheltuieli peste veniturile primăriei, care se rostogolesc anul acesta”, a spus Fritz.

Referitor la proiectul „Timișoara Capitală Culturală”, care a născut frustrări în mediul cultural local, primarul spune că este o ușurare că a fost amânat pentru anul 2023, pentru că în acest an nu am fi fost pregătiți. Dominic Fritz este de părere că nu există o mândrie locală în legătură cu acest proiect.

Unul dintre consilierii primarului, Simona Fiț, l-a ajutat pe Fritz să lucreze la un plan de redresare pentru Capitală Culturală, dar și pentru eco-sistemul cultural în Timișoara un pic mai larg. De asemenea, primarul a avut discuții în ultima perioadă și cu reprezentanții mediului cultural.

„Asociația Timișoara 2021 poate să fie o parte din puzzle, dar nu mai trebuie să fie singura entitate care garantează succesul. Nu trebuie să pierdem următorii doi ani cu luptele ultimilor patru ani”, a fost de părere edilul.

 

Astfel, Dominic Fritz a anunțat, vineri, că pregătește Serviciul de Cultură din cadrul primăriei strict la nivel de politici, care nu va face finanțări. Noul serviciu va elabora, coordona și implementa direcțiile strategice din cultură. De asemenea, noua entitate va reprezenta Primăria Timișoara în foruri locale, naționale și internaționale și va facilita accesul la spații culturale. Totodată, va armoniza calendarul evenimentelor culturale și va realiza studii de percepție și de impact la nivel de oraș și de regiune.

În schimb, finanțări va face un nou centru timișorean de proiecte, care va fi subordonat primăriei.

„Aș vrea să avem un centru în Timișoara prin care să facem toate finanțările nerambursabile puse la dispoziție de primărie, în primul rând de cultură, dar și în alte domenii – sport, educație, mediu. Aș vrea un eco-sistem care să ne ducă mai departe nu doar până în 2023. Timișoara are nevoie de o organizație de management a destinației, de o asociație de promovare a Timișoarei, care se hrănește din taxa de turism, din cotizații, să atragă resurse pentru oraș și sponsorizări”, a spus Fritz.

Primarul a mai precizat că administrația județeană ar putea finanța acțiuni culturale în județ, cum ar fi un festival Bela Bartok la Sânnicolau Mare.


Potrivit edilului, Ministerul Culturii ar vrea prin AFCN să finanțeze proiectul de Capitală Culturală.

În curând, Timișoara va avea un comisar pentru Capitală Culturală, adică un subsecretar de stat dedicat strict acestei teme la Ministerul Culturii.

„Omul nostru la București se va asigura că primim finanțările. Numirea este iminentă, sunt ultimele negocieri politice, am căutat o persoană conectată la cultură în Timișoara, fără să fie în conflict de interese, o persoană care are și experiență instituțională. În curând voi putea face un anunț”, a explicat Dominic Fritz.

În acest nou centru de proiecte la care a lucrat în ultimele săptămâni, primarul Timișoarei propune trei tipuri de finanțări: acțiuni culturale cu o limitare de beneficiari, care pot fi făcute și de asociații care nu au mai derulat proiecte, proiecte care se fac o singură dată dar au o amploare mai mare și programe mari care pot fi și multi-anuale, destinate profesioniștilor din managementul cultural.

Primăria a regândit regulamentul care vizează finanțarea nerambursabilă de la bugetul local al a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale. Forma sa nu este finală, iar cei din domeniu își pot spune părerea până în data de 19 februarie. Mai multe detalii găsiți pe site-ul Primăriei.

„Nu a mers prea bine în ultimii patru ani, dar nici nu putem visa cai verzi pe pereți și să schimbăm totul peste noapte, trebuie să venim cu soluții pragmatice”, a mai adăugat Dominic Fritz.

Acesta a mai precizat că Centrul de proiecte va fi finanțat din bugetul local și va primi o bună parte a finanțării care a mers la Asociația Capitală Culturală și la Casa de Cultură a Municipiului.

„Casa de Cultură este o instituție de cultură cu cenacluri, cu ansambluri proprii, asta e menirea ei principală. Și în plus, putem prin Casa de Cultură să organizăm niște evenimente proprii ale orașului, cum ar fi Târgul de Crăciun, de Paște, Ziua Timișoarei. În afară de asta, eu nu cred că ar trebui Casa de Cultură să facă o concurență instituțiilor culturale din oraș devenind organizator de evenimente, ci vrem să redistribuim banii prin centrul de proiecte. Asociația Timișoara Capitală Culturală 2021 va trebui să devină competitivă pentru a putea accesa fonduri publice, atât din partea Ministerului Culturii cât și a Primăriei Timișoara”, a spus Dominic Fritz.

Simona Neumann, directorul executiv al Asociației, a intervenit și a precizat că atunci când Timișoara a candidat, a fost o condiție să fie asigurată o linie de finanțare tocmai pentru a nu se crea o competiție între asociație și alți reprezentanți ai mediului cultural.

În replică, Fritz a răspuns: „o să avem și o linie separată de finanțare pentru asociație”.

Despre o redeschidere a sălilor de spectacole, fie și la 30% din capacitate, nici nu poate fi vorba, având în vedere că ATI-urile sunt pline și numărul de decese provocate de coronavirus este în continuare ridicat.

1 COMENTARIU

  1. Madam NEUMANN, o RISIPITOARE mereu în FOAME DE BANI, care a tocat milioane de lei cu proiectele sale culturale îndoielnice, cât și pe plimbări luxoase prin Europa în numele titlului câștigat de oras. Mai are și tupeu de precupeață cum nici la sinecuristii cei mai neobrăzat nu-l regăsești.
    Primarul Fritz ar trebui sa – i ceară grabnic DEMISIA acestei dudui ce se crede preapretioasa și de neinlocuit, măcar ptr imaginea proasta de mahala pe care si-a clădit-o in fața presei de când decide ea aproape exclusiv pe ce se toaca banii asociației. Fără transparență ori discernământ. Nici vreo mare vizibilitate ptr oraș. Nu degeaba a plecat Hollender cu avertizare explicită în direcția ei și altor corifei din această asociație ultracompromisa

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.