Ziua Națională Constantin Brâncuși, celebrată și la Timișoara

Ziua Națională Constantin Brâncuși, celebrată și la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Ziua de naștere a lui Constantin Brâncuși, unul din cei mai mari sculptori moderni ai lumii, a fost declarată sărbătoare națională în anul 2015, iar astăzi, 19 februarie, la împlinirea a 145 de ani de la nașterea artistului, sunt organizate evenimente culturale în mai multe orașe din întreaga țară, în semn de omagiu.

La Timișoara, arhitectul și artistul Mihai Donici organizează, la fel ca în ultimii cinci ani, „Expoziția de o oră”, un proiect cultural atipic, neconvențional, în amintirea marelui artist, „în singura zi în care ne amintim de el”. Expozițiile de etnosculptură gândite de Mihai Donici sunt realizate cu ancestrale artefacte din cultura populară românească, care prefigurează formele brâncușiene, lângă bustul artistului. Acesta a fost realizat în 2012 de  regretatul sculptor Ștefan Călărășanu, cel care îl considera pe Brâncuși „un Dumnezeu al sculpturii”. În primul an, 2017, coroana sub forma motivului circular a marcat această zi în viziunealui Mihai Donici, în următorul an a organizat o expoziție-protest în urma promisiunii neonorate de ministerul Culturii de a achiziționa lucrarea „Cumințenia pământului”, deși s-au strâns fonduri și în cadrul unei campanii de subscripție publică, iar anul 2019 a fost marcat de  triplă expoziție. Evenimentul de anul trecut a constat într-o recree, masa poarta și coloana fiind reconstituite din module de bază, iar expoziția din acest an dorește să anuleze soclul inadecvat al monumentului.

„Spațiul românesc a creat o extraordinară civilizație a lemnului.


Artefacte reasamblate din cultura populară, care și-au pierdut funcționalitatea, păstrează urma meșterului și emoția a zeci de ani de folosire. Sintezele originale sunt un semn de maturizare a unei culturi. În spiritul timpului, dar venind cu propria viziune, un spațiu spiritual care are o tradiție profundă se poate afirma într-o globalizare uniformizantă. Brâncuși este singurul român universal care a reușit imposibila sinteză tradițional-modern, iar noi nu-l înțelegem cu fiecare zi care trece” consideră Mihai Donici.

Expoziția, care are loc între orele 14.00 și 15.00 la bustul lui Constantin Brâncuși din curtea facultății de arte, este susținută de asociația culturală Arte-Factum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.