Actrița Maia Morgenstern, amenințată cu moartea într-un mesaj semnat „din partea partidului...

Actrița Maia Morgenstern, amenințată cu moartea într-un mesaj semnat „din partea partidului AUR”. Unul dintre suspecți este din Timiș

3
DISTRIBUIȚI

Actrița Maia Morgenstern a fost amenințată cu moartea într-un mesaj semnat de partidul AUR. Președintele George Simion susține că este vorba despre o „intoxicare incalificabilă” și anunță că persoana care a trimis mesajul nu este membru al partidului pe care îl conduce.

Amenințările cu moartea o vizează pe Maia Morgenstern și pe fiica sa. De asemenea, în scrisoarea publicată pe Facebook scrie că toți colegii actriției vor fi și ei omorâți. La finalul mesajului antisemit scrie „din partea partidului AUR”.

Inspectoratul General al Poliției Române a informat că în cadrul anchetei au fost identificați doi suspecți, unul din județul Timiș, unul din București, în cazul cărora vor fi făcute verificări.

Ulterior, liderul AUR a redactat un mesaj public în care explică faptul că este vorba despre o intoxicare. „Alianța pentru Unirea Românilor a luat act cu stupefacție de atacul degradant, antisemit și suburban la adresa doamnei Maia Morgenstern, un artist emerit și îndrăgit de românii de pretutindeni, promotor neobosit al culturii evreiești în România, o cultură care face parte din fibra culturală a poporului român. Suntem consternați în fața acestei intoxicări pe care o considerăm incalificabilă! Este de domeniul evidenței că acest incident trist, survenit în chip programatic cu ocazia Paștelui evreiesc, este o intoxicare care trebuie pedepsită în cel mai aspru mod. Dorim să informăm opinia publică din România că cetățeanul numit Andrei Illarie NU este membru al Alianței pentru Unirea Românilor. Cerem organelor abilitate să se sesizeze, să identifice, să ancheteze și să pedepsească făptașul cu celeritate”, a transmis George Simion.

Reprezentantul Guvernului, Alexandru Muraru, a solicitat Poliției să începă de urgență o anchetă în cazul atacului antisemit la adresa actriței Maia Morgenstern. Muraru le-a solicitat anchetatorilor să urmărească și pozițiile publice ale parlamentarilor AUR.

Alexandru Muraru este reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, dar și consilier onorific al prim-ministrului. El a solicitat Poliției „să ancheteze de urgență cazul atacului antisemit la adresa dnei Morgenstern și să ia în considerare că parlamentari ai AUR elogiază criminali de război de la tribuna Parlamentului încurajând astfel acțiunile antisemite.”

Muraru mai susține că mesajul de sâmbătă a apărut în condițiile în care în ultima perioadă, discursul politic din România s-a degradat.

„Dar ultimele luni conduc la ideea că ascensiunea unei formațiuni politice în Parlament a degradat masiv discursul public și a reluat o amplă operațiune sistematică de punere în discuție a faptelor istorice din anii 40, de elogiere a criminalilor de război, de relativizare a crimelor din timpul Holocaustului, de parodiere a simbolurilor memoriei victimelor Holocaustului.


Toate acestea reprezintă o escaladare fără precedent după anii 90”, scrie în comunicatul de presă semnat de Alexandru Muraru.

Concluzia lui Muraru este că „avalanșa mesajelor reprobabile la adresa memoriei victimelor Holocaustului face partidul AUR un exponent al acestor acțiuni precum cea îndreptată împotriva actriței Maia Morgenstern”.

Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat astăzi că a fost stabilită posibila adresă electronică de unde a orginat mesajul, fiind cercetați doi suspecți. „În continuarea cercetărilor efectuate în cauza privind mesajele de amenințare adresate doamnei Maia Morgenstern și Teatrului Evreiesc, au fost efectuate investigații pentru identificarea persoanei care a trimis mesajul, în colaborare cu SRI – Brigada Antiteroristă, fiind stabilită posibila adresă electronică IP, utilizată pentru transmiterea mesajelor. Au fost identificate două persoane bănuite, una pe raza județului Timiș, iar alta pe raza municipiului București, în prezent efectuându-se verificări la domiciliile lor, pentru clarificarea situației de fapt. Situația în cauză este analizată și la nivelul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și DIICOT, în vederea stabilirii de elemente specifice unui act terorist, urmând a se dispune în consecință”, a transmis Inspectoratul General al Poliției Române.

Maia Morgenstern a publicat sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, un mesaj pe care l-a primit chiar înainte de Pesah- Paştele evreiesc, în care este ameninţată cu moartea. Mesajul, sub numele „O plângere, dacă nu vă supăraţi, de la un cetăţean îngrijorat!”, arată tratamentele inumane la care autorul ameninţă că o va supune pe Maia Morgenstern, împreună cu fiica sa, înainte de a le omorî şi totul motivat de faptul că a îndrăznit să vorbească împotriva aşa-zisului prieten al autorului. Autorul mesajului subliniază că urmăreşte să incendieze Teatrul Evreiesc de Stat, împreună cu toţi actorii de acolo, loc pe care îl numeşte „o gaură murdară de şobolani”.

„Sunteţi o adunătură de proşti şi am vrut să vă anunţ că intenţionez să o omor pe nenorocita aia de Maia Morgenstern pentru că a îndrăznit să vorbească împotriva prietenului meu, pentru că a stârnit ceva. Tipa asta nenorocită, târfa asta a avut tupeul să vorbească împotriva prietenului meu, ey? O să-ţi spun că această jidancă are zilele ei numărate. În numele prietenului meu, vă pot promite că intenţionez să-i dau foc teatrului vostru idiot de idiş, violând-o pe fiica lui Morgenstern, Calabria, omorând fiecare actor din această gaură murdară de şobolani; omorându-vă pe fiecare dintre voi, pentru că aţi făcut atâta tam-tam despre ce i-a spus prietenului meu”, se arată în mesajul primit de actriţă. Maia Morgenstern este numită „murdară”, iar autorul susţine că nu se va opri până nu va fi „jumulită de vie”.

Printre altele, acriţa este ameninţată că va fi aruncată într-o cameră de gazare, ori că va fi trimisă într-o tabără de muncă, împreună cu familia sa. „Nenorocit-o de jidancă, pleacă naibii din ţara mea, Maia. Vreau să-i spui cât de murdară şi inumană este. Nu mă voi opri până nu va fi jumulită de vie. Până termin de măcelărit. Până când escapada ei murdară de viaţă va fi complet întoarsă cu susul în jos, familia ei aruncată într-o nenorocită de tabără de muncă, intenţionez să o arunc într-o cameră de gazare, într-un cuptor murdar unde o voi arde pe ea şi pe copiii ei murdari după ce-i termin de violat. E moartă, jidanca asta e mort, îţi spun eu”, este continuarea mesajului primit de Maia Morgenstern.

3 COMENTARII

    • Ce e fals? Ca cineva are asemenea opinii? Ca si Aur are aceleasi opinii? Ca si tu ai, probabil, aceleasi opinii?

  1. Amenintari prin facebook? Pai sa il amendeze pe zucc, nu? Ca doar asa se face. Se da jos platforma, ca asa e corect. Ah, facebook mituieste guverne? Ok, nu se poate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.