Alfred Simonis despre sumele alocate Timișoarei de la bugetul de stat: „Să...

Alfred Simonis despre sumele alocate Timișoarei de la bugetul de stat: „Să nu ne bucurăm cu puţin”

0
DISTRIBUIȚI

Parlamentar PSD de Timiş, Alfred Simonis, a spus despre banii primiţi de Timişoara direct de la bugetul de stat pentru anul 2021 că sunt bineveniţi, dar totodată susţine că finanţarea se acordă discreţionar pe „anexa 703” şi că totalul nu reprezintă ceea ce ar merita cu adevărat oraşul.

Simonis a admis că este meritul primarului Dominic Fritz pentru finanţările obţinute în ultimul timp de Timişoara, că liberalii nu ar fi făcut favoruri primăriilor USR, dar totodată că acest tip de alocări reprezintă un „precedent periculos”. „Am văzut într-adevăr acei bani alocaţi pentru Constantin Prezan şi pentru încă două obiective din Timişoara. Bani obţinuţi de Dominic Fritz, aici trebuie să recunoaştem. …Din cinci proiecte pentru judeţul Timiş, trei sunt USR, unul e la o primărie PNL şi unul e pentru Consiliul Judeţean. Credeţi că dacă doamna Gorghiu putea să facă asta, făcea pentru Primăria Timişoara sau pentru CJT? Să fim serioşi. Tot pentru prima dată în 30 de ani s-a introdus o nouă anexă la Legea Bugetului de Stat, anexa 703, prin care s-au dat bani cu dedicaţie direct către localităţi. Niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva la bugetul de stat.


E un precedent foarte periculos. Am înţeles raţionamentul. USR neavând niciun consiliu judeţean, era foarte complicat să aloce bani către primăriile USR prin CJ. Adică domnul Nica primea bani de la guvern să-i dea… localităţii Cenad, că acolo s-au dus nişte bani, nu i-ar fi dat niciodată. Atunci au găsit acest mecanism de a finanţa direct UAT-ul, e periculos, pentru că dacă vom găsi un premier care va folosi acest tertip, dacă doriţi, şi va da bani doar partidului pe care-l reprezintă, gândiţi-vă că va avea acest precedent…”, a explicat Alfred Simonis la PRESSALERT LIVE.

Simonis nu neagă că toate partidele au procedat asemănător când a avut pârghii: „Evident că cei care au fost la putere au încercat să aloce mai mult partidului pe care-l reprezentau, asta s-a întâmplat dintotdeauna în aceşti 30 de ani, acum pe anexa 703 nu e nicio primărie PSD… Eu nu sunt adeptul plângerilor penale, eu nu cred că au loc în politică. Pot să le spun doar că au creat acest precedent şi când alţii îl vor face va fi greu să-l conteste”.

„Una dintre aceste primării a fost Timişoara, poate perla USR, una dintre cele mai importante primării câştigate de un reprezentant al USR. Însă, chiar dacă s-a făcut o mare dezbatere pe aceste sume, sunt binevenite, nici nu am comentat eu personal pe 703 pentru că m-am bucurat că au venit nişte bani în Timiş. Indiferent cum au venit, Timişul, o spun de fiecare dată, merită mai mult decât primeşte, pentru că contribuie an de an enorm şi primeşte aproape deloc. Dar chiar şi ce a primit acum, câteva zeci de milioane, e o sumă infimă. Nu sunt pentru nişte investiţii majore… Sunt bune şi astea, 18 milioane din 40 pentru C-tin Prezan, e bine, pentru că se putea deloc. Dar haideţi să nu ne bucurăm cu puţin, acest oraş nu trebuie să se compare cu oraşe de categorie inferioară. Ci trebuie să se compare cu Capitala şi capitalele europene, astea sunt pretenţiile noastre. Şi ne vom lupta să aducem cât mai mulţi bani în judeţul Timiş”, a mai spus Simonis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.