Ana Munteanu, sancționată de colegii din CLT după descinderea la restaurant. Consilier...

Ana Munteanu, sancționată de colegii din CLT după descinderea la restaurant. Consilier local PNL: „Am sesizat o grabă în a o scoate pe Ana țap ispășitor și a închide cât mai repede subiectul”

0
DISTRIBUIȚI

Propunerea consilierului local Roxana Iliescu de la Pro România privind sancționarea colegei sale Ana Munteanu de la USR PLUS, conform art. 233 alin. (1) litera g) din OUG 57/2019, după descinderea la acel restaurant și abuzul de putere, a primit acordul aleșilor.

În ședința care a avut loc în sistem online, marți după-amiază, sancțiunea a fost aprobată prin vot secret cu 21 de voturi pentru și o abținere. Astfel, Ana Munteanu va pierde indemnizația de consilier local pe două luni, adică aproximativ 2.000 de lei. Aceasta nu a fost prezentă la ședință.

„Facem justiție acum în consiliul local? Eu nu cred că domnișoara a avut girul consiliului local să meargă în numele nostru și nu și-a făcut datoria sau sarcinile date de consiliul local. A fost o acțiune premeditată, asumată de partid, de prefect, de eu mai știu cine. Acum ce facem? În calitate de ce să o sancționăm noi? E o probelmă de partid! Nu înțeleg ce treabă avem noi într-o problemă de partid. Facem poliție politică în consiliul local? O punem la zid? Nu în numele nostru a mers”, a spus consilierul municipal Simion Moșiu de la PNL.

A luat apoi cuvântul cea care a avut inițiativa sancționării Anei Munteanu.

„Eu am inițiat acest proiect de hotărâre. Nu facem nicio poliție politică. Este o prerogativă pe care noi consilierii locali o avem, este prevăzută în Codul Administrativ la articolul 233. Eu am optat pentru această sancțiune care prevede retragerea indemnizației pe două luni tocmai pentru că colega noastră a acționat în calitate de consilier local. (…) Prin acest vot dat pe acest proiect de hotărâre ne exprimăm poziția față de colega noastră, dacă suntem în asentimentul acțiunii pe care a demarat-o în 10 martie sau nu. Dat fiind faptul că această acțiune, abuzivă aș spune eu, a avut loc în urma dezbaterilor noastre din plenul consiliului local din data de 16 martie, deci în legătură cu activitatea noastră, pe un subiect discutat în consiliul local, consecință a fost această descindere. Codul Administrativ nu prevede niciunde faptul că noi, în calitate de consilieri locali, am avea vreo autoritate de aplicare a legii. Am apreciat faptul că doamna consilier a încălcat mai multe articole din Codul Administrativ care prevăd obligațiile consilierilor locali. Aș spune pe scurt: respectarea legii, buna credință și sinceritatea, probitatea și discreția profesională, cinstea și corectitudinea. Prin urmare, pentru acest proiect de hotărâre trebuie să acordăm vot secret și vom vedea în ce măsură ne delimităm de doamna consilier sau nu”, a spus Roxana Iliescu, consilier local al Pro România.

Coleg de partid cu Ana Munteanu, consilierul Dan Reșitnec a fost de părere că aceasta a avut un comportament greșit și grupul USR PLUS va vota în favoarea sancționării ei.

„Doamna a avut comportament greșit, a recunoscut acest lucru. Acțiunea ei nu se poate delimita de cea de consilier local. Grupul USR Plus consideră că se impune o sancțiune pentru ce s-a întâmplat. Cred că odată cu această decizie ar trebuie să se liniștească dezbaterea publică, să ne întoarcem la un discurs civilizat a adevăratele probleme din pandemie”, a fost de părere Reșitnec.

Consilierul local Andra Lăpădatu a anunțat că nu va vota proiectul, deși nu este de acord cu ceea ce a făcut colega ei.


Aceasta consideră că decizia trebuia să fie a partidului.

„Tot în presă a apărut că mai sunt și alte persoane din conducerea acelui partid implicate. Chiar toată vina colegii noștri o dau pe această domnișoară credulă? Păi ea nu a acționat singură acolo, domnilor. Acolo a mai fost un jandarm, au fost făcute niște rezervări pe care nu domnișoara le-a făcut. Cineva a sunat la 112. Ea nu a avut inițiativa singură, niciunul dintre dumneavoastră nu poate cu legitimația de consilier local să scoată un jandarm în stradă. Aveți o părere mult prea bună despre un consilier local. Domnișoara nu a acționat de una singură. O lăsăm să răspundă doar ea? Parcă nu este corect să gândim că doar dânsa e vinovată”, a spus liberalul Simion Moșiu.

Consilierul liberal Ștefan Sandu a fost de părere că „prea sună toată această poveste a batistă pe țambal. Este grav că s-a deschis calea unor acțiuni care nu au nimic de-a face cu statul de drept, cu democrația, nu au de-a face cu o lume pe care vrem să o construim. Nu știu dacă cei din USR care au pus la cale toată această mârșăvie se simt confortabil într-o țară care gestionează într-un asemenea mod astfel de situații. Mie îmi pare rău, nu este țara pe care mi-o doresc eu. De aceea cred că sancțiunile trebuie să fie conform legii. Sper ca și corpul de control trimis de ministrul de Interne să-și facă treaba și astfel de acțiuni să nu se mai repete.”

Răzvan Stana de la USR PLUS a precizat că Ana Munteanu a fost sancționată de partid și va fi sancționată și de consiliul local. Stana l-a acuzat pe Moșiu că vrea să facă circ și a susținut că USR nu a premeditat descinderea de la restaurant.

Consilierii PSD nu au participat la vot, iar Radu Țoancă a explicat în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE de ce. „Am spus că astăzi la plen aștept ordinul prefectului pe ordinea de zi. Domnul prefect avea la dispoziție Codul Administrativ, articolele 203 coroborat cu 204, și statutul USR în care se spune cu subiect și predicat că orice persoană care este suspendată din partid este suspendată din toate drepturile, deci logic că și din consiliul local. Sigur, mingea nu este la PSD, nu este nici măcar la consiliul local, ci la conducerea organizației din care doamna Munteanu face parte, și la domnul prefect. Dacă cele două părți nu agrează acest tip de sancțiune, este clar că vorbim despre o tragere de timp, și despre o batistă pe țambal. Bunicii noștri ne povesteau de Ana, Luca și cu Dej / bagă spaima în burghezi din anii ’50. Ce a făcut colega noastră – eu înțeleg că nu trebuie dat într-un om aflat la pământ – în sport s-ar spune că e de cartonaș roșu direct, nicidecum cartonaș galben, ceea ce s-a încercat astăzi. Consilierii PSD nu au participat la acest vot, nu am fost nici pro nici contra. Nu cred că e treaba mea să votez ca unui coleg să i se confiște din buzunar 2.000 și ceva de lei, contravaloarea indemnizației pe două luni”, a spus consilierul PSD.

Și partenerii de alianță consideră că Ana Munteanu a fost scoasă țap ispășitor și că organele competente ar trebui să descâlcească ițele întregii povești. „Nu m-am opus acestei hotărâri, cred că Ana Munteanu trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut, însă conform propriilor declarații a spus că nu a luat această decizie de una singură. În aceste condiții cred că trebuie să știm exact cine a avut puterea de a mobiliza jandarmeria, cum s-a produs întregul scenariu, pentru că aici nu vorbim despre o simplă faptă făcută la nervi sau supărare, un exces de zel, toți putem greși când suntem nervoși, însă aici a fost un întreg ciclu bine plănuit. Cred că dincolo de o enervare de moment pe o anumită faptă, ceea ce s-a întâmplat a semănat a anii ’50. Eu am sesizat cel puțin o grabă în a o scoate pe Ana țap ispășitor și a închide cât mai repede subiectul”, a spus consilierul local Ștefan Sandu (PNL), în cadrul aceleiași emisiuni PRESSALERT LIVE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.