Balkan Taksim a lansat single-ul „Lunca” din albumul de debut „Disko Telegraf”

Balkan Taksim a lansat single-ul „Lunca” din albumul de debut „Disko Telegraf”

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Miluta Flueras

Formația Balkan Taksim a lansat videoclipul piesei „Lunca“, melodie care va fi inclusă pe discul de debut al proiectului programat să apară în data de 28 mai la casa de discuri franceză Buda Musique, sub numele de „Disko Telegraf“.

„După dispariția misterioasă a miresei sale, mirele pornește în căutarea ei. Ce găsește în schimb este o muzică într-o valiză. Sufletul călător al unui lăutar îl urmărește îndeaproape, de pe marginea apei. Cîntecul său din altă lume îl atrage pe mire în necunoscut. În final, cutia muzicală îl conduce pe om spre ieșire, spre iubirea sa pierdută“, au spus membrii proiectului despre acest videoclip, care a fost regizat de Andra Hera și filmat de Andrei Oană.

Formația Balkan Taksim este copilul învelit în catifea al multi-instrumentalistului Saşa-Liviu Stoianovici şi al prietenului său, producătorul de muzică electronică Alin Zăbrăuţeanu, care se află într-o călătorie de a informa, educa şi distra publicul din întreaga lume cu ritmul, rădăcinile şi sufletul balcanic.

Sașa Liviu Stoianovici a absolvit facultatea de Arte din Timișoara și s-a mutat în București cu zece ani în urmă, iar la ediția din 2019 a festivalului Plai a susținut un concert alături de Balkan Taksim.

„Proiectul a început prin căutarea a ceva care să lege ceea ce a fost cu ceea ce va fi. Explorările lui Saşa ale muzicii tradiţionale din Balcani, a României vechi şi culturilor slave l-au dus în mai multe călătorii în regiune, unde a a lucrat împreună cu artişti şi muzicieni locali pentru a înregistra piese pe care apoi le reeorchestează cu sonorităţi electronica moderne, bass pronunţat şi beaturi puternice.


Balkan Taksim este o trupă cunoscută pentru atmosferă balcanică creată cu ajutorul unui mix infecţios de muzică contemporană şi voci şi sonorităţi balcanice. Muzica lor este sinceră şi adâncă. Nu este nici un colaj şi nici un împrumut cultural, nu este nici măcar fusion. S-a născut din întâlnirea, în termeni egali, a diferitelor culturi balcanice, a instrumentelor tradiţionale, a ritmurilor carpatice antice, vocilor fără vârstă, modelelor psihedelice, tehnologiilor muzicale contemporane şi viziunilor asupra viitorului şi… cu poporul român. Mixul lor al noului cu vechiul, al analogului cu digitalul creează propriul lor sunet şi vizual unic“, se spune în prezentarea acestui proiect.

Balkan Taksim a făcut parte și din prima ediție a cursurilor Balkan Music Export Training, dedicată formării artiștilor din domeniul world music, care a fost găzduită online de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, în luna octombrie a anului trecut. Participanții la această sesiune de formare au fost selectați în urma unui apel public internațional, iar cursurile pentru această secțiune urmau să se desfășoare la Timișoara în prima parte a lunii septembrie. Din cauza restricțiilor de călătorie impuse odată cu pandemia de coronavirus, s-a optat pentru un curs online. Din România, a fost selectat să participe la acest program de formare grupul Balkan Taksim. Formarea a inclus, printre altele, noțiuni despre procesul creativ în muzica tradițională, dar și noțiuni de producție, distribuție, case de discuri, construirea profilului de artist în rețelele de socializare.

Balkan Music Export Training este unul din cei patru piloni ai proiectului MOST, care beneficiază de finanțare europeană. Proeictul își propune să transforme scena de world music din Balcani într-una competitivă la nivel internațional până în 2023. Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii este partenerul român al consorțiului format din 8 organizații europene și condus de Hangvető din Ungaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.