Calculele rămân complicate în Liga 2. Scenariul prin care ASU Poli prinde...

Calculele rămân complicate în Liga 2. Scenariul prin care ASU Poli prinde play-off-ul înaintea rundei finale

0
DISTRIBUIȚI
Foto: SEBASTIAN TATARU / MEDIAFAXFOTO

Au mai rămas doar două etape din sezonul regular al Ligii 2. Lucrurile nu sunt însă deloc clare în lupta pentru ocuparea celor şase poziţii care duc în play-off. Nu mai puţin de 11 echipe mai speră la acest obiectiv. Deşi se află momentan pe locul 1, ASU Politehnica nu are nici ea asigurată prezenţa în lupta pentru promovare şi va sta în penultima etapă, din weekend. Pentru alb-violeţi există însă şi un scenariu pozitiv – prin jocul rezultatelor echipa timişoreană ar putea merge la Chiajna, în etapa a 21-a, doar cu gândul la o zestre mai bogată pentru luptele finale.

În acelaşi timp, totul ar putea fi pe muchie de cuţit şi pentru bănăţenii pregătiţi de Dan Alexa. Un lucru e sigur după antepenultima etapă, Buzăul, care mai avea ceva speranţe, a ieşit complet din lupta pentru play-off şi va juca în play out, acolo unde vor fi şi celelalte bănăţene din „B” – Ripensia şi Reşiţa.

Distanţa de doar 5 puncte între lider şi locul 11 a atras inclusiv atenţia presei din vestul continentului. Desigur, toate calculele ar fi fost mai simple dacă bănăţenii câştigau la Tg. Jiu(, ar fi avut 34 de puncte).

Un lucru e cert, dintre grupările din spatele ei, ASU Poli nu mai poate fi depăşită în nicio variantă de „U” Cluj, grupare care mai are de asemenea un singur meci, pe care dacă-l va câştiga mai poate doar egala la puncte gruparea timişoreană, în faţa căreia a suferit un eşec (0-1).

Scenariul negativ. Începem cu scenariul sau scenariile negative. Modul în care elevii lui Dan Alexa pot rata play-off-ul e „simplu”. Jocul rezultatelor să nu-i avantajeze iar în ultima etapă ASU Poli să piardă la Chiajna şi să rămână cu 32 de puncte.

Varianta 1 ar fi următoarea – Metaloglobus ar trebui să învingă etapa aceasta la Slobozia şi să bată apoi Rapidul, ceea ce ar însemna că gruparea din Pantelimon ar ajunge la cota 33 de puncte; Petrolul să bată Mioveniul cu condiţia să o învingă apoi şi pe „U” – prahovenii ar acumula 34 de puncte. Logic, în această variantă Rapidul ar trebui să piardă meciul următor, cu Dunărea Călăraşi, formaţia lui Pustai ar acumula astfel deja 34 de puncte; Viitorul Pandurii poate să treacă de asemenea în faţa bănăţenilor cu un eşec în faţa celor de la Csikszereda, dar obligatoriu să bată apoi Călăraşiul şi ar ajunge tot la cota 34; Iar trupa din Miercurea Ciuc are nevoie de victorii pe linie pentru a ajunge la 34 de puncte, dar poate ajunge în fața timișorenilor și cu un egal în primul meci. Rămân FCU Craiova şi Farul, care au întâlnire directă acum iar constănţenii sunt obligaţi să învingă pentru că va fi şi ultimul lor meci; Trupa lui Ianis Zicu ar acumula şi ea 34 de puncte, în timp ce oltenii îşi pot asigura prezenţa în play-off, în acest scenariu, cu o victorie sau o remiză la Reşiţa (după 0-0 pe Bega şi ţinând cont de golaverajul superior timişorenilor).


Aşadar în acest cel mai negru scenariu, ASU Poli poate cădea chiar pe 8!

Varianta 2, cu alte formaţii calificate în locul lui ASU Poli (şi alte variabile), poate arăta astfel: Rapidul calificat prin două victorii, cu Călăraşi şi Metaloglobus, giuleştenii ar acumula 33 de puncte şi ar fi şi avantajaţi la punctaj egal cu ASU Poli de acel 2-0 pe „Ştiinţa”. Mioveni poate ajunge pe loc de play-off cu două victorii (cu Petrolul şi Aerostar), 33 de puncte pentru trupa lui Alex Pelici. Acelaşi scenariu pentru Csikszereda, care ar acumula 34 de puncte, cât şi pentru Farul şi Craiova, ambele 34 de puncte. Pentru ca ASU Poli să mai fie depăşită virtual de Viitorul Pandurii sau Călăraşi, în funcţie de rezultatul direct din ultima etapă, dunărenii având şi varianta unei remize în funcţie de golaveraj, dacă ASU Poli pierde la Concordia. Alb-violeţii ar sfârşi pe 7, în play out.

Scenariul pozitiv. Există totuşi şi o variantă plauzibilă prin care ASU Poli, „din fotoliu”, poate obţine biletul de play-off înainte de etapa finală a sezonului regular. Pentru acest deznodământ e nevoie ca Metaloglobus să nu bată la Slobozia, ceea ce ar însemna că bucureştenii îi pot cel mult egala pe bănăţeni după ultima etapă iar în meciul direct alb-violeţii au câştigat cu 1-0. Apoi după meciul PetrolulMioveni e clar că una dintre cele două nu-i mai poate depăşi pe timişoreni în clasament, fie argeşenii – dacă pierd sau fac egal mai pot ajunge la maximum 30, respectiv 31 puncte, fie prahovenii, care cu o înfrângere acum ar mai putea câştiga în ultima etapă doar pentru a ajunge la 31 puncte. La Rapid – Călăraşi calculul e mai simplu, un X2 care ar însemna că giuleştenii mai pot acumula doar 30 de puncte. Apoi la jocul Viitorul Pandurii – Csikszereda, un pronostic 1 ar scoate Ciucul din calcule, dar un X2 ar păstra ambele formaţii cu şanse la a-i depăşi pe timişoreni (Ciucanii având succes în meci direct); În timp ce la Craiova – Farul un 1X ar însemna că „marinarii” rămân în spatele echipei lui Dan Alexa, inclusiv remiza în condiţiile în care timişorenii s-au impus cu 2-1 în meciul direct. În aceste condiţii ASU Poli va avea în clasamentul final cel puţin locul 6 asigurat.

Desigur încă există multe variaţii ale scenariilor prezentate, asta pentru că, deşi mai sunt doar două etape, există încă atâtea variabile prin numărul mare de echipe cu şanse la Top 6.

Meciurile echipelor implicate în lupta pentru Top 6

Etapa 20:

Slobozia – Metaloglobus

Petrolul – Mioveni

Rapid – Călăraşi

Viitorul Pandurii – Csikszereda

FCU Craiova – Farul

Etapa 21:

Metaloglobus – Rapid

Chiajna – ASU Poli

Mioveni – Aerostar

„U” Cluj – Petrolul

CSM Reşiţa – FCU Craiova

Csikszereda – Slatina

Călăraşi – Viitorul Pandurii

Clasament*:          Meciuri / Golaveraj / Puncte

  1. ASU Poli            18 18-12 32
  2. FCU Craiova       17 28-15 31
  3. Viitorul Pandurii  17 31-25 31
  4. Farul                  18 24-18 31
  5. Călăraşi              17 23-17 31
  6. „U” Cluj              18 19-17 29
  7. Petrolul              17 28-14 28
  8. Csikszereda        17 22-15 28
  9. Metaloglobus      17 22-11 27
  10. Mioveni            17 17-10 27
  11. Rapid               17 25-26 27

*doar echipele cu şanse la play-off

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.