Consilierul local Radu Țoancă, de acord cu protestele, dar nu cu modul...

Consilierul local Radu Țoancă, de acord cu protestele, dar nu cu modul în care se manifestă o minoritate „care nu reprezintă sub nicio formă spiritul Timișoarei”

0
DISTRIBUIȚI

Invitat în emisiunea PRESSALERT LIVE, Radu Țoancă, reprezentant PSD în Consiliul Local Timișoara, a vorbit despre protestele care au avut loc în ultimele zile în mai multe orașe ale țării.

„Sunt două paliere de discuție, protste nu sunt doar în Timișoara și în România, ci și la nivel european, la nivel mondial. Avem deja un an de pandemie, nervii sunt întinși la maxim. Acesta este primul palier, dacă înțelegem furia protestatarilor pentru că se iau niște măsuri bizare. Nu sunt de acord cu ultima parte a protestelor de azi-noapte, cu oameni care urlă în curțile spitalelor, cu oameni care își ard măștile, și cu atât mai puțin nu sunt de acord cu oameni care merg la casa unui primar strigând «ieși afară, javră ordinară», și altele chiar mai urâte. Sunt lucruri urâte, la limita violenței, pentru că limbajul agresiv poate atrage după sine și agresiunea fizică. Eu cred că oamenii care au făcut aceste lucruri în Timișoara și în țară reprezintă o minoritate, și cred că marea masă, chiar dacă este nemulțumită de faptul că suntem încă în carantină, nu aprobă astfel de manifestări, care sunt apanajul unei minorități care nu reprezintă sub nicio formă spiritul Timișoarei”, a spus consilierul local.

Acesta crede că o decizie de a nu prelungi carantina care expiră la finalul zilei de miercuri ar duce la o diminuare a protestelor în Timișoara. „Dacă se ridică măsura de carantină, care a venit doar pentru Timișoara, absolut haotic și după decizii politicianiste, după părerea mea, și extrem de contradictorii de la o zi la alta, s-ar putea să asistăm la o diminuare a acestor proteste. Eu sunt de acord cu oamenii care protestează la modul civilizat, este dreptul lor. Nu sunt de acord ca un anumit grup, fie de factură politică sau de altă factură, să confiște și să încerce să subordoneze acest tip de proteste. Protestele sunt normale, sunt firești, lumea e la capătul puterilor. E o relație între cum vor reacționa autoritățile, pentru că nu mi se pare normal nici ce a făcut liderul USR astăzi, să-i faci pe toți legionari, extremiști și așa mai departe, nu putem pune etichete pe grupuri mari de oameni. Erau și tineri, erau și interlopi, cum ați scris dumneavoastră, erau poate și oameni anti-mască, dar era o lume extrem de pestriță, nu ar trebui să catalogăm în masă manifestanții, la nivel de țară”, este de părere Radu Țoancă.

Și consilierul local Ștefan Sandu (PNL) consideră că unele manifestări ale protestatarilor nu-și au locul în Timișoara.


„Cred că nu este absolut deloc normal să se întâmple așa ceva în Timișoara sau oriunde. Nu este absolut deloc o situație normală în care persoane publice să fie puse sub presiune de grupuri de oameni în care oricând cineva poate să declanșeze o isterie care să se soldeze cu consecințe mai grave. Nu are nicio legătură cu faptul că suntem aliați sau în opoziție cu primarul. Din păcate, faptele care s-au petrecut în ultima vreme sunt mult mai grave decât niște alianțe care pot să existe la un moment dat, apoi să nu existe. Dar cred că absolut toată clasa politică din Timișoara și absolut toți cetățenii onești, chiar dacă nu au simpatii sau antipatii politice, nu pot să acepte o situație de acest gen. Eu sper să fie doar o refulare a unora, unii din din motive personale, căutând un mod de a-și striga nemulțumirile, alții din dorința de a brava, au participat la asemenea manifestări. Știu destui timișoreni care au probleme legate de pandemie, sunt direct afectați, dar respectă mai departe măsurile recomandate”, a spus Sandu în emisiunea PRESSALERT LIVE din această seară.

„Problema este de ce Timișoara este «pedepsită», unde se fac mii de teste, iar la un moment dat în Vaslui s-au făcut șase teste într-o zi. Aici a fost o fractură de logică a autorităților și un dublu standard. Ori lucrurile acestea duc la furie. Nu e normal să vezi restaurante deschise în alte orașe, iar aici mii de oameni care lucrează în sectorul horeca ajung să facă foamea la propriu. Eu stau în Dumbrăvița, cred că de vreo șapte ori am fost în carantină, și într-adevăr era o glumă proastă, arătai o foaie la care nu se uita nimeni, era o semi-carantină. Ori facem un lockdown total cum au făcut Israelul sau Marea Britanie, dar ați văzut că nimeni nu mai vrea lucrul acesta, ori facem testări masive peste tot”, a completat Radu Țoancă.

„Guvernul încearcă să facă tot ce poate. Eu am fost uimit să văd, acum câteva luni, că au început proteste masive în țări pe care noi le considerăm extrem de disciplinate și care poate n-ar fi avut atâtea motive să iasă în stradă împotriva autorităților și împotriva restricțiilor. Cred că până la urmă este vorba totuși o manifestare individuală, o împotrivire a fiecărui individ la anumite restricții pe care unii le conștientizează ca fiind impuse de niște condiții speciale, dar alții le interpretează ca fiind doar o limitare a drepturilor și libertăților. Măsura carantinării a afectat foarte mult afacerile mici din oraș, multe firme care erau deja oarecum la capătul puterilor, a afectat angajați care poate nu mai aveau rezerve pentru a supraviețui. Sunt un susținător fervent al măsurilor împotriva răspândirii virusului, al purtării măștii, evitării contactului direct, al restricțiilor care au o logică în spate. Nu înțeleg însă de ce, dacă se face o carantină, aceasta nu e făcută pe toate planurile. Dacă facem lucrurile pe jumătate, efectele vor fi nu pe jumătate, ci pe sfert”, a mai spus și Ștefan Sandu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.