Corina Macri la PRESSALERT LIVE: „Protestele sunt total inadecvate în aceste momente”....

Corina Macri la PRESSALERT LIVE: „Protestele sunt total inadecvate în aceste momente”. Ce spune despre carantina de la Timișoara

1
DISTRIBUIȚI

Corina Macri, președintele Asociației Patronale „Horetim”, se bucură pentru ridicarea carantinei în Timișoara, mai ales că nu era de acord cu măsura în forma ei actuală.

„Da, în primă fază ne bucurăm, nu neapărat că scăpăm de carantină, ci pentru că noi din industria ospitalității din Timiș avem restricții din octombrie 2020, carantina a fost un «bonus» peste acele restricții, așa că normal că ne bucurăm. În primul rând trebuie să avem încredere în specialiști, și să respectăm regulile cu autenticitate. Noi, organizația Horetim, după ce cele două săptămâni de carantină, am fost printre principalii «vinovați» pentru decizia ridicării măsurii. Înainte de acea ședință am fost invitați la discuții și am spus că noi suntem adepții carantinei din octombrie 2020, când am rugat să se facă o adevărată carantină. Dar carantina nu înseamnă închiderea teraselor și a școlilor, carantina ar fi însemnat să fim solidari și să stăm toți acasă, să respectăm restricțiile. Doar dacă închizi școlile și niște terase, nu cred că asta înseamnă carantină. A fost o carantină tipic românească, asta am reproșat noi. Dacă e să facem carantină, haideți să o facem cu toții. Ori întreaga industrie, întreaga economie, consimte la niște restricții, ori ne facem că suntem în carantină. La un moment dat m-am supărat și am propus într-un comunicat de presă să închidem toată industria și să lăsăm doar horeca să funcționeze trei săptămâni, cu reguli, și vă garantez că ar scădea rata de infectare. Nu cred că timișorenii sunt iresponsabili. De ce nu am făcut-o în octombrie? Am ajuns, după șase luni, în situația în care suntem acum”, a spus Corina Macri în emisiunea PRESSALERT LIVE.

Asociația din care face parte nu consideră că protestele împotriva restricțiilor sunt o soluție. „Noi nu susținem protestele, sunt total inadecvate în aceste momente. Noi susținem responsabilizarea cetățenilor, este foarte important. Noi nu credem că prin proteste putem rezolva aceste probleme majore. Protestele acum nu sunt decât un pericol în plus. Protestul industriei ospitalității a fost în vară, la nivel de țară, un protest pașnic, cu respectarea restricțiilor. Am cerut să fim deschiși, pentru că noi din martie până la 1 septembrie am avut activitatea restricționată. Nu a avut legătură cu ce se întâmplă acum. Deja ne organizăm într-o federație la nivel de țară, suntem în legătură cu marile orașe. Cluj-Napoca, Brașovul, Constanța, Bacăul, Piteștiul și Craiova sunt alături de noi, iar când vom protesta o vom face așa cum trebuie. Deocamdată credem că mai avem resurse să discutăm cu guvernanții problemele noastre”, a mai spus antrepenoarea.

Aceasta este de părere că dacă toată lumea ar respecta recomandările de protecție sanitară, situația pandemică ar fi mult mai bună. Asociația din care face parte a contestat de principiu la Curtea de Apel București măsura carantinei pentru trei zile impuse de Raed Arafat după ce local decizia a fost alta, chiar dacă hotărârea magistraților de a o anula a venit tradiv. „După scandalul pe care l-am făcut noi vizavi de încălcarea Legii 136 cu domnul arafat s-au închis locații în București care de un an de zile nu se atingea nimeni de ele.


Cred că acum a fost prea mare scandalul. Dacă s-ar aplica controlul strict, așa cum cerem noi… De comun acord cu toți colegii vrem să venim cu un ghid de măsuri pe care să le propunem autorităților, dar să fie controlate și respectate. De geaba suntem noi într-o organizație peste 40 de colegi care respectăm, dacă alții merg pe vechiul principiu că «lasă că eu îl cunosc pe nu știu care din politică, din poliție», și atunci pot să sfidez. Nu e normal, dacă eu mă chinui să respect cerințele și să fiu în cadrul legii, iar altul face nunți, petreceri clandestine, clar n-o să oprim răspândirea virusului. Legea trebuie să fie aceeași pentru toți”, este de părere Corina Macri.

Reprezentanta Asociație Patronale Horetim este de părere că persoanele care au trecut prin boală și au anticorpi sau care au fost vaccinate ar trebui să poată circula liber. „Am avut controale, toți colegii au fost controlați, mai ales în urma discuțiilor, aproape zilnic. N-am luat amenzi, n-am avut pentru ce, că de șase luni avem activitatea restricționată. Autoritățile ar fi trebuit să înțeleagă că ar trebui să fim parteneri, nu dușmani, și nu eram noi sursa răspândirii virusului. Industria horeca a fost tot timpul printre primele vizate de restricții, dar total nejustificat. Tot timpul când am făcut niște afirmații le-am făcut conștient. Chiar acum am discutat cu domnul doctor Octavian Jurma și l-am rugat să ni se alăture, să facem un plan de măsuri pe baze statistice și baze medicale, pentru că nu este demonstrat că în industria ospitalității se răspândește virusul. Virusul este acum comunitar. Industria ospitalității este un mediu controlat, unde poți să menții niște reguli. Vă dau un exemplu, ca să vedeți cum e legea. Dacă avem un hotel cu restaurant, putem primi oaspeți la hotel. Le facem un control banal cu termometrul, îi primim și la masă, cu toate regulile, normele respectate, nu e nicio problemă. Nu știm de unde vine, unde merge, dacă a avut, nu ne permitem, nici n-avem voie să întrebăm. Dar dacă vine un timișorean care e vaccinat, poate are anticorpi, poate are test negativ, poate îl cunoaștem, n-avem voie să îl primim la masă, pentru că suntem în carantină. Dar se poate caza 30 de minute, nu specifică legea nimic în acest sens, depinde de opțiunile și bugetul fiecăruia. Dar nu acolo trebuie să ajungem, eu vorbesc de obtuzitatea legii. Nu poți să-mi spui că am dreptul să servesc un om care nu știu de unde vine și unde merge, dar nu pot să servesc un timișorean cu care relația poate fi mult mai firească și naturală”, a opinat proprietara de hotel și restaurant.

Și subiectul „raziei” la care a participat consilerul local Ana Munteanu la restaurantul unui hotel a fost abordat în emisiunea PRESSALERT LIVE. „Noi n-am vrut să ne implicăm în acel scandal, ca organizație, deși ei sunt colegii noștri, membri fondatori, pentru că acolo a fost o problemă pur personală. Sunt într-un proces cu primăria, au o problemă pe care o știm cu toții, am susținut-o în discuțiile cu autoritățile, am vorbit și cu domnul primar. Nu credem că așa se face un control, că așa se face dreptate. Regulile trebuie respectate de toți. Dacă erau informații că în acea locație există un potențial risc și că nu se respectă regulile, există acele organizate de care spuneam că avem nevoie, tocmai despre asta discutam, să vină să își facă datoria așa cum trebuie. Dacă ei spun că «ne pare rău că nu știam că am prins un mafiot, data viitoare știm cu cine ne punem», nu asta e direcția. Nu poți să faci asemenea afirmații, la nivel de partid, de comunitate, fără să le demonstrezi. Asta e o chestie mult sub nivelul Timișoarei pe care noi o reprezentăm”, a mai spus Corina Macri.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.