Cum s-a ajuns de la voluntariat la muncă patriotică. Schimb acid de...

Cum s-a ajuns de la voluntariat la muncă patriotică. Schimb acid de replici în ședința Consiliului Local Timișoara între consilieri de la PNL și USR PLUS

1
DISTRIBUIȚI

Timișorenii pot fi voluntari la diverse acțiuni ale primăriei într-un cadru oficial de acum înainte.

Regulamentul de organizare și funcționare a activității de voluntariat din cadrul Primăriei Timișoara și al serviciilor publice din subordinea Consiliului Local al Municipiului Timișoara a fost votat în ședința de marți după-masă.

„Este un proiect la care am lucrat în ultimele luni și ne va permite un cadru legal, reglementat, prin care putem să implicăm voluntari în tot felul de acțiuni ale primăriei. În acest moment, Timișoara este singurul oraș din România care duce pacienților cu Covid 19 concentratoare de oxigen și pulsoximetre și asta se întâmplă printr-un parteneriat între primăria și Direcția de Asistență Socială și ONG-uri și companii în care sunt implicați mulți voluntari. În același timp, avem în primărie cu voluntari formațiunea de intervenție rapidă SALVO, unde sunt peste 100 de voluntari gata să intervină pentru tot felul de situații de urgență, iar compartimentul voluntari pentru situații de urgență s-a mobilizat absolut extraordinar inclusiv în această pandemie. Am vrea să luăm aceste experiențe pozitive și să le extindem și în alte domenii”, a spus Dominic Fritz cu câteva ore înainte de ședință.

Primarul a mai spus că municipalitatea a fost contactată în ultimele luni de foarte mulți oameni care doresc să devină voluntari.

„A fost dorința noastră să oferim un cadru legal în acest proces de deschidere a administrației, care să încurajeze și instituția, Primăria Timișoara, și societatea civilă să se implice, să vină cu noi energii și idei. De aceea am lucrat la acest regulament care reglementează implicarea voluntarilor în orice fel de activitate a primăriei. După ce va fi aprobat acest regulament vom avea apeluri foarte specifice pentru anumite domenii cu posibilitatea de a se înscrie, de a aplica pentru o anumită activitate de voluntariat, iar domeniile sunt diferite: cultură, educație, social, sănătate, mediu, tineret, civic, toate aceste domenii în care în viitor primăria vrea să-și extindă activitățile, să fie mai activă, mai deschisă, mai orientată către societate. De exemplu, ca voluntarii să ne ajute la organizarea unor evenimente, să monitorizăm cheltuielile sau activitățile școlilor, să participe la acțiuni de înverzire a orașului, să ne ajute la eficientizarea procesului de curățenie. Acest proces de colaborare cu voluntarii va fi unul continuu”, a precizat Fritz.

În ședința Consiliului Local Timișoara, de marți după-masă, când a fost supus la vot proiectul de hotărâre s-a ajuns la un schimb acid de replici chiar între colegi de coaliție.

Consilierul municipal Vlad Boldura de la USR PLUS a propus ca în această perioadă de pandemie cererile de înscriere și interviurile voluntarilor să se poată face și online.

A intervenit apoi Radu Țoancă de la PSD, care a cerut abrogarea articolului din Regulamentul de voluntariat ce prevedea că organizația gazdă se obligă să suporte hrana, transportul și cazarea voluntarilor.


Acesta a cerut ca formularea să fie că se vor deconta „în limita bugetului să se deconteze anumite cheltuieli”.

„Au fost observații, temeri în spațiul public care au spus că prin aceste forme de voluntariat primăria angajează sute de oameni pe care să îi plătească”, a spus consilierul social-democrat.

Consilierul municipal Simion Moșiu de la PNL a cerut să nu se amestece voluntariatul cu partea financiară.

„Sunt de acord cu domnul Țoancă, mai ales că ideea de voluntariat nu este una nouă, a apărut în anii 30, când Lenin a introdus voluntariatul în Rusia. Bineînțeles a fost preluat de partidul nazist, ulterior în România ideea de voluntariat a funcționat între anii 1934-1937, unde au fost în jur de 500 de tabere de voluntari. Socialiștii comuniști au optat pentru ideea de voluntariat, iar după 1975, voluntarii s-au transformat în muncă patriotică pe care părinții dumneavoastră și bunicii au fost foarte încântați să o presteze, mai ales în prima săptămâna de vacanță în agricultură. Dar să nu confundăm ideea de muncă patriotică cu voluntariatul. În urmă cu câțiva ani am făcut curățenie pe malurile Begăi cu un grup de tineri de la un anumit partid. Surpriza a fost că în următoarele două săptămâni curățenia pe care noi am făcut-o pe malul Begheiului să fie trecută în situație de lucrări și decontată de firma care trebuia să facă această curățenie. Aș vrea să fim foarte atenți cu ideea asta de muncă patriotică și dacă se poate cineva să nu o contabilizeze la firmele care ar trebui să facă această acțiune”, a precizat Moșiu.

Consilierul local Roxana Iliescu, avocat de profesie, a ținut să precizeze că nu este vorba despre o remunerație pentru voluntari, ci strict despre decontarea anumitor cheltuieli.

Dan Reșitnec, consilier local de la USR PLUS, coleg de alianță cu Simion Moșiu, a spus că este revoltat de discuțiile despre socialism.

„Mă revoltă puțin încercarea domnului Moșiu de a duce discuția asta despre voluntariat, despre posibilitatea reală de a deschide cumva primăria înspre nazism, tabere de concentrare, muncă patriotică, nazism și alte cuvinte care incită la niște sentimente nepotrivite cred că nu își are locul în consiliul local. Chiar mă simt revoltat de lucrul ăsta”, a afirmat Dan Reșitnec.

Revoltat a fost și Vlad Boldura de la USR PLUS, care a declarat că este surprins și uimit de ceea ce a afirmat Simion Moșiu.

„Pot să înțeleg, pe linia glumelor dânsului, că noi nu avem atâta experiență politică, și se apropie mai mult de stalinism, socialism, dar generația nouă, care am venit în politica timișoreană am prefera să ne uităm la exemple pozitive ale voluntariatului din România. Să ne uităm la «Lets Do It, România!», la Salvații Copiiii, la alte ONG-uri care au făcut o treabă extraordinară cu voluntariatul în România. Să nu ne gândim la stalinism, că nu a intrat AUR în consiliul local”, a spus Boldura.

Regulamentul de organizare și funcționare a activității de voluntariat din cadrul Primăriei Timișoara și al serviciilor publice din subordinea Consiliului Local al Municipiului Timișoara poate fi consultat AICI

1 COMENTARIU

  1. sa dus pe phula si SALVO? asta e motivul pentru care grasu sta cu limba in curu primarului?salvo nu e un ong cu care sa capuseze Fritz anumite sume de banii
    ma mira ca cei de la salvo se lasa atrasi in aceste jocurii de culise si aici ma refer la voluntarii nu la cei ce se cred sefii
    Respect Salvo !!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.