Despre lucruri simple pe o scenă de lemn din Vamă sau din...

Despre lucruri simple pe o scenă de lemn din Vamă sau din munți. Esența formației Țapinarii, surprinsă pe un vinil aniversar

0
DISTRIBUIȚI
Foto. Facebook Țapinarii

Cei doi membri ai trupei Țapinarii, Cosmin Covei şi Adrian Tănase – care au poposit de nenumărate ori în Timișoara de-a lungul anilor și și-au creat o bază de fani cât se poate de solidă în vestul patriei – au făcut un anunț care a provocat bucurie în rândul melomanilor: lansarea unui disc vinil.

„Am cumpărat un pick up nou. Cel vechi pe care îl avea tata nu mai mergea demult. Nu mai ascultasem muzica pe vinil din copilărie. Acum în plină criză de 40, am ajuns în acea etapă în care ascult muzică pe vinil la un pahar de vin și spun: «ce muzică se făcea odată!» Tata a strâns cam 100 de discuri printre care Dan Spătaru, Marius Țeicu, Gică Petrescu, Tudor Gheorghe, Ricky Nelson, Mihai Constantinescu și foarte mult folclor. Acum ascult Dan Spătaru «În rândul 4, banca de la geam». O senzație superbă. Nu prea înțeleg de ce Electrecord s-a desființat și noi acum comandam vinil în Germania. Dar abia aștept să țin în mâna primul nostru vinil, un best of al celor 20 de ani Tapinarii. Se va numi «Fericirea e un lucru mărunt” iar Ovidiu Panighiant, graficianul Times New Roman va redesena coperta primului nostru disc «Sunt fericit”, care a apărut acum 20 de ani si pe care tot el a facut-o.


Abia aștept!”, a spus Cosmin Covei, jumătatea formației care a lansat cu doi ani în urmă albumul „Săgeată spre cer”.

Odiseea celor de la Țapinarii a început cu exact douăzeci de ani în urmă, în 2001 cu piesa „Sunt fericit”, compoziție care ulterior a devenit imn al unei cunoscute echipe de fotbal. Concertele lor reprezintă un spectacol de muzică combinată cu „stand down” comedy iar textele destinate „intelectualilor“ se învârtesc în orbita unor teme mai mult sau mai puțin „serioase“. Cum ar fi „un ungur mic care şi-a schimbat arealul“ sau „mă-ntreabă mama uneori văzându-mi flama din priviri ce-nseamnă puiul mamii ţapinar“. Nu lipsesc nici accentele de autoironie ca „Am fost timid / Din cărți îmi conturam o lume / Eram băiat serios / Dar mă țineam de glume/ Și am cântat apoi cu voce gravă/ Voce de suflet, voce suavă / Uneori am șoptit, alteori am țipat / Și câteodată chiar am cântat“ și nici mesajele mai puțin ortodoxe de genul „Pune-ți dragă țâțe/ Pune-ți unde vrei / Pune-ți chiar și-n frunte / Pune-ți câte trei“.

Alături de concertele lor anuale desfășurate sub genericul Anti Valentine’s Day, băieții au mai poposit cu multe alte ocazii în orașul nostru, iar în luna octombrie 2019 trupa a doborât un record de concerte greu de egalat: a susținut nu mai puțin de patru concerte diferite în patru zile consecutive la Timișoara, recitalurile fiind incluse în cadrul evenimentului Civicultura.

„Încă suntem in calcule, dar credem că vor intra 17 piese de pe toate discurile noastre din cei 20 de ani de activitate. Îmi doresc să reeditam prima copertă, dar discutam și despre o reinterpretare a ei, pentru că discul se va numi «Fericirea e un lucru mărunt» – vers din refrenul «Sunt fericit» – care mi se pare că reprezintă cumva spiritul formației… acela de a cânta despre lucruri simple pe o scenă de lemn din vamă sau din munți“, a mai spus Cosmin Covei despre acest vinil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.