Dominic Fritz despre Alin Nica și liberalii care contestă carantina: „Toți cei...

Dominic Fritz despre Alin Nica și liberalii care contestă carantina: „Toți cei care contribuie la subminarea eficacității acestei măsuri sunt iresponsabili”

2
DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a vorbit în această seară, la emisiunea PRESSALERT LIVE, despre controversata măsură a carantinării orașului.

„Nu am instituit eu carantina, aceasta a fost instituită printr-un proces prevăzut de lege, pe care eu poate l-aș face un pic altfel, dar cred că este important ca cineva să-și asume această decizie. DSP face periodic o analiză a situației locale, trimite la București, iar INSP face o recomandare, iar în acest caz a fost o recomandare pentru carantină. Asta înseamnă automat că în CJSU se votează, iar eu ca primar am un vot, la fel ca președintele CJT, în rest nu sunt implicați aleși publici, astfel că foarte puțini ies în public să explice această decizie. Eu consider că în funcția mea de primar am o obligație să ies în public și să explic oamenilor de ce cred că această decizie a fost corectă, chiar dacă nu am luat-o eu de capul meu. De ce avem o problemă în România cu această pandemie – pentru că prea puțini oameni vin în fața cetățenilor să explice măsurile restrictive. Văd foarte multă lașitate în spațiul public, și cred că asta e o problemă”, a spus Dominic Fritz.

Acesta consideră că atacurile venite din partea unor liberali, parteneri de alianță, în această privință, sunt dovadă de iresponsabilitate, mai ales că mulți dintre ei au și susținut decizia carantinării. „Șeful DSP, unul dintre cei care au promovat această carantinare este liberal. A fost prima zi a noului prefect când s-a luat această decizie, dar până atunci s-au luat 17 decizii de carantinare în Timiș, sub fosta prefectă liberală, Dumbrăvița de cinci ori chiar, iar atunci nu am avut aceste acuze în spațiul public. Nu doar că șeful DSP, care a făcut recomandarea, este liberal, dar avem și două spitale foarte active în lupta cu COVID-19, care foarte vehement au spus că nu se mai poate, este nevoie de măsuri, iar cele două spitale, «Victor Babeș» și Județeanul, sunt conduse de liberali. Nu înțeleg unde a apărut această temă, unde carnetul de partid decide ce poziție ai. Pentru că și legea după care s-a carantinat este una a guvernului PNL, votată de toate partidele. Tocmai de aceea cred că este iresponsabil că sunt oameni care ies în spațiul public și folosesc această situație ca atac politic. Cred că cei care încearcă să submineze această măsură trebuie să poarte și o parte a responsabilității pentru eficacitatea ei. Pentru că o problemă mare ar fi, dacă am lua acum această măsură fără să aibă niciun efect pentru că prea mulți oameni nu se conformează. Avem nevoie să înțelegem cu toții că situația este serioasă și că trebuie să ne conformăm, doar atunci această carantină, acest sacrificiu uriaș pe care îl facem, va avea și efecte”, este de părere primarul Timișoarei.

Acesta nu a dorit să nominalizeze, însă a reiterat că „toți cei care contribuie la subminarea eficacității acestei măsuri sunt iresponsabili.


Cine contribuie sau nu, asta fiecare trebuie să judece singur. Eu mi-aș fi dorit ca PNL, care a susținut această lege, ar fi mers până la capăt și ar fi susținut și aplicarea acestei legi. Asta este problema pe care o avem în această pandemie, dar și în societate în general, că avem tot felul de legi și reguli, și când vine momentul să le aplicăm, atunci «dar stai puțin, că nu știu ce». Așa nu vom putea să ieșim din această pandemie, odată ce am stabilit ceva, trebuie să și urmăm aceste reguli”.

Edilul-șef a răspuns și acuzației lansate de Alin Nica, președintele CJT reproșându-i primarului că nu a întrunit CLSU. „Am avut cred că două întâlniri ale Comitetului Local pentru Situații de Urgență, dar mi-am dat seama că este o pierdere de timp, pentru că acest comitet nu are nicio capacitate legală pentru măsuri restrictive în plus față de cele luate la nivel național. Nici măcar comitetul județean nu are aceste capacități, iar asta a fost o problemă și este în continuare. Am avut aceste discuții înainte de carantină, ne-am întrebat dacă nu putem să facem ceva. De exemplu a existat această restricție de circulație noaptea de la ora 11, am zis haideți să restricționăm la noi la ora 9, dar ni s-a spus că nu putem să luăm măsuri mai restrictive decât cele naționale. Doar în cazul în care este declarată carantina, apoi ne putem folosi de alte instrumente”, a explicat Fritz.

Primarul insistă și că, pe lângă rata de infectare sau problemele cu care se confruntă spitalele, în luarea deciziei carantinării a fost cântărit și aspectul economic. „Am avut o întâlnire pe Zoom cu oameni din horeca, am stat aproape două ore cu ei, în primul rând am ascultat, dar am vorbit și despre planurile noastre. Vreau să spun că sunt absolut impresionat de perseverența și de optimismul pe care l-am simțit, pentru că oamenii ăștia chiar se luptă pentru afacerea lor, vin cu multe idei. Am luat deja măsuri fiscale, anul trecut am decis că toți cei afectați primesc 50% reducere la impozitul pe clădiri. Asta este o măsură pe care am putut să o luăm doar pentru că a existat o hotărâre de guvern care ne-a permis să facem acest lucru. Anul acesta încă nu a apărut această hotărâre, dar în momentul în care va fi legal să acordăm aceste facilități, o vom face. Nu ne uităm doar la rata de infectare, ne uităm la situația din spitale, dar această măsură a fost gândită și din punct de vedere economic. Nimic nu ar fi mai rău pentru economie decât să așteptăm prea mult, să ajungem la un scenariu cum s-a ajuns în Cehia, unde nu s-au luat măsuri din timp și atunci chiar trebuie închisă toată economia. Tocmai pentru că aș vrea ca în aprilie, mai ales în horeca, să avem din nou terase deschise și așa mai departe, am fost de părere că această măsură trebuie luată acum, și nu mai târziu, când va dura mult mai mult timp până să revenim la o rată acceptabilă”, a mai spus Dominic Fritz.

2 COMENTARII

  1. Majstore, nu te lasa, PNL-isti-s ca trestia… ,,unde bate vântul, acolo se inclină”, m-am saturat de doctrina liberala, mi-a ajuns, am mari sperante in viitorul Timisoarei sub „bagheta germanului”. Idemo napred!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.