Dreptate, în sfârşit, pentru suporterii lui ASU Poli după haosul de la...

Dreptate, în sfârşit, pentru suporterii lui ASU Poli după haosul de la Şiria. UTA, pusă la plată

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Gabriel Brezeanu

Fanii alb-violeţi, al căror acces a fost interzis în mod abuziv la meciul întrerupt UTA – ASU Poli din primăvara lui 2018, au primit în cele din urmă dreptate. Curtea de Apel Timişoara a decis că clubul de pe Mureş trebuie să le plătească suporterilor alb-violeţi biletele, costurile legate de călătoria făcută degeaba la Şiria, precum şi cheltuielile de judecată. Totuşi, dacă suma totală reprezintă un mizilic, pentru trupa aflată acum în elită mai dureroasă e obligaţia de a publica scuze publice rivalilor!

În total UTA are de plătit puţin peste 8.100 de lei către 138 de reclamanţi. Altfel ar fi stat lucrurile şi la acest capitol, dacă nu s-ar fi respins cererile legate de daune morale. Totuşi, mai „dureros” pentru alb-roşii e că trebuie să-şi prezinte, în mod public, scuzele. „Obligă de asemenea pârâtă Asociaţia Fotbal Club U.T.A. Arad să prezinte reclamanţilor scuze publice printr-o scrisoare publică şi totodată, obligă aceeaşi pârâtă să publice prezenta hotărâre, pe cheltuiala sa, pe pagina oficială AFC UTA Arad – www.uta-arad.ro precum şi într-un ziar de largă circulaţie, în termen de 15 zile de la data rămânerii definitive a prezentei decizii”, se mai arată în sentinţă.

Luna viitoare se fac trei ani de zile de la duelul de pomină neîncheiat pe teren dintre UTA şi ASU Politehnica la nivelul Ligii 2. Cei circa 350 de suporteri deplasaţi au fost ţinuţi într-un câmp, departe de stadion, de către jandarmi, care au subliniat că procedează astfel pentru că UTA nu permite accesul galeriei vizitatoare. Fanii îşi achiziţionaseră mai multe tichete decât locuri oferite de organizatori pe micuţa arenă „Otto Grefner” din Şiria, stadion folosit temporar de gruparea alb-roşie. Codru Grădinariu, directorul general UTA, susţinea atunci că clubul său poate oferi maximum 70 de locuri, interpretând la limita joasă acel (de fapt) minimum 5% din capacitate obligatoriu pentru oaspeţi, prevăzut în regulament.

Suporterii oaspeţi au refuzat să selecteze dintre ei fanii care să aibă acces pe arenă, mai mult, galeria arădeană s-a solidarizat cu rivalii şi a rămas în afara stadionului. O parte a peluzei destinate gazdelor a fost umplută cu fani obişnuiţi iar pe arenă erau vizibile sutele de scaune goale. Jucătorii lui ASU Poli au părăsit atunci terenul de la Şiria după o oră de joc, în semn de solidaritate cu suporterii ei, izolaţi departe de arenă. De asemenea, la final, reporterul PRESSALERT.ro, care a transmis desfăşurarea evenimentelor, a fost agresat de angajaţii firmei de pază şi protecţie. Pedepsele au curs dinspre FRF pentru bănăţeni, conform regulamentelor: meci pierdut cu 0-3 la masa verde, trei puncte scăzute din clasament, precum şi o amendă de 79.500 lei! Evenimentele de la Şiria au avut însă ecou în ceea ce priveşte importanţa respectării drepturilor suporterilor.


Mai multe galerii, inclusiv rivale, s-au solidarizat cu Peluza Sud timişoreană.

Decizia din 23 martie a instanţei poate reprezenta un precedent în beneficiul suporterilor. ASU Politehnica şi-a arătat suportul pentru acţiunea suporterilor alb-violeţi. „Hotărârea poate fi atacată cu recurs, în termen de 30 zile de la comunicare. Recursul reprezintă o cale extraordinară de atac, pentru motivele limitativ prevăzute de lege – toate acestea fiind motive de nelegalitate a hotărârii, nefiind provocată o nouă judecată în fond a cauzei. De asemenea, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a constatat tratamentul discriminatoriu şi degradant aplicat persoanelor venite din Timişoara la evenimentul de la Şiria din 24.04.2018, poziţia CNCD fiind confirmată şi de către o instanţă de judecată. Suntem alături de aceştia şi îi susţinem în demersurile lor. Ca şi club al comunităţii, Politehnica Timişoara e dovada vie a importanţei implicării suporterilor în organizaţiile sportive”, se arată pe sspolitehnica.ro.

„Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului nu sunt un moft, sunt sacre. La Şiria au fost aruncate abuziv în derizoriu. Nu putem permite aşa ceva în secolul XXI, într-o societate democratică. Nu am stat pasivi, am urmat căile legale şi ne-am adresat instanţelor de judecată şi organelor abilitate. Ne-am apărat atât din perspectiva internaţională – a viziunii Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a practicii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cât şi din optica dreptului naţional. Avem trei hotărâri care constată tratamentul discriminatoriu şi degradant. Atât de la CNCD, cât si de la instanţele de judecată. Sigur, ele pot fi atacate cu recurs, însă această cale de atac vizează limitativ doar motive de legalitate. Ce e cert, având în vedere că a fost un caz în premieră, e că în urma acestei soluţii, nimeni nu va mai putea fi ţinut arbitrar şi abuziv cu biletele în mână la poarta vreunui eveniment. Şi asta ne bucură mult”, a declarat Cristian Mihai Lazăr, avocat la SCA Chiriţă şi asociaţii, şi care a reprezentat fanii în această speţă.

Decizie completă, Curtea de Apel Timişoara, AICI.

„Schimbă în parte sentinţa apelată, în sensul că admite în parte acţiunea celor 138 de reclamanţi. În consecinţă, obligă pârâtă Asociaţia Fotbal Club U.T.A. Arad să plătească reclamanţilor suma de 4.140 lei, reprezentând costul a 138 bilete meci + suma de 2.925,60 lei reprezentând costul biletelor de călătorie OPEN – CFR, dus-întors, pe ruta Timişoara-Arad-Şiria şi retur, ambelor sume adăugându-se dobânda legală de la data rămânerii definitive a prezentei decizii. Obligă de asemenea pârâtă Asociaţia Fotbal Club U.T.A. Arad să prezinte reclamanţilor scuze publice printr-o scrisoare publică şi totodată, obligă aceeaşi pârâtă să publice prezenta hotărâre, pe cheltuiala sa, pe pagina oficială AFC UTA Arad – www.uta-arad.ro precum şi într-un ziar de largă circulaţie, în termen de 15 zile de la data rămânerii definitive a prezentei decizii. Menţine în rest sentinţa apelată, în sensul respingerii celorlalte capete de cerere, privind daunele morale, respectiv cererea de chemare în garanţie. Respinge ca nefondat apelul provocat declarat de pârâta Asociaţia Fotbal Club U.T.A. Arad împotriva sentinţei civile nr. 136/31.07.2020 pronunţată de Tribunalul Arad în dosarul nr. 7252/55/2019. Obligă pârâta intimată să plătească reclamanţilor – apelanţi suma de 1.050 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxe judiciare, la fond şi în apel”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.