Primarul Fritz despre manifestațiile din ultimele zile: „Protestele împotriva restricțiilor au fost...

Primarul Fritz despre manifestațiile din ultimele zile: „Protestele împotriva restricțiilor au fost deturnate spre xenofobie, naționalism și antisemitism”

3
DISTRIBUIȚI

Protestele împotriva restricțiilor au fost deturnate spre xenofobie și naționalism, este de părere primarul Timișoarei.

Dominic Fritz a declarat că e foarte clar că toate aceste măsuri restrictive luate peste tot în lume au creat o frustrare socială, o presiune economică și o neliniște.

„Cred că aceste sentimente sunt îndreptățite și e firesc ca oamenii să aibă o cale să-și exprime aceste nemulțumiri. Dar există un cadru legitim pentru a exprima aceste opinii și sentimente, dar și un cadru ilegitim care subminează democrația noastră pe care pretinde că o apără. Protestele împotriva restricțiilor au fost deturnate spre xenofobie, naționalism și antisemitism. Sunt atacați președintele Iohannis, secretarul de stat Arafat, actrița Maia Morgenstern, eu. Ieri la Pitești s-a strigat împotriva ungurilor, în alte orașe s-au adunat în fața spitalelor și s-a strigat împotriva medicilor. Sunt incitări la ură, împotriva străinilor și a cadrelor medicale”, a afirmat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a mai fost de părere că de la violență verbală la violență fizică e doar un pas.

„Vecinii mei sunt îngrijorați, numele lor au fost făcute publice și nu au altă vină decât să locuiască în același imobil cu mine. Mă mâhnește faptul că și în acest oraș al toleranței există niște antreprenori ai urii, care se folosesc de nemulțumirea reală a oamenilor pentru o altfel de agendă, care nu are legătură cu restricțiile. Este o agendă care amenință tocmai libertatea și democrația pentru care oamenii au murit în Timișoara în 1989. Este absolut necesar ca întreaga clasă politică să se dezică de aceste incitări la ură. Mă aștept ca poliția să identifice oamenii care incită la ură. Acum câteva zile m-a abordat o femeie într-un supermarket și m-a întrebat dacă cred în Dumnezeu sau în virus, i-am răspuns că cred în amândoi. Mi-a spus nu se poate, domnule primar, trebuie să alegeți, Dumnezeu sau virus. Cred că această întrebare este simbolul capcanei pentru societatea noastră. Se vrea să facem alegeri false, între Dumnezeu și virus, între libertate și sănătate, între sănătate și economie, între români adevărați și străini.


Toate aceste alegeri sunt false și au un singur scop, să ne dezbine și nu trebuie să cădem în această capcană
. Nu trebui să ne lăsăm dezbinați”, a declarat edilul-șef al orașului.

Fritz a mai precizat că degeaba învingem pandemia dacă moare democrația noastră și ceea ce ne ține împreună ca și comunitate.

„Să spunem nu urii când devine normal să mergi în fața casei unui om politic să îl înjuri. Suntem singurul județ unde a început să descrească cifrele și peste tot cresc, haideți să mergem împreună pe acest drum. Fac apel la toți cei care nu sunt vaccinați să meargă pentru că sunt locuri libere”, a mai declarat Dominic Fritz.

Întrebat despre mesajul transmis ieri, care a stârnit reacții „adverse”, primarul a spus că este vorba doar de o frază scoasă din context. „Afirmația mea, că Timișoara nu e a lor, e scoasă din context. Am spus că sunt persoane împinse de la spate de niște extremiști care declară public că doresc libertate pentru toți, dar în același timp promovează un discurs violent, xenofob și antieuropean – adică profund anti-timișorean. Timișoara nu este a lor, adică a acestor extremiști. Și am spus asta tocmai pentru că una dintre scandări a fost «Timișoara nu este a ta». Timișoara este a tuturor timișorenilor, indiferent de opinie politică, și de aceea rezist în fața oricărei încercări de a dezbina și de a defini cine este destul de român sau destul de timișorean ca să fac parte din societatea noastră. Acesta a fost contextul citatului meu, chiar dacă alții am văzut că au scos acest citat din context”, a explicat Fritz.

„De când am devenit primar am primit aproape săptămânal cereri de aprobare pentru proteste, pe care le-am avizat pozitiv, pentru că nu aveam motive legale să le refuz, nu acesta este rolul primăriei. Comisia de adunări publice verifică doar dacă este un protest constituțional. Pentru protestele de azi noapte nu am primit cereri. E o întrebare dificilă, cum poți să protestezi în carantină, când adunările publice sunt limitate, dar sunt sigur că există o cale creativă, legală. Momentan, reglementările în vigoare spun că nu te poți aduna în grupuri mari în spațiul public în perioada carantinei. Dar cred că și în această situație extremă există căi legale și legitime de a-și pronunța ideile și opiniile”, a mai spus primarul Timișoarei.

3 COMENTARII

  1. „xenofobie, naționalism și antisemitism” e in capul tau prost. lumea vrea politicienii pusi la punct, nu te mai ascunde dupa mizeriile astea, dobitocule

  2. „este adevarat ca xyx.” [lucru complet normal]
    „DAR abc.” [politicianul incepe sa manance tare de tot rahat cu lingura mare si sa se pise efectiv pe lucrul normal]
    acelasi discurs de politician retardat. va meritati soarta sumbra care va asteapta.

  3. nu, ma, boule, protestele au in cea mai mare parte legatura cu RESTRICTIILE. povestile cu „xenofobie, naționalism și antisemitism” sunt niste cretinisme folosite sa distraga atentia de la incompetenta crasa a guvernului. este aberant sa porti masca in SPATII DESCHISE, SINGUR PE STRADA. este aberant sa nu poti fi afara la ce ora vrei. astea nu sunt solutii, sunt doar metode de a tortura cetateanul, nimic altceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.