Datoriile Colterm „apasă” pe bugetul curent al Primăriei Timișoara și, conform noii administrații, principala cauză a situației precare este un șir de decizii iresponsabile luate de-alungul timpului.
„Timișoare este bogată, dar nu poate folosi momentan această bogăție pentru a se dezvolta, pentru că din păcate are niște poveri din trecut. Una dintre acestea este Colterm, o povară care nu a apărut din neant, ci este o consecință a unor decizii care au fost luate de-alungul timpului în mod iresponsabil. Vreau doar să menționez că există două sentințe definitive în două cazuri unde Primăria Timișoara a garantat pentru niște datorii de la Colterm, și pe care acum trebuie să le achităm. E o datorie e de 46 de milioane de lei, la E-ON. 1 martie ar fi fost termenul în care ar fi fost executată silit primăria pentru facturi din 2013. Noi am început să facem câteva plăți tocmai pentru a nu fi executată silit Primăria Timișoara”, a spus astăzi primarul Dominic Fritz.
„O altă speță, o altă inginerie financiară ce s-a făcut și pentru care acum noi trebuie să suportăm consecințele, este un împrumut în valoare de 35 de milioane de lei contractat de Cotlerm de la OTP Bank, în 2019, în condiții incredibil de dezavantajoase.
Există un raport al Curții de Conturi, pe care l-am primit recent, și de atunci încercăm să deslușim ce s-a întâmplat. Vorbim despre un credit pentru care iarăși a garantat primăria, și pentru care trebuie să plătim 3,5 milioane de lei pe lună. Plățile au început în noiembrie, așa a fost făcut acest credit. Ce este ciudat și ce a constatat și Curtea de Conturi este că, în primul rând, a fost luat pe cheltuieli curente. E ca și cum un om s-ar împrumuta de la bancă pentru a-și plăti întreținerea. În al doilea rând, Colterm nu a luat creditul direct de la bancă, ci a apelat la un consultant financiar, un intermediar, care a primit prin încredințare directă un contract de consultanță de peste 300.000 de lei, și s-a plătit și un comision, în final, de peste 600.000 de lei, pentru un credit care este incredibil de dezavantajos, are dobânzi uriașe, cred că 7%. Nicăieri nu reiese dacă a existat o negociere între acest intermediar și alte bănci, care poate ar fi avut alte oferte. Curtea de Conturi a cerut Colterm să explice de ce a fost luat acest împrumut în condiții atât de dezavantajoase, să explice modul în care firma de consultanță și-a îndeplinit obligațiile din contract și dacă există sau nu un prejudiciu. Dacă da, a dispus să se facă demersuri legale pentru recuperarea lui. CA al Colterm a realizat un raport în care menționează de câteva ori că acest împrumut, cu toate cheltuielile aferente, a primit acceptul atât al directorului Emil Șerpe, cât și a primarului de atunci, Nicolae Robu”, a explicat edilul-șef.
„Acestea sunt doar două exemple despre cum începem să facem curat după ce ne-a fost lăsat într-un omd nu doar iresponsabil, ci și suspicios de netransparent, și acum plătim aceste rate pentru un credit care nu ar fi trebuit niciodată să fie luat cu aceste condiții”, a mai spus Fritz.
SI acum sa vedem si comentariile ultracinstitului si ultracorectului Nicolae Robu…
Cun a lasat el Timisoara in cea mai buna situatie financiara din ultimii ani!!
ERADICAT COLTERMUL, SA DISPARA 100%, AJUNGE