Mărțișor cu voci feminine din jazz-ul românesc: un volum de neratat pentru...

Mărțișor cu voci feminine din jazz-ul românesc: un volum de neratat pentru melomanii autohtoni, sub semnătura lui Doru Rocker Ionescu

0
DISTRIBUIȚI

Melomanii autohtoni au parte de o apariție de neratat care cuprinde douăsprezece povești de viață ale vocilor feminine din jazzul românesc adunate de jurnalistul și realizatorul de emisiuni muzicale Doru Rocker Ionescu de-a lungul anilor.

„Dacă e martie, republic un volum dedicat doamnelor jazzului românesc. După două ediții printate înainte de pandemie de Editura Eikon, a sosit timpul variantei on-line. Cu mulțumiri pentru ocaziile deosebite de a le întâlni și a mi se confesa, dar și pentru cele două articole care mi-au însoțit demersul, scrise de Florian Lungu și Mircea Tiberian, personalități de calibru ale jazzului românesc, în particular prieteni și colaboratori. Vocile jazzului românesc mi-au făcut de multe ori viața mai frumoasă, așa cum vă doresc și eu această primăvară… chiar și fără a călca pragul librăriei. La mulți f-ani!”, a spus Doru Rocker Ionescu.

Varianta digitală a cărții conține, pe lângă textul cărții publicate, linkuri către interviuri și concerte selectate personal de către autor din mediul online. Doamnele jazz-ului autohton care se regăsesc în această apariție editorială sunt Aura Urziceanu, Anca Parghel, Luiza Zan, Teodora Enache, Maria Răducanu, Marta Hristea, Elena Mîndru, Manuela Cara, Nadia Trohin, Ana-Cristina Leonte, Irina Sârbu și Cătălina Beța.

„Dacă stăm bine cu ceva, în jazz, ei bine cu vocile stăm chiar foarte bine.


În primul rând, avem reprezentativitate la nivel foarte înalt, dacă mă gânesc la cele două mari cântărețe, Aura Urziceanu și Anca Parghel, care au activat și în anii dinainte de 1989… De obicei, când apare o chestionare ca aceasta, obișnuim să ne lăudăm cu multe realizări, dar acum chiar pot fi foarte sincer și să afirm, nu doar că sunt multe cântărețe talentate, dar și că activitatea lor acoperă și o plajă stilistică foarte variată. În generația tânără aș putea alege cel puțin 20 de cântărețe a căror muzică merită ascultată, ceea ce e foarte mult pentru o țară cum e România. Diferența, comparând cu alte zone ale Europei, este că în alte părți se acordă mult mai multă atenție promovării și pregătirii proiectelor personale”, spune Mircea Tiberian în deschiderea acestei cărți.

„Când am ajuns prima dată în Canada, în 1969, nimeni nu m-a crezut, dar eu chiar învățasem singură. Cu trioul lui Jancy am plecat în URSS, deschideam partea a doua a concertului, rușii au apreciat foarte mult, imediat am plecat în Germania, Canada, SUA… dar mereu m-am reîntors la el, cel care a creat aceste trei părți din «Parafraza» pe teme populare, iar Richard Oschanitzky le-a orchestrat minunat – mare semnătură a muzicii pe care o prezint oriunde mă duc să cânt pe glob. Un mare compliment pentru marele Ricci“, spune Aura Urziceanu în cadrul acestei volum, care se poate comanda aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.