Nicolae Robu: „După alegeri am înțeles multe greșeli pe care le-am făcut”....

Nicolae Robu: „După alegeri am înțeles multe greșeli pe care le-am făcut”. De ce regretă decizia de a nu participa la dezbateri cu Dominic Fritz, care „minte zi de zi”

4
DISTRIBUIȚI
Nicolae Robu la emisiunea PRESSALERT LIVE. Foto: Virgil Simonescu

Fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, a fost primul invitat din noul sezon al emisiunii PRESSALERT LIVE. Unul dintre subiectele abordate pe larg a fost cel al alegerilor locale din toamna trecută.

„Eu am conștientizat pe tot parcursul vieții, cu toții trebuie să conștientizăm asta, că la un moment dat vom fi «foști». N-am venit de niciunde în funcția de primar, am fost tot timpul ocupat, e în firea mea. Nici acum nu mă plictisesc deloc, m-am apucat imediat de un alt nivel al activității academice, pentru că întreruptă nu a fost niciodată. După alegeri am înțeles multe greșeli pe care le-am făcut, dar alte lucruri nu le-am înțeles. Cea mai mare greșeală a fost că am avut această convingere că este suficient să am realizări, și în permanență m-am concentrat pe realizări, și nici măcar nu le-am subliniat suficient, pentru că toată lumea le vede, le folosește. Ziceam, așa arătau și sondajele, că stau foarte bine, iar pe mine nu mă interesează atât de mult golaverajul, ci să câștig. Prin urmare, nu am fost foarte preocupat de alte aspecte care sunt foarte importante și ele. De exemplu, fiind și sub stres în permanență, pentru că am fost într-un regim de supraîncărcare, pentru că pot duce, am o putere de muncă ieșită din comun, apoi diverse nedreptăți la care am fost supus m-au tensionat și am avut răbufniri. Relația cu presa e una dintre ele”, a spus Niolae Robu în studiourile on.set.hdv.

Acesta spune că a fost împăcat cu îngrângerea încă din prima clipă, chiar dacă acesta contestă și azi validitatea mandatului lui Dominic Fritz. „Dacă cineva analizează declarațiile mele din seara aceea și de a doua zi, cred că nu poate ajunge la altă concluzie că am avut așa o împăcare lăuntrică, am spus atunci că am avut o liniște dumnezeiască. Dacă cineva m-ar fi întrebat înainte dacă aș suferi dacă aș pierde alegerile, aș fi spus că da, pentru că am pus mult suflet în tot ce am făcut. M-am întrebat și eu cum de am receptat atât de ușor. O vedeam pe fiică-mea, îi citeam pe față grija, tema pentru mine, având în vedere și problemele pe care le-am avut cândva. Nu am plâns, dar la sfârșitul speech-ului după predarea mandatului, a venit o emoție care mi-a afectat vocea, și a fost un început de umezire a ochilor. V-am spus că eu m-am analizat, dar nu cu lacrimi. Îmi place să stau singur cu mine câteodată, să mă gândesc la anumite lucruri. Eu, și pentru că aveam un plus de ani, și un plus de înțelepciune ar fi trebuit, nu am avut acest plus. Mi-am pus mintea cu ele, fete tinere, au avut excese și de limbaj, iar eu ar fi trebuit să procedez altfel față de ele. Dar fiecare parte a contribuit, și eu mă consider mai vinovat decât ele, deși ele au început, pentru că ar fi trebuit să răspund cu o glumă care să nu fie jignitoare, și am tăria să-mi cer scuze. Îmi cer scuze că n-am știut să gestionez acele momente mai cu înțelepciune. Eu sunt temperamental, iar în momentul în care mă simțeam jignit de persoane cu care mă comportam foarte frumos, atunci reacționam disproporționat. La sfârșitul speech-ului după predarea mandatului, a venit o emoție care mi-a afectat vocea, și a fost un început de umezire a ochilor”, a mărturisit fostul edil-șef.

Nicolae Robu consideră că l-ar fi „desființat” pe Dominic Fritz într-o dezbatere directă, și crede că a fost „intoxicat” înaintea alegerilor cu previziuni pentru o victorie lejeră.


„Mie nici prin cap nu-mi treacea că puteam pierde aceste alegeri, mai ales că sondajele făcute în primăvară mă arătau detașat în frunte. Pe parcurs, mereu mi se spunea, și de la București, de peste tot, că nu e cazul să am emoții, că voi câștiga detașat, chiar dacă diferența s-a micșorat. Eu am dat drumul la lucrări știind că deranjez cu ele. Mi-am zis că voi pierde câteva procente, dar eu iubesc orașul ăsta și vreau cât mai repede să facem acea modernizare în forță. Am dat drumul la lucrări grele, știind că ele vor aduce disconfort până la alegeri. Regret că n-am ieșit la dezbatere cu Dominic Fritz, pentru că dacă ieșeam l-aș fi desființat, vă dați seama, pentru că omul nu știe chiar nimic. Nici studii n-are de științe politice, ce treabă are el cu administrația, nu știe nimic. N-am ieșit pentru că eram convins că voi câștiga cu cel puțin 10 procente, n-am vrut să-i fac imagine. Nici în 2016 n-am fost la dezbateri. De data asta a fost o greșeală bazată pe intoxicarea mea că eu câștig detașat, pentru că asta a fost o intoxicare, eu sunt convins. Toată lumea îmi spunea că voi câștiga detașat. Primul ministru în funcție atunci, președintele partidului, m-a sunat marțea înainte de alegeri și mi-a spus Nicule, stai calm până la capăt, nu da riposte, că noi cu ei vom guverna, tu oricum câștigi la pas, vorbește numai de realizările tale, că ai, slavă Domnului. I-am spus că nici măcar numele adversarului nu l-am pronunțat toată campania, mă atacă zi de zi în toate felurile și eu m-am abținut, tocmai pentru că știu că trebuie să guvernăm împreună. Vei câștiga defilând, ăsta a fost termenul. Asta marțea, iar duminica am pierdut defilând”, a povestit cel care a fost primar al Timișoarei din 2012 până în 2020.

Nicolae Robu consideră că s-a comportat corespunzător față de adversar în campanie, acuzându-l pe acesta că l-a atacat zi de zi, și indică momentul exact în care și-a pierdut respectul pentru Fritz. „Diferențele dintre mine și Dominic Fritz sunt multe și nu vreau să fiu lipsit de modestie. Cu ce bugete am lucrat eu, și câte am făcut, iar el vine să… Eu l-am primit joia înainte de predarea mandatului, cu tot respectul, o oră și ceva l-am ținut, i-am explicat zonele critice, de ce să se păzească. Am văzut că e uluit de bunăvoința cu care îl tratez. Vinerea m-am dus, și cum a spus președintele USR, Barna, am fost singurul primar care a pierdut și a participat la ceremonia de predare – primire. Eu sunt civilizat, nu sunt suferind, că nu m-am născut primar. Era evident că într-o zi, eu nu mi-am dorit să fie acum, se întâmpla să nu mai fiu primar. Sunt la cu totul alt nivel de înțelegere a lucrurilor decât își închipuie unii. M-am dus foarte senin acolo, și respectuos, i-am urat să fie un primar mai bun decât mine. Luni am rămas uimit, când eu știu ce am lăsat în primărie, să aud omul care vineri stătea cu o figură blândă lângă mine, spunând că e un dezastru, e calamitate. Minte zi de zi. Când am văzut că omul este total lipsit de caracter, din acel moment cu mine gata. L-am respectat până în acel moment, că a căștigat alegerile. Mie-mi plac dezbaterile, dar am considerat că nu e cazul atunci, mai greșește omul”, a spus cel care acum se concetrează pe cariera didactică.

„Deocamdată nu-mi fac niciun plan, vreau să termin cât mai repede cartea de specialitate pe care am început-o. Memorii nu scriu, pentru că sper să-mi dea Dumnezeu sănătate și putere să mai fac multe lucruri până să ajung să-mi scriu memoriile. Nu știu dacă mă voi întoarce în politică și administrație, dar nici nu exclud. În acest moment nu am niciun plan, ar fi o decizie luată încă la cald”, a mai spus Nicolae Robu.

4 COMENTARII

  1. „…Nicule, stai calm până la capăt…” si lui ceausescu i s-a spus asa, ceea ce demonstreaza si mai mult asemanarea dintre cei doi. Robu a fost un primar toxic pentru oras prin deciziile anapoda luate, el le stia pe toate, plus ingamfarea de care a dat dovada. Daca Fritz a ajuns primar nu este din cauza ca lumea a vazut ceva bun la el, a ajuns primar din cauza lui Robu. Totusi Robu si-a asumat toate deciziile, poate in paranoia lui chiar credea ca sunt bune. Fritz din pacate nu isi asuma nimic si din pacate ne-am pricopsit cu un alt primar nepotrivit pentru Timisoara.

  2. Buna seara Tovarasu Robu nu uitati ca asta e Timisoara aniloe 89 si Timisoara anilor 2007 nstiu daca toti parlametari Romani in Europa au domicilu la brusel suntem cetateni europeni din pacate si avem drepturi egale ca si primaru Dominic Frit conform legi europene si romanesti
    resedita sau domiciliu e un drept romanesc si european

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.