Paturile ATI din Timișoara, suplimentate în această săptămână. De ce nu poate...

Paturile ATI din Timișoara, suplimentate în această săptămână. De ce nu poate fi folosită momentan unitatea mobilă

0
DISTRIBUIȚI

Șeful DSP Timiș, dr. Flavius Cioca, a vorbit în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE despre eforturile autorităților pentru suplimentarea paturilor ATI, toate locurile la Terapie Intensivă fiind în acest moment ocupate de pacienți COVID-19.

„Se lucrează în două locații din Timiș pentru creșterea numărului de paturi ATI. La Spitalul Municipal e vorba de șase paturi, care cred că vor fi operaționale în cursul zilei de joi. În plus, la Spitalul Militar de Campanie de pe stadionul CFR vor fi 10 paturi într-un sistem modular, de containere. Aici nu am o informație foarte clară, încă se lucrează la branșamente. În sensul acesta se strânge și aparatură, avem discuții cu diverși colegi din diverse spitale și vom ajunge la a detașa personal, voluntar din fericire, pentru că am avut exemple de genul acesta, noi nu prea am detașat forțat personal. Vor fi detașați din spitalele care au o încărcare ceva mai mică. La Spitalul CFR, în decembrie dacă nu mă înșel, a fost mutată secția de la clădirea principală de lângă Piața Maria în fosta policlinică de vis-a-vis de gară, crescând astfel numărul de paturi de la 25 la aproape 60. Sunt constant eforturi în această direcție, doar că e evident că nu le poți implementa de pe o zi pe alta”, a spus directorul DSP Timiș.

Acesta a explicat și de ce unitatea mobilă de Terapie Intensivă nu este folosită în acest moment.


„TIR-ul ATI are teoretic 12 paturi, dar practic nu prea poți pune 12 pacienți în el. Un număr ideal ar fi șase, opt – nouă e o variantă de compromis. Nu ai loc să intri cu targa, nu ai loc să te învârți pe lângă pacient, pentru că trebuie să faci un anumit tip de manevre, ești într-un anumit tip de echipament de protecție, e nevoie de spațiu. Au fost niște soluții extrem de utile în vară. Din păcate, în această perioadă sistemul de încălzire nu prea face față. E cumva normal, nu sunt niște incinte izolate termic extrem de serios. Plus, ușile sunt extrem de mari, trebuie să fie așa ca să poți intra cu pacientul, nu e o perioadă scurtă de timp, să închizi și să deschizi repede, și atunci nu poți să menții o temperatură constantă confortabilă pentru pacienții de acolo”, a explicat dr. Flavius Cioca.

Medicul a vorbit și despre provocarea de a conduce o direcție de sănătate publică în plină pandemie. „Noi avem un număr de 127 de angajați pe statul de plată, și mai avem un stat suplimentar, temporar, de 39 de oameni. Nu-i acoperit integral, pentru că e cumva proporțional la numărul de angajați, și noi avem nevoie în primul rând de specialiști în medicină, nu neapărat de orice tip de angajați. Dar pe lângă aceste persoane care sunt angajate la DSP Timiș, noi beneficiem de sprijin constant din partea serviciului de medicină școlară al Primăriei Timișoara. De exemplu, există 23 de persoane care sunt constant detașate la noi, n-au plecat niciodată înapoi la primărie. În perioada aceasta avem alți colegi din acel serviciu care ne ajută pentru că școala a trecut în online, și atunci ne ajută la anchete epidemiologice și nu numai. Avem rezidenți de diverse specialități care sunt temporar detașați la noi și tot așa, ne ajută la anchete, la echipe de vaccinare, la triaj epidemiologic în vămi”, a mai spus șeful DSP Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.