Pesedistul Țoancă explică de ce liberalii nu vor schimbarea consiliilor de administrație...

Pesedistul Țoancă explică de ce liberalii nu vor schimbarea consiliilor de administrație ale societăților din subordinea CLT. Cum vede relația PNL cu USR PLUS

1
DISTRIBUIȚI

Consilierul local PSD Radu Țoancă a declarat, în emisiunea PRESSALERT LIVE, că în opinia sa relația dintre PNL și USR PLUS este una toxică și că mai experimentații liberali ai trebui să-i ajute pe noii parteneri.

„Relația USR PLUS – PNL în consiliul local consider că e una toxică. Am spus-o de la bun început. Când am depus jurământul, i-am rugat pe colegii mei, și chiar n-am făcut-o pentru presă sau pentru a da bine, să țină cont că au împreună 82% din voturile timișorenilor și vreo 72% din voturile timișenilor. Din start în CLT această alianță a pornit total greșit. USR PLUS n-a votat viceprimarul PNL decât după patru luni. Dincolo nu s-a votat vicepreședintele USR PLUS. Este și o contradicție obiectivă. Gândiți-vă la faptul că liberalii au condus Timișoara, cu bune și cu rele, opt ani. Cei care au câștigat au bătut PNL-ul, n-au bătut PSD-ul, că noi am luat 10%. Este o luptă, nu o văd între bine și rău, că nu sunt un tip maniheist, să văd totul în alb și negru. Unul dintre cei mai experimentați consilieri locali este aici de față (n.r. – Ștefan Sandu, consilier local PNL) și pot să-l întreb. De ce colegi foarte buni în administrație, pentru că PNL-ul are în consiliul local, nu i-au ajutat pe tinerii noștri colegi care e clar că în primul an de mandat învață? Sunt ca șoarecele și pisica, liberalii stau pe margine și mulți din colegii mei se amuză de stângăciile, gafele inerente noii administrații. Cei de dincolo, unde prind foști reprezentanți ai liberalilor, încearcă să-i îndepărteze. Un lucru pe care nu-l văd bine, și pe care l-am remarcat și la nivel de țară și în Timiș. Până la urmă suferă timișorenii, noi toți”, a spus Radu Țoancă.

În replică, Ștefan Sandu susține că pentru democrația din consiliul local sunt benefice „contrele” între aliați. „Toxică nu poate să fie relația, pentru că a fi toxic pentru Timișoara ar însemna ca cineva în consiliul local să plece cu rea-intenție în ceea ce privește deciziile pe care le luăm pentru oraș. Din acest punct de vedere eu n-aș putea spune despre niciun coleg din CLT că ar putea face parte dintr-o formulă toxică pentru Timișoara. Că fiecare vedem poate binele într-un alt fel, poate eu văd o măsură mai bună decât o vede colegul Țoancă, iar dânsul o vedem mai bună decât o vede Ruben, asta este o altă problemă și cred că din aceste confruntări de idei și de priorități se poate naște cea mai bună soluție pentru Timișoara. Sunt convins că în orice luptă politică beneficiarii sunt cetățenii. Cu cât factorii de decizie discută mai mult, dezbat mai mult anumite subiecte, cu atât șansele de a ieși un lucru bun sunt mai ridicate. Cu cât e mai multă liniște, o tăcere mormântală, înseamnă că jocurile sunt făcute undeva pe sub masă, toată lumea se înțelege, e mulțumită, iar de pierdut are exact cetățeanul. Nu e dragoste cu năbădăi, e vorba de inerentele neînțelegeri ale unui început de relații”, este de părere consilierul liberal.

USR PLUS și PNL s-au „ciocnit” cu scântei, însă, la nivel local, la adunarea generală a acționarilor Colterm, iar „frecușurile” între cei care ar trebui să se sprijine reciproc se văd la fiecare ședință de consiliu local. „La ședința de la Colterm a fost o atmosferă de tensiune extremă. Liberalii aveau impresia că au pierdut ceva, privilegiile la Colterm și membrii toți din CA, USR-ul a început să-i facă aripa cutare și cutare, iar noi asistam neputincioși la acest meci de ping-pong. Ca să destind atmosfera, le-am spus că mă duc cu toți la Catedrală, că era aproape, să-și reînoiască jurămintele de iubire. Ar trebui să aibă dialogul acesta. Astăzi (n.r.


– marți), la plen, un coleg de-al nostru referindu-se la un material al USR PLUS legat de voluntariat, a trecut prin Lenin, mișcarea legionară, și a ajuns la muncă patriotică și cules porumbul, neomarxiști pe față. Ei, cum să caracterizez eu, de pe margine, acest tip de relație? Uitați-vă ce se întâmplă la București, problema nu e doar aici. Și poate domnul Sandu are dreptate, poate că din acest tip de dispută iese ceva bun, că prea mare liniște a fost în vechiul consiliu local, și prea multe unanimități. Au fost lucruri care nu au adus plusvaloare în mandatul trecut, părerea mea, cât au fost înainte. Până la un punct dezbaterea, cearta constructivă, dialogul, sunt extraordinar de pune pentru democrația din consiliul local. Ce se întâmplă după vom vedea la buget, la organigramă, sunt lucruri care vor defini strategia administrativă pentru următorii trei ani și jumătate”, a spus Radu Țoancă.

Un alt consiliu de administrație disputat este cel de la Piețe SA. „În urmă cu o lună și jumătate, prin vocea președintelui Alfred Simonis, noi am spus cu subiect și predicat – dovadă că am și votat – că e nevoie fizic de o adunare generală la Piețe SA, cum a fost la Colterm, pentru posibilitatea legală de a vota secret destituirea consiliului de administrație. Într-o zi la ora 16 ar fi trebuit să fie această adunare generală. La ora 14 și ceva am aflat că această AGA nu se mai ține pentru că PNL-ul nu se înțelege cu USR PLUS. Noi atunci am spus, și reiterez, că nu vrem să intrăm în nicio combinație în consiliile de administrație, nu peste tot, că nu facem vânătoare de vrăjitoare. Dar aici problema care este: șase din șapte membri CA la Piețe SA sunt membri PNL. Opt din nouă au fost la Colterm. Domnul Cocean a fost pus șef la Piețe SA peste capul înțelegerilor mixte între USR PLUS și PNL. A fost pus ca să le arate useriștilor și primarului Fritz că „uite că tot noi avem majoritatea în CA la Piețe SA”. Ei, lucrurile acestea sunt la toate societățile, fostele regii din subordinea consiliului local. La SDM PNL are șase din șapte, la STPT opt din nouă. Dar nu este o rușine să ai carnetul galben sau carnetul roșu. Noi cu USR PLUS, a fost o majoritate ad-hocm am pus acum la Colterm șapte oameni toți dincolo de orice fel de bănuială că ar face parte din vreo gașcă politică. Am pus profesori universitari, oameni de afaceri și așa mai departe, tocmai pentru a da un impuls și a respecta acea Ordonanță 109”, a explicat consilierul local PSD, care este de părere că alianța USR PLUS – PNL nu va rezista până la finalul acestui mandat.

„Degeaba dăm afară un liberal și punem un manager cu probleme, cum a fost fostul manager de la Colterm. Schimbare de dragul schimbării nu este, ar trebui ca PNL și USR PLUS, cei care au majoritatea, să se pună de acord. Am înțeles că există o comisie în privința consiliilor de administrație, formată din trei useriști și trei peneliști, care se înjunghie pe la spate. Să se pună de acord, eventual să ne cheme și pe noi să dăm un vot în ceea ce privește profesioniștii. Dar atâta vreme cât cele două mari partide care au 22 de consilieri din 27 nu comunică pe această temă sau comunică în paralel, lucrurile se vor tergiversa și vor da vina unii pe alții. În unele societăți înțeleg că vrea să se păstreze status quo-ul, dar noi ne refeream la cele trei – patru firme care nu merg, care sunt găuri negre, unde se rostogolesc probleme, firme căpușă și așa mai departe. Acolo ar trebui făcută curățenie, cu noi consilii de administrație, indiferent de carnetele de partid. Ei, în zona asta este o înțepenire de cinci luni, de când s-a schimbat administrația”, a mai spus Radu Țoancă

„La Piețe SA cu siguranță vor exista niște schimbări în viitor, poate nu le-a venit încă momentul. Deocamdată avem un nou director. Eu sunt legat sufletește mult de activitatea de la Piețe SA, chiar mă afectează ce se întâmplă acolo. Sper să vedem în această primăvară primele măsuri care vor duce la o civilizare a comerțului în piețele timișorene. Dacă CA va lua măsurile care trebuie, nu trebuie schimbat. Există un alt director, o altă echipă la vârf, sperăm să vedem și rezultatele. Cel puțin eu, din discuțiile pe care le-am avut cu domnul Cocean, am toate motivele să cred că va face ceea ce trebuie. S-a început cu prima și cea mai la îndemână metodă: prima oară trebuie făcută curățenie, să fie condiții umane de existență în piețe. Nu PNL temporizează, s-a văzut și la Colterm că oricând poate să există o majoritatea care să facă schimbarea, din care PNL să nu facă parte. La urma urmei, când se va decide de către o majoritate că este pozitiv pentru Timișoara să vină un alt consiliu de administrație… Dar cred că până la urmă nu faptul că niște membri aparțin unui partid politic sau altuia, important e ce face în ansamblu acel consiliu de administrație. Să vedem și acest noi consiliu de la Colterm ce va face, pentru că s-a pornit cu mari speranțe, să vedem și consiliul de la Piețe SA ce va face, și așa mai departe”, a completat Ștefan Sandu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.