Președintele CJ Timiș și primarul Timișoarei, discuții cu reprezentanții industriei ospitalității, una...

Președintele CJ Timiș și primarul Timișoarei, discuții cu reprezentanții industriei ospitalității, una dintre cele mai afectate de pandemie

0
DISTRIBUIȚI

Președintele CJT, Alin Nica, a avut astăzi o întâlnire online cu reprezentanții HORECA, unul din cele mai afectate sectoare economice din cauza restricțiilor impuse de pandemie, pentru a identifica unele măsuri în sprijinul celor care activează în domeniu. Analizele făcute arată că în județul Timiș, numărul înnoptărilor a scăzut de la 396.000 în 2019 la 158.000 în 2020 iar în luna ianuarie a acestui an, scăderea s-a accentuat cu 61,3% față de aceeași lună a anului 2020. Alin Nica și-a arătat disponibilitatea de a transmite și promova la nivelul guvernului măsuri concrete de natură fiscală, de protecție a locurilor de muncă sau de reducere a birocrației, pentru a minimaliza pe cât posibil criza prin care trece acest domeniu de activitate, care ar putea chiar compromite proiectul de capitală culturală europeană.

Printre propunerile făcute pentru sprijinirea industriei ospitalității se numără continuitatea șomajului tehnic, dezvoltarea unor noi clase de învățământ dual pentru a asigura personalul specializat necesar în condițiile în care mulți angajați din domeniu au fost deja siliți să se reprofileze, eliminarea restricțiilor pentru persoanele vaccinate, sau reducerea TVA de la 9% la 5% pentru livrarea mâncării la domiciliu.


Alin Nica s-a angajat să prezinte toate propunerile premierului Florin Cîțu, încă în această seară.

O întâlnire similară a avut loc ieri între reprezentanții sectorului HORECA și primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

„Am avut o întâlnire pe Zoom cu oameni din HORECA, am stat aproape două ore cu ei, în primul rând am ascultat, dar am vorbit și despre planurile noastre. Vreau să spun că sunt absolut impresionat de perseverența și de optimismul pe care l-am simțit, pentru că oamenii ăștia chiar se luptă pentru afacerea lor, vin cu multe idei. Am luat deja măsuri fiscale, anul trecut am decis că toți cei afectați primesc 50% reducere la impozitul pe clădiri. Asta este o măsură pe care am putut să o luăm doar pentru că a existat o hotărâre de guvern care ne-a permis să facem acest lucru. Anul acesta încă nu a apărut această hotărâre, dar în momentul în care va fi legal să acordăm aceste facilități, o vom face. Când vine vorba de carantină nu ne uităm doar la rata de infectare, ne uităm la situația din spitale, dar această măsură a fost gândită și din punct de vedere economic. Nimic nu ar fi mai rău pentru economie decât să așteptăm prea mult, să ajungem la un scenariu cum s-a ajuns în Cehia, unde nu s-au luat măsuri din timp și atunci chiar trebuie închisă toată economia. Tocmai pentru că aș vrea ca în aprilie, mai ales în horeca, să avem din nou terase deschise și așa mai departe, am fost de părere că această măsură trebuie luată acum, și nu mai târziu, când va dura mult mai mult timp până să revenim la o rată acceptabilă”, a spus primarul Fritz, aseară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.