Prezentarea cărții „Sălbaticii copii dingo” de Vasile Ernu, alături de timișoreanul Flavius...

Prezentarea cărții „Sălbaticii copii dingo” de Vasile Ernu, alături de timișoreanul Flavius Băican

0
DISTRIBUIȚI

Astăzi, 11 martie, de la ora 19 amatorii de literatură sunt invitați la prezentarea volumului „Sălbaticii copii dingo“, recent apărut în colecția „Ego-grafii” a Editurii Polirom, cu ilustraţii de Roman Tolici.

Vasile Ernu va intra în dialog cu Flavius Băican, iar evenimentul va fi transmis via zoom pe paginile de Facebook a librăriei La Două Bufniţe și a editurii Polirom.

„Cartea adolescenței. Anii ’80. Patru prieteni se întîlnesc în gara din Chişinău. Vor pleca împreună în vacanţă în Crimeea, la mare. Sînt lipsiţi de griji, nu au de unde să ştie că fac parte din generaţia ultimilor copii sovietici. Ştiu doar că au acelaşi program în fiecare an: şcoală, vacanţe lungi, călătorii de la un capăt la altul al ţării pentru a descoperi locuri extraordinare şi populaţii ciudate. Brusc însă toată această rutină melancolică e dată peste cap: după moartea lui Brejnev, a lui Andropov şi a altor comunişti de la vîrf, vin Gorbaciov, glasnostul şi perestroika, intervenţia rusă în Afganistan, Cernobîlul, explozia drogurilor, SIDA şi afirmarea contraculturilor sovietice. Debusolaţi, văzînd cum lumea pe care o ştiau se destramă, ultimii copii sovietici caută echilibru şi refugiu în romanele lui Bulgakov, în poezia lui Arseni Tarkovski şi în piesele formaţiei Kino.


Şi, fără să vrea, se maturizează, descoperă alte identităţi şi învaţă să trăiască în noua lume, în care Dumnezeu este foarte diferit de cel al bunicilor şi părinţilor lor, iar ceea ce contează e să cîştigi cît mai mult. O lume în care a avea este mai important decît a fi”, se spune în prezentarea acestui volum.

Flavius Băican

Vasile Ernu s-a născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi, 1996) şi al unui master de filosofie (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy & Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă + societate. A activat în cadrul fundaţiilor Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a avut rubrici de opinie în România liberă, HotNews, Timpul, Adevărul, CriticAtac şi Libertatea, precum şi rubrici permanente în revistele Noua literatură, Suplimentul de cultură şi Observator cultural.

Flavius Băican are o experiență în mass-media de peste două decenii. În 2007 a cîștigat premiul Reporter European, pentru emisiunea „Poporu’ Zice”, iar în aceeași perioadă a inițiat proiectul „Minunatele povestiri ale navetistului bănățean”, în ultimii ani fiind cunoscut și pentru inițierea Revolution Festival din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.