Primăria Timișoara a anunțat bugetul pe acest an. Printre proiecte, trei parcări...

Primăria Timișoara a anunțat bugetul pe acest an. Printre proiecte, trei parcări supraetajate, Muzeul Cetății în Primăria Veche și mult amânatul skatepark

0
DISTRIBUIȚI

Administrația locală condusă de primarul Dominic Fritz are la dispoziție anul acesta o sumă estimată la aproximativ 1,41 de miliarde de lei. Din această total, 787 milioane lei reprezintă bugetul de funcționare și 620 milioane lei reprezintă bugetul de dezvoltare.

Primarul a spus, joi, în prezentarea principalelor puncte din bugetul local, că acesta e orientat spre dezvoltarea Timișoarei în următoarea decadă, e al oamenilor din cartiere, crește calitatea vieții prin servicii de calitate și folosește șansa istorică a fondurilor europene.

Din bugetul de funcționare în valoare de 787 milioane lei se vor plăti salariile angajaților și ai celor de la instituțiile din subordine, însă vor fi alocate sume importante și pentru medicină școlară, ordine publică, reparații drumuri, funcționare școli, salubrizare și întreținerea spațiilor verzi, ONG-uri din domeniul social, proiecte culturale și artistice și subvenții pentru Colterm și STPT.

Potrivit lui Dominic Fritz, bugetul de dezvoltare în valoare de 620 milioane de lei, este dedicat finalizării lucrărilor și începerii de proiecte strategice.

Primarul a precizat că vor fi finalizate lucrări precum modernizarea Parcului Cetății sau reabilitarea liniei 5 de tramvai pe bulevardul Cetății.

Municipalitatea va demara unele proiecte noi, cum ar fi Digitalizare și smart city, Spațiu public și cartiere, Timișoara verde și altele.

Anul acesta, Primăria Timișoara va organiza concursuri de soluții de arhitectură pentru: Piața Operei și străzile din zona Cetate, amenajarea și modernizarea Pieței 700 și Zona Stadion.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), administrația locală are în plan reînnoirea flotei de transport cu 55 de troleibuze, 30 de minibuze și 30 de autobuze hibride.

Mai e în plan completarea inelului de circulație II cu un pod rutier nou între Splaiul Nistrului și ISHO, un pod pietonal nou între Splaiul Nistrului și ISHO, paralel cu cel rutier, precum și amenajarea intersecției Baader – Take Ionescu.

În bugetul local de anul acesta mai sunt prevăzute construcția a trei creșe noi în Lipovei, Ciarda Roșie și Bogdăneștilor.


Se va pregăti documentația pentru patru creșe noi în zonele Alexandrescu, Bucovina, Blașcovici și Ghiroda Nouă. De asemenea, vor fi renovate și extinse trei grădinițe din zonele Martirilor, Plopi și Telegrafilor.

În domeniul sanitar, va demara construcția noii maternități unde se va muta Odobescu, se vor face primii pași pentru construcția unui nou spital municipal unde să funcționeze toate secțiile, care acum sunt împrăștiate prin oraș și va fi finalizată noua clădire a Spitalului de Copii.

„Vrem să reabilităm Primăria Veche și să facem Muzeul Cetății, va fi vizavi de Muzeul Revoluției. UVT este acolo în chirie și își face planuri să se mute în următorii ani”, a spus Fritz despre clădirea din Piața Libertății.

Edilii promit și că baza sportivă Uszoda va renaște și va cuprinde, printre altele, un skatepark.

Viceprimarul Ruben Lațcău a precizat că 50 de milioane de lei sunt alocate în bugetul local pentru repararea străzilor. El a anunțat, joi, că municipalitatea va realiza trei parcări noi supraetajate în zonele Oituz, între căminele armatei și penitenciar, stadion, pe strada Arieș și la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”.

Bugetul va rămâne în dezbatere publică timp de 30 de zile după publicarea sa, astăzi, pe pagina de internet a primăriei, administrația așteptând feedback și sugestii de la cetățeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.