Primarul și viceprimarul din Recaș, acuzați de incompatibilitate, au pierdut în primă...

Primarul și viceprimarul din Recaș, acuzați de incompatibilitate, au pierdut în primă fază procesele cu ANI. Cum a fost invocat numele lui Klaus Iohannis în apărare

0
DISTRIBUIȚI

În urma alegerilor din 2020, Teodor Pavel a câștigat un al treilea mandat de primar al orașului Recaș, în ciuda numeroaselor abuzuri și ilegalități de care a fost acuzat în primele două mandate, de notorietate publică, cele mai multe confirmate și de instanțele de judecată. O parte din abuzurile sale au fost acoperite și de PSD, partidul pe care îl reprezintă, dar și de fostul prefect liberal, Liliana Oneț. Așa se face că și în momentul de față, orașul e condus de un primar și un viceprimar acuzați că au încălcat legea, conform rapoartelor întocmite de Agenția Națională de Integritate. Atât primarul Teodor Pavel cât și viceprimarul Constantin Carcea au atacat în instanță rapoartele ANI, cerând anularea acestora, dar în primă instanță, Curtea de Apel Timișoara le-a respins acțiunea.

Un teren închiriat fără licitație, pentru firma soției

La un control efectuat de ANI, primarul Teodor Pavel a fost găsit într-un evident conflict de interese, după ce s-a constatat că în urma unei corespondențe scrise între Beliș Construct SRL și primăria Recaș, acesta semnase în 2018  un contract prin care primăria Recaș a închiriat, fără licitație publică, un teren de 150 mp firmei Beliș Construct SRL, care dorea să extindă o suprafață de 60 mp pe care o ocupa cu chirie din 2011. Teodor Pavel fusese acționar în respectiva firmă până în 2012, când a fost ales primar. Ulterior, asociat unic a devenit soția primarului, Nina Pavel, care este și administratorul firmei.

Anterior semnării contractului, primarul fusese inițiatorul și semnatarul proiectului de hotărâre care urma să fie votat de consilierii locali pentru închirierea respectivului teren, precum și a referatului însoțitor cu expunerea de motive, acte justificative pe baza cărora consiliul local a aprobat închirierea, pentru suma de 375 de lei pe lună.

Klaus Iohannis, invocat în apărare. Ca primar

Primarul a susținut că nu a avut nici un interes personal în încheierea acestui contract, pretinzând că societatea n-a avut nici un câștig, iar beneficiul ar fi fost doar al orașului, căci singurul său gând a fost acela de a aduce bani la bugetul local, deși suma plătită de firmă era una derizorie.

Pavel a încercat să se descotorosească de orice răspundere, pe motiv că decizia de a închiriere a terenului a fost luată de consilierii locali, singurii care pot decide cum e administrat domeniul privat al orașului, și a invocat chiar o sentință a Curții de Apel Alba Iulia din 2015, potrivit căreia Klaus Werner Iohannis nu s-a aflat în conflict de interese atunci când, în calitate de primar al orașului Sibiu, a semnat, în 2010, un contract de prestări servicii cu tipografia Honterus SRL deținută de Forumul Democrat German, al cărui președinte era, și a cărei ofertă a fost declarată câștigătoare.

Instanța de fond a dat dreptate ANI

Instanța de judecată a apreciat însă că în lipsa actelor premergătoare semnate de primar, care aveau un rol justificativ pentru adoptarea propunerii,  nu ar fi putut fi adoptată hotărârea de consiliu și aleșii locali nu au avut posibilitatea de a aprecia dacă această variantă era cea mai favorabilă, precizând că legea califică interes personal situația în care măsura care urmează a fi luată poate fi anticipată, ba mai mult aduce un beneficiu pentru sine sau pentru alte persoane fizice sau juridice, printre care și soția.


Mai mult, nu numai că primarul a putut anticipa decizia consilierilor, dar prin semnarea actelor a și creat condițiile favorabile pentru adoptarea unei hotărâri care aducea un beneficiu familiei sale, asigurându-i condiții mai bune de desfășurare a activității, astfel încât instanța a decis că raportul de evaluare al ANI este legal.

Viceprimarul Constantin Carcea a fost găsit de ANI în incompatibilitate, deoarece în 2017 a fost, timp de mai multe luni, atât viceprimar cât și membru în consiliului de administrație al liceului teoretic din Recaș, încălcând astfel prevederile legii. Gabriel Băcescu, viceprimarul ales în urma algerilor din 2016,  fusese schimbat din funcție la cererea primarului, iar locul lui a fost luat de Constantin Carcea, la sfârșitul lunii februarie 2017, tot la propunerea lui Teodor Pavel, care deține un control absolut asupra consiliului local, alcătuit în majoritate din membri ai filialei PSD, al cărei președinte este. Și în actualul mandat, Constantin Carcea și-a păstrat funcția de viceprimar.

Ambele acțiuni de anulare a rapoartelor ANI au fost respinse ca nefondate de Curtea de Apel Timișoara, dar hotărârile nu sunt definitive și au fost atacate cu recurs, cele două cauze urmând a fi judecate la Înalta Curte de Casație și Justiție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.