Rock românesc pentru Armenia: Vartan Garabedian și arădenii de la B-ton au...

Rock românesc pentru Armenia: Vartan Garabedian și arădenii de la B-ton au lansat un videoclip de atitudine care se vrea un strigăt pentru dreptate

0
DISTRIBUIȚI
Flaviu Ovidiu Stuhuleț

Formația arădeană B-ton a lansat alături de Vartan Garabedian un videoclip pentru piesa „Protect The Land”, care este un cover după melodia omonimă a celor de la System Of A Down. Compoziția celebrei trupe americane vorbește despre război și distrugerea unor valori culturale, iar prin această melodie formația îndeamnă publicul să doneze pentru a-i ajuta pe cei direct afectați de conflictele din Artsakh și Armenia.

„Avem în Arad un prieten de origine armeană, Vartan, care ne-a solicitat implicarea în acest proiect. Pe lângă faptul că piesa Protect The Land e destul de «rock», am aflat că a fost inspirată de evenimentele recente deloc fericite, petrecute la sud-estul Mării Negre în Armenia în anul 2020. Chitaristul Daron Malakian a compus această melodie-protest pentru System of a Down iar noi, împreună cu Vartan, ne-am alăturat acestei cauze. Personal, consider că mesajul se potrivește în multe alte situații, așa că pe lângă videoclipurile care au apărut deja, cover-uri tot al acestei piese, «Protect The Land», ne-am adus și noi contribuția în a susține strigătul pentru dreptate. Pe Vartan îl cunoaștem de aproape 15 ani, iar în acest cover el dă cu vocea. Videoclipul este realizat de Playmedia Arad”, a spus Flaviu-Ovidiu Stuhuleț, din partea celor de la B-ton.

Trupa arădeană a luat naștere în anul 2000, prin reinventarea muzicii fostei trupe Slammer, inspirându-se din muzica pe care membrii au ascultat-o acasă din copilărie, din acordurile multor trupe recunoscute pe plan mondial. În 2005 formația B-ton a lansat albumul de debut „Văduva albă”, cu înregistrări realizate în studioul VDV Music, cu Adrian Despot la butoane.

Vartan Garabedian

Cine este Vartan Garabedian

„Am cântat la tobe mai mulți ani alături de trupa Grimegod, de asemenea am avut câteva apariții sporadice alături de Negură Bunget. În trecutul recent am realizat câteva înregistrări după mai multe teme clasice armenești alături de Petre Ionutescu în cadrul unui proiect muzical experimental deocamdată nelansat și acum am înregistrat acest cover SOAD alături de prietenii mei de la B-Ton. Faptul că am cântat cu Grimegod și Negură Bunget mi-a permis să călătoresc peste tot în România și prin Europa, o oportunitate pe care o voi aprecia întotdeauna.


Îmi place mult să merg la concerte și să urmăresc trupe la lucru, am făcut asta inclusiv toamna trecută, în plină pandemie, am călătorit la București pentru Deathfest. Mă bucur de atmosferă, îmi fac mereu cunoștințe noi din trupe sau din public și revăd prieteni mai vechi pe care i-am cunoscut tot prin intermediul muzicii metal. Comunitatea armenească este răspândită peste tot în lume, probabil că avem în gene dorința arzătoare de a vedea și a ne stabili în locuri noi. De exemplu familia mea e în Liban, alte rude sunt stabilite în Scandinavia, eu locuiesc de ani buni în România. Dar niciun armean nu își va uită vreodată trecutul și țara de origine care a avut foarte mult de suferit, mai ales în trecutul recent. După genocidul armenilor comis de către Imperiul Otoman începând cu 1915 a urmat acest conflict întins pe decenii întregi din regiunea Nagorno Karabah. Eu l-am înțeles că pe o rană care nu s-a vindecat niciodată și cu câteva luni în urmă a început să sângereze din nou. De aici, din România, am hotărât să îmi aduc și eu contribuția simbolică și să atrag atenția că niciun armean nu și-a uitat vreodată țara și originile. Și că armenii nu vor renunța niciodată la gândul de a se întoarce acasă, într-o țară mică și frumoasă, cea mai frumoasă de pe pământ, dar care nu a putut avea niciodată parte de pace din pricina neprietenilor. SOAD reprezintă cel mai important nume în materie de rock / metal armenesc, o trupă care, deși localizată în diaspora armeană de pe coasta de vest americană, nu și-a uitat niciodată originile, iar muzicienii implicați au deja decenii de activism civic și politic, mai ales când vine vorba de recunoașterea genocidului armean de acum mai bine de 100 de ani. Fiind vorba de cel mai cunoscut produs muzical armenesc, nici nu prea putea exista o altă varianta în alegerea coverului”, a spus Vartan Garabedian, artistul care apare alături de B-ton pe această piesă.

Album în pregătire și planuri B-ton

Chiar dacă actuală pandemie a dat peste cap întreaga industrie muzicală, cei de la B-ton pregătesc de ceva vreme un material discografic, iar următorul single al trupei poartă numele de Licurici.

„Din 2020 cred că am ieșit bine cumva, visavis de depresia globală în care ne aflăm… Ne-am concentrat pe treabă și așa cumva, timpul a trecut în favoarea noului nostru album. Încă nu am stabilit care va fi exact, numele discului. În 2021 se pare că vom copia «rețeta» anului trecut, pare mult mai constructiv să terminăm ce am început. Totodată, aici e musai să menționez un lucru: De acum suntem exact în formulă originală a anului 2000, când ne-am înfiintat sub numele de B-Ton. Așa că, la bass îl anunțăm din nou cu mare fast și aplomb pe Călin Achim. Luând în calcul restricțiile tot mai severe nu cred că ne permitem să sperăm la o relaxare în viitorul apropiat, rămâne doar să sperăm la mai bine… Așa că ne afundăm mai mult pe partea de studio și viitoare compoziții. Desigur că ne lipsește partea de live dar cu gândul la zilele bune lucrăm intens pe toate fronturile. Sigur că, nevoia ne invața totdeauna, cochetăm cu ideea de concert online deși, nu acoperă nici 10% din ceea ce simți la un concert live , ca în vremurile trecute. Putem imediat să le încadrăm la categoria «povești» deși… nu vrem asta”, a explicat Flaviu Ovidiu Stuhuleț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.