Șapte compozitori români promovează muzica nouă „cu un limbaj clar, transparent și...

Șapte compozitori români promovează muzica nouă „cu un limbaj clar, transparent și dezinhibat”, în proiectul Musicoolt

0
DISTRIBUIȚI

Șapte compozitori români reuniți sub ideea de MusiCOOLt au inițiat o platformă care se adresează în primul rând celor neinițiați (dar curioși) în muzică, ce își propune să prezinte muzica nouă (contemporană) cu un limbaj clar, transparent și dezinhibat.

„Ideea mi-a venit în urma experienței și interacțiunii avute cu studenți de la alte facultăți, la cursurile de Cultură Muzicală (Competențe Transversale) inițiate de Universitatea de Vest din Timișoara. Fiecare Facultate din cadrul UVT oferă un curs (sau mai multe) de inițiere specifică facultății. Ideea UVT, de a introduce aceste cursuri mi se pare extraordinară pentru că oferă o deschidere interdisciplinară studenților și pe noi ne provoacă să ne adaptăm și să ne reinventăm permanent. Am remarcat la acești studenți o mare deschidere spre tot ceea ce înseamnă nou, chiar dacă majoritatea nu au călcat niciodată pragul filarmonicii. Gândul meu inițial era ca până la finalul cursului fiecare student să mearga cel puțin la un concert la Filarmonică, ceea ce s-a și întâmplat (până să înceapă pandemia) prin bunăvoința Filarmonicii Banatul care ne-a oferit invitații. În urma vizitei la filarmonică, o mare parte au rămas fideli sălii de concert, ba chiar mă mândresc că am avut studenți care în urma cursului au urmat un masterat în muzică. Succesul acestor cursuri mi-a trezit gândul unui set de ateliere sau concerte lecție în diverse locații inițial locale. Și de aici începe MusiCOOLt (numele îi aparține lui Gabriel Mălăncioiu)”, a spus Gabriel Almași, unul din compozitorii „vinovați” pentru acest proiect.

Diana Rotaru Foto: Andra Aron

Musicoolt își propune să stârească curiozitatea cu teme precum „Mersul trenurilor în muzică”, „Mierla staccato”, „Cum prepari un pian: rețete pentru o ureche gurmandă”, „Corul cum nu l-aţi mai auzit”, „Curiosul caz al minimalismului muzical: ce auzim și ce ascultăm”, „Intertextualitatea – povestea din spatele muzicii secolelor XX și XXI” și „Muzica religioasă în creația compozitorilor contemporani”.


, iar prima lecție a proiectului va avea loc în 8 aprilie pe platforma Zoom. Cei șapte compozitori din cele patru zări (centre universitare) care participă la acest proiect sunt Diana Rotaru și DanDe Popescu din București, Șerban Marcu și Cristian Bence-Muk din Cluj-Napoca, Ciprian Andrei Ion din Iași, Gabriel Almași și Gabriel Mălăncioiu din Timișoara.

„Orice curios între 16 și 116 ani e binevenit! Urmărește pagina M U S I C O O L T pentru linkurile întâlnirilor. Fă ZOOM IN și ascultă muzică bună! PS(ssst): Nu e necesară o pregătire muzicală prealabilă!”, au transmis inițiatorii acestui proiect.

Gabriel Almași

„Alături de Gabi și Cristina Mălăncioiu, cu sprijinul doamnei decan de la FMT, prof. univ. dr. Violeta Zonte, am pus la cale un set de concerte în care să implicăm și studenți de la Facultatea de Muzică și Teatru, ba chiar am facut și formalitățile de colaborare interinstituționale cu muzeul Banatalui. Însă acest lucru s-a întâmplat la început de aprilie 2020…și la scurt timp totul s-a închis. Mijloacele online au deschis însă o nouă cale de comunicare și lucrurile au evoluat de la o inițiativă locală către o colaborare inter-universitară. Astfel, am apelat la compozitori din diferite centre universitare (București, Cluj, Iași și Timișoara). În momentul de față proiectul MusiCOOLt – Zoom in Zoom out în muzica nouă -, este organizat de șapte compozitori. Fiecare dintre aceștia va prezenta muzica nouă într-o abordare personală utilizând un limbaj pentru care nu e neceară o pregătire prealabilă. Temele abordate sunt foarte diferite, dacă cineva în urma acestor întâlniri devine curios, pot spune că ne-am atins obiectivul. Atelierele se vor desfășuara periodic, din două în două săptămâni, începând cu 8 Aprilie pe platforma Zoom. Pentru a participa la întâlniri (interactiv) pe Zoom va fi nevoie de o înscriere prealabilă, dar acestea pot fi urmărite și LIVE pe pagina noastră de Facebook”, a mai adăugat Gabriel Almași, artistul care recent a fost recompensat cu premiul pentru muzică simfonică a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România pe anul 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.