SCANDALOS Peste două milioane de euro de la GAL pentru asfaltare și...

SCANDALOS Peste două milioane de euro de la GAL pentru asfaltare și școli stau blocați din 2018 pentru că Primăria Timișoara nu face proiecte

2
DISTRIBUIȚI

Cel mai modern centru multicultural din România va fi realizat în cartierul Kuncz grație unei finanțări europene atrasă de Grupul de Acțiune Locală (GAL) Timișoara, condus de către Cătălin Tiuch. Investiția se ridică la 1,5 milioane de euro. Problema este că în Kuncz, cel mai vitregit cartier al orașului, nu sunt multe străzi amenajate, există case neintabulate, iar foarte mulți oameni nu au acte de identitate.

Invitat miercuri seară la emisiunea PRESSALERT LIVE, Cătălin Tiuch a dezvăluit că GAL Timișoara așteaptă din 2018 ca Primăria Timișoara să cheltuiască 900.000 de euro destinați reparației drumurilor din cartier, însă fosta administrație nu a fost în stare de acest lucru. Banii trebuie cheltuiți până la finele acestui an pentru a nu fi pierduți, iar Tiuch a avut deja o primă întâlnire în acest sens cu primarul Dominic Fritz.

„Noi în GAL am prevăzut bani și pentru alte investiții, de exemplu asfaltarea străzilor din Kuncz, cadastrarea întregii zone și ajutarea oamenilor să-și facă buletine. Dar, Primăria Timișoara a avut obligația asumată obligația pentru Capitală Culturală 2021 devenită 2023 să facă acest centru multicultural. După trei ani de zile, Primăria Timișoara nu are nici măcar un studiu de fezabilitate, e la stadiu de contractare pentru realizarea drumurilor acolo. GAL a semnat finanțarea în 2018, dar fără studiu de fezabilitate noi nu putem lansa ghidul și stăm cu banii acasă. 900.000 de euro avem numai pentru drumuri și e singura zonă neasfaltată masiv din Timișoara. Inițial, ne-au spus că au nevoie de 650.000 de euro pentru drumuri, dar mai aveam 350.000 de euro pentru spații verzi pe care i-am mutat la drumuri pentru că Primăria Timișoara nu are Carta spațiilor verzi.


Nu are inventariate și intabulate parcurile și spațiile verzi din oraș”, a precizat Cătălin Tiuch.

Președintele GAL Timișoara a mai spus că în 3 ani Direcția Tehnică a făcut un caiet de sarcini și a scos la licitație studiul de fezabilitate a drumurilor din Kuncz, care e la nivel de contestație.

Nu doar cei 900.000 de euro pentru reabilitarea drumurilor din Kuncz n-a fost în stare municipalitatea să-i cheltuiască din 2018 încoace. Ci și 1.149.000 de euro, bani destinați școlilor.

„Până la sfârșitul anului trebuie să semnăm contractele. Dacă se doresc a fi investiți și a fi folosiți în vreo formulă în Timișoara și mai sunt banii pentru investiții în social și medical, bani pe care doamna director a Direcției de Asistență Socială a venit și i-a revendicat deja, a zis că va depune proiecte. Primăria ar trebui să se implice în funcționarea GAL. În ultimii doi ani, administrația Robu a găsit o modalitate și a alocat către GAL o sumă de bani astfel ca să putem furniza ghidurile de care primăria are nevoie pentru studiile de fezabilitate. Am avut întâlnirea cu municipalitatea și am tras un semnal de alarmă că dacă nu cheltuie banii îi mutăm pe privați. Dar nu e corect față de populația de acolo, care n-are nevoie de investiții în diverse firme, are nevoie de investiții în infrastructură pentru că acestea vor schimba nivelul de trai. În două luni, acești bani ar putea fi accesați de firme de inserție socială”, a spus Tiuch.

Acesta a precizat că pentru toate aceste proiecte, Primăria Timișoara ar trebui să aloce 65.000 de euro anual. În total, municipalitatea are de cheltuit de la GAL aproape 2,5 milioane de euro, bani nerambursabili.

De asemenea, GAL a atras bani care vor fi folosiți pentru analize medicale. 1.200 de persoane vor beneficia de ele în mod gratuit.

2 COMENTARII

  1. Un mare cretin si el si voi ziaristi care scrieti ineptii. Pai cum,? Vine unul si zice ca el iti da bani dar trebuie sa dai initial o taxa! Miroase a excrocherie pe fața. Mars la popa sapca! E plina Timisoara de „oameni” de bine

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.