Șeful DSP Timiș: „Dorința de vaccinare în populația județului Timiș este extrem...

Șeful DSP Timiș: „Dorința de vaccinare în populația județului Timiș este extrem de mare”. Ce spune despre serul AstraZeneca

0
DISTRIBUIȚI

Dr. Falvius Cioca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş, a vorbit în această seară, în studiourile hdv.on.set, la emisiunea PRESSALERT LIVE, despre necesitatea vaccinării în lupta cu pandemia de coronavirus.

„Există niște raționamente pentru care ne vaccinăm, nu neapărat pentru că ne încredem în părerea experților sau că, nu știu, îl iubim pe domnul colonel Gheorghiță și cum explică dumnealui, ci pur și simplu ne vaccinăm pentru că avem un scop. Scopul este de a limita răspândirea bolii, să-i protejăm pe cei din jur și să ne protejăm pe noi. Ne vaccinăm ca să facem o formă ușoară în caz că ne infectăm, să ne protejăm apropiații care au comorbidități sau o vârstă înaintată, eventual să beneficiezi de anumite reglementări care se aplică celor vaccinați, ca de exemplu dacă intri în contact cu o persoană pozitivă să nu vi se aplice măsura carantinării individuale, pentru că sunteți vaccinat, și în lege e prevăzut că sunteți exceptat”, a explicat șeful DSP Timiș.

„Mai e un aspect. Fetele mele sunt vaccinate cu toate vaccinurile obligatorii din schema de vaccinare pentru copii, plus un vaccin opțional pe care eu și soția mea am considerat că este necesar să-l facem fetelor noastre. Noi ne vacinăm antigripal aproape în fiecare an. E o atitudine relativ normală, dar trebuie să-i înțelegem și pe cetățenii care nu cred în acest gen de măsuri. Poate sunt mai puțin informați, poate își iau informațiile dintr-o sursă nesigură. Poate nu au încredere în medici și poate există o explicație pentru această neîncredere. Trebuie doar să le oferim cât de multe explicații, evident nu-i vom putea convinge pe toți, însă din perspectiva mea o diferență între 70% și 80% persoane vaccinate pentru o anumită boală e importantă.


Nu cred în vaccinarea obligatorie. În general nu cred în chestii obligatorii, cu excepția votului obligatoriu”, a mărturisit dr. Flavius Cioca.

Acesta a vorbit și despre valul de neîncredere la adresa vaccinului AstraZeneca după ce mai multe persoane au suferit tromboze după inoculare. „Am experiență în industria «pharma» și înțeleg mecanismul de aprobare și punere pe piață a unui medicament și a unui vaccin. Genul acesta de situație, în care la apariția unor preuspuse reacții adverse, se declanșează un mecanism de sistare, de suspendare a utilizării unui produs medicamentos, și se înscriu și vaccinurile în această logică, sunt niște atitudini normale. Pentru că sunt produse puse de relativ puțină vreme pe piață, e de datoria specialiștilor să investigheze ce e în spatele acestor situații medicale și să încerce să găsească o relație cauză – efect”, a explicat directorul DSP Timiș.

„Referitor la AstraZeneca, în cursul zilelor de vineri și sâmbătă aveam o rată de prezentare la programări de undeva la 60-70%, ieri deja a fost la 80%. Ceea ce înseamnă că oamenii apucă să se informeze, își trag singuri concluziile. Poate nu toate concluziile sunt cum mi-aș dori eu sau cum și-ar dori alte persoane cu pregătire medicală, dar încet-încet încrederea în acest vaccin începe să reapară, iar asta e o atitudine de salutat, pentru că dorința de vaccinare în populația județului Timiș este extrem de mare, iar asta ne dă tuturor speranțe că peste câteva luni sigur vom reuși să controlăm această pandemie”, a mai spus dr. Cioca.

Conform șefului DSP, Timișoara și Timișul sunt pregătite pentru un ritm mai alert de vaccinare. „Cu siguranță este nevoie să fie create noi fluxuri de vaccinare, și avem unde, există facilități deja create. În Timișoara, astăzi, sunt trei centre mari în proporție de 95% funcționale, care pot deveni funcționale într-o zi – două, care sunt goale, pentru că încă nu avem alocate dozele de vaccin. Avem un centru mare deschis ieri, cu o capacitate de opt fluxuri, dar doar două funcționale. Avem în comunele periurbane centre de vaccinare care nu au toate fluxurile ocupate. În momentul în care vom avea doze suficiente, vom putea să vaccinăm mai mulți oameni în acele centre”, a mai spus dr. Flavius Cioca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.