Sit arheologic cu vestigii de 2.000 de ani, valorificat de Complexul Muzeal...

Sit arheologic cu vestigii de 2.000 de ani, valorificat de Complexul Muzeal Arad cu ajutorul Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române

0
DISTRIBUIȚI

Complexul Muzeal Arad a încheiat un protocol cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, care prevede cercetarea sistematică și valorificarea patrimoniului arheologic descoperit la situl „Cetățuie” din comuna arădeană Săvârșin. Colaborarea, care are o durată de trei ani, constă în continuarea cercetărilor de către o echipă de arheologi de la muzeul arădean, alcătuită din Peter Hügel, Victor Sava și Cristian Cireap, întocmirea unei baze de date cu întreg patrimoniul descoperit și publicarea unei monografii arheologice, coordonată de cercetătorul științific Valeriu Sârbu și dr. Peter Hügel.

Sit-ul de la Cetățuie, aflat pe malul drept al Mureșului, la întretăierea a două văi care vin dinspre Munții Zarandului, se află pe un promontoriu cu terase pe care s-au descoperit urme de locuire din diferite epoci.


Descoperiri ocazionale au fost făcute în anii ʹ70 de învățătorul Ioan Dohangie, un pasionat cercetător al locului, de Eugen Pădureanu și de reputatul arheolog Mircea Zdroba, iar numeroasele fragmente ceramice din epoca dacică descoperite cu ocazia primelor cercetări sistematice, în anul 1979, l-au făcut pe regretatul arheolog Mircea Barbu să se întrebe dacă nu cumva aici s-a aflat vestita cetate Ziridava, localizată în urma unor cercetări anterioare la „Șanțul Mare”, în apropierea orașului Pecica.

Săpăturile, continuate până în anul 2001, au mai scos la iveală vestigii ale culturii Coțofeni din epoca bronzului timpuriu, o așezare și o necropolă din secolele IV-III î.d.Chr. și o așezare din secolul II î.d.Chr. – I d.Chr., din epoca dacică. De-a lungul anilor, cercetările de teren au fost continuate de arheologii arădeni George Pascu Hurezan, Peter Hügel și Victor Sava, cărora li s-au alăturat în ultimii ani Valeriu Sârbu și Cristina Bodo. Importanța așezării dacice este conferită atât de varietatea vestigiilor – așezare, necropolă și un eventual atelier metalurgic – cât și de îndelungata perioadă de locuire a acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.