Invitat marți după-amiază în plenul consiliului local pentru a oferi o informare cu privire la situația covid, medicul Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de ATI, a declarat că Timișoara încă nu a „exportat” pacienți în stare gravă în alte zone ale țării, dar acum situația este foarte critică. În fiecare dimineață, acesta are o videoconferință cu colegii săi de la ATI din județele Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.
„Practic, paturile ATI din zonă (n.r. – zona de vest a țării) sunt ocupate. S-a discutat despre faptul că s-ar fi redus numărul de locuri de la ATI din Timișoara și Timiș. Nu este adevărat. Timișoara a avut un număr mic de locuri ATI covid atunci când criza a început să ia amploare și conducerile spitalelor au fost proactivi încercând să facă față. Astfel, noi am solicitat acele unități mobile de terapie intensivă, care au fost foarte utile. Ele au reprezentat o alternativă mai bună decât trimiterea pacienților în diferite colțuri ale țării. Fiecare spital a extins locurile la ATI astfel atunci când TIR-ul a fost luat pe motiv de defecțiune, astfel că la Spitalul Victor Babeș în loc de 4 locuri au 12 locuri, la Spitalul Județean în loc de 5 avem acum 17 și uneori punem și 18 paturi de ATI, la Municipal se vor activa zilele acestea 6-8 paturi de Terapie Intensivă.
Deci, numărul de paturi a crescut. Cine spune că a închide un TIR care nu este funcțional nu cunoaște realitatea”, a spus profesorul Săndesc.
„Noi încercăm să ajutăm toată zona pentru că dacă nu sunt suficiente locuri la Hunedoara vor veni pacienți aici, la fel și în Caraș, chiar și în Mehedinți. Zilele acestea se va deschide la Orăștie o secție ATI cu 7 paturi. E mult, ei au 16 de tot în Hunedoara până acum și vom face eforturi să sprijinim toate aceste dezvoltări cu resursa umană pe care o avem. Am sprijinit multe spitale, cum ar fi cele din Ploiești, Turnu Severin, Orșova, avem și acum oameni acolo. Dacă se vor găsi soluții să mai creștem numărul de paturi ATI în incinta Spitalului Județean din Timișoara vom acoperi cu personal”, a mai spus șeful ATI din Spitalul Județean.
Medicul Dorel Săndesc a mai afirmat că unitatea sanitară a aplicat pentru un proiect finanțat prin fonduri europene pentru un modul ATI cu 22 de paturi.
„Am propus amplasarea în fața Oncogen, dar nu se poate fiind zonă verde, acesta este răspunsul de la primărie. Am identificat acum un spațiu în spatele centralei termice de la Ortopedie, care ține de primărie și atunci rugăm să se găsească o soluție cât se poate de repede pentru a completa documentația pentru proiect și a nu-l rata pentru că poate să ne ofere o soluție foarte solidă, 22 de paturi în această perioadă înseamnă foarte mult. Acest lucru se poate realiza în 3-4 luni. Doamne ajută ca presiunea pe ATI să scadă, dar acest modul va fi bun oricând”, a mai precizat medicul Dorel Săndesc.