Sute de kilograme de alimente și produse de igienă, sprijin pentru locuitorii...

Sute de kilograme de alimente și produse de igienă, sprijin pentru locuitorii unei zone izolate din Banatul Montan FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Inițiativa a pornit de la dorința asociației Comanderia Eugeniu de Savoya din Timișoara de a dărui speranță celor 80 de suflete care trăiesc rupte total de lume. Locuințele lor sunt într-o zonă aflată la peste 1.000 de metri altitudine, nu au curent electric și nici alte beneficii ale civilizației moderne.

Oamenii care trăiesc în cele cinci cătune, Cracu Mare, Ineleţ, Crouri, Ţaţu şi Gura Iuţii, au o singură cale de legătură cu civilizația – nişte scări construite din lemn de salcâm proptite pe un perete de stâncă, construite cândva la începutul anilor ‘70. Alternativa este mersul pe o potecă prin pădure aproximativ 11 kilometri, pentru a ajunge la drumul principal spre Herculane.

Între cei 80 de localnici, 12 sunt copii cu vârste între 2 și 13 ani. Asociația își propune pentru toți sprijin printr-un program permanent, lunar. Ce resurse și ajutoare sunt necesare: două ATV-uri, dintre care unul deja a fost primit sponsorizare, asigurarea medicamentelor, produse de igienă, alimente de bază, îmbrăcăminte și încălțăminte.

Am pornit în acest proiect împreună pentru a da o rază de speranță celor care au nevoie, și-n căutările noastre am descoperit această comunitate izolată de tot ceea ce înseamnă civilizație, o comunitate care în secolul XXI în România nu se bucură de electricitate, nu se bucură de școală, de servicii medicale sau de asistenșă socială. Am găsit o comunitate în care nici măcar nu poți ajunge cu un mijloc de transport. Ne-am hotărât să mergem la ei și am demarat acest program în încercarea ca lună de lună să facem un program permanent în care să le ducem cele necesare, produse de bază, alimente, medicamente și medici care să-i vadă acolo la ei acasă. – Cristian Neghina, reprezentant Asociația Comanderia Eugeniu de Savoya.

Compania Aur’a Mineral Water, cu sediul în Ocna de Fier, a sponsorizat asociația cu un ATV, care poate asigura accesul mai simplu către localitățile amintite pentru voluntari – medic generalist, medic stomatolog și tehnician dentar – care vor să asigure probono asistență pentru locuitorii din satele izolate. Un gest mic pentru un scop mare, un răspuns la nevoia unei comunități care are nevoie să primească sprijin și susținere.

Prin Comanderia Eugeniu de Savoya care a venit și ne-a propus acest proiect  interesant de a ajuta această comunitate de la Scărișoara și nu doar, în care oamenii sunt izolați și poți să ajungi la ei doar pe niște scări, o adevărată aventură, pe niște poteci de 11 km, oameni izolați, am reușit să achiziționăm un ATV, să-l oferim, sperând ca prin voluntarii care vor urca la aceste familii izolate, peste 80, să ajungă cadre medicale care să le satisfacă nevoile primare de consulare, să ajungă tot felul de alimente primare de care au nevoie și nu în ultimul rând de a simți căldura omenească, a noastră a tuturor care suntem departe de ei fizic dar totodată prin ceea ce facem să le oferim siguranță și un minim de bunăstare.


În viață am constatat că nu poți să primești dacă nu oferi. Am avut de-alungul timpului principiul prin care munca, perseverența și credința stau la baza performanței. Toate lucrurile acestea îți oferă satisfacția de a te bucura tu până la un moment dat de ele dar rămâne un gol pe care trebuie să-l umpli. Acel gol nu poți să-l umpli decât oferind și dăruind celor de lângă tine. Ne-am atașat foarte mult de Munții Banatului printr-o poveste frumoasă numită Aur’a care a făcut cunoscut Banatul și România. – Horațiu Rada – acționar, manager general, filantrop.

Prima acțiune a însemnat 600 de kilograme de alimente și produse de igienă împărțite localnicilor.

Conform reprezentanților Asociației Comanderia Eugeniu de Savoya, obiectivele pe termen scurt, deja cuprinse în programul amintit, sunt completate cu unele pe termen mediu – amenajarea unui drum forestier, repararea morii și accesul la educație prin redeschiderea școlii – și cu obiective pe termen lung – electrificare, asigurarea unui serviciu permanent de livrare a produselor de larg consum și comercializarea produselor obținute de localnici în gospodării.

Nu este prima acțiune de responsabilitate socială pe care o fac proprietarii de la Aur’a Mineral Water. În Timiș au fost mai multe proiecte care au beneficiat de finanțare, sprijin și implicare din partea lor: Zece școli de nota 10, realizarea unei biberonerii la Maternitatea Bega, sponsorizarea unor evenimente culturale, ajutor pentru comunitățile afectate de inundații, plus multe altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.