Aniversare în familia formației timișorene JazzyBIT: tobarul Szabo Csongor Zsolt a schimbat...

Aniversare în familia formației timișorene JazzyBIT: tobarul Szabo Csongor Zsolt a schimbat prefixul

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Anca Coleasa

Szabo Csongor Zsolt, tobarul formației timișorene JazzyBIT, împlinește astăzi 30 de ani, ocazie cu care îi urăm un călduros „La Mulţi Ani!”

Szabó Csongor-Zsolt și-a descoperit pasiunea pentru muzică încă de la frageda vârstă de trei anișori, grație concertelor la care participa alături de tatăl său.

„Totul a început la vârsta de trei ani. Tatăl meu este acordeonist și am participat și eu la mai multe evenimente unde cânta. În pauza dintre reprize, toboșarul lui mă lua în brațe, mă ținea de mâini și cânta un ritm. De aici s-a declanșat pasiunea pentru tobe și instrumentele de percuție. În clasa a patra am fost înscris la Școala de Muzică «Miron Neagu» din Sighișoara și atunci am început cariera de percuționist. Prima apariție în fața publicului a fost după două luni, la audițiile școlii de muzică. De atunci am avut peste 640 de concerte cu formații de mai multe genuri muzicale și orchestre simfonice“, spune artistul născut în Sighișoara.

De-a lungul timpului, artistul a evoluat și în formații de pop-rock, de ska-punk, în fanfare și în orcheste simfonice și, după absolvirea Liceului de Muzică Sigismund Toduţă din Cluj-Napoca, Szabo a absolvit și secția de Percuție a Facultății de Muzică a Universității de Vest Timișoara, fiind coptat în cadrul formației JazzyBIT.

„Deja din liceu am început să cânt jazz, la Cluj-Napoca.


Tot timpul mi-a plăcut acest gen de muzică deoarece îmi oferea libertate în cântat, mai ales în improvizații. Am cântat în formații de pop-rock, de ska-punk, în fanfare, în orcheste simfonice și toate astea îmi plac și acum. Ascult foarte multă muzică simfonică, dar nu trece o zi fără muzica formației Bon Jovi. În primul an de facultate, la Timișoara, am avut un concert «Symphonic Rock» cu orchestra condusă de maestrul Enrico Cannata. La acest concert, soprana Diana Pap m-a remarcat și m-a recomandat lui Teo și Michi. Așa am ajuns în JazzyBIT“, spune el.

„Certificatul de naștere” al formației alcătuite din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe) poartă data de 2 februarie 2012, când băieții au susținut primul lor concert. Albumul de debut al formației timișorene, „Touch the Sky” a fost lansat în data de 2 aprilie 2014 în sala de concerte a Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara. Cel de-al doilea material discografic din cariera trupei, „Horizon“, a fost lansat tot în data de 2 februarie dar în 2016. Teodor Pop , Mihai Moldoveanu și Szabó Csongor-Zsolt au optat să înregistreze acest material discografic la Budapesta, la renumitul studio SuperSize Recording. Pe lângă circuitul jazz, trupa a cântat și în cadrul unor festivaluri cu muzică de mai multe genuri, precum festivalul Sziget din Ungaria, Exit din Serbia sau Untold din România, dar și în cadrul unor cluburi cunoscute din circuitul european, precum A38 din Budapesta sau Control din București. În 2019 timișorenii au fost invitați să cânte în cadrul festivalului Rabobank Amersfoort Jazz Festival 2019 ( Olanda),evenimentul find urmat de un mini – turneu în Statele Unite ale Americii. În cadrul acestuia, timișorenii au cântat în celebrul club Blue Note din New York, în cadrul grandiosului Blue Note Jazz Festival dar și în Rockwood Music Hall din New York, o locație care dispune de trei scene unde au cântat printre alții Lady Gaga, Gary Clark Jr sau Mumford and Sons. În același an băieții au cântat și la Open Air Blues Festival Brezoi, Gărâna Jazz Festival, East European Music Conference and Showcase Festival 2019 (Sibiu), A to JazZ 2019 (Sofia), Alba Iulia Music & Film Festival 2019. și în cadrul Katara European Jazz Festival, care a avut loc în Doha.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.