Ședință fără scântei, joi după-amiază a consilierilor locali. După o perioadă de întâlniri on-line, întrunirea de joi a avut loc în auditorium-ul centrului de conferințe al Universității Politehnica.
Motivul pentru care aleșii au aprobat bugetul și amendamentele fără să se certe a fost că înainte de plen primarul Dominic Fritz și viceprimarul Ruben Lațcău au avut negocieri cu toate partidele.
Astfel, administrația locală condusă de primarul Dominic Fritz are la dispoziție anul acesta o sumă estimată la aproximativ 1,41 de miliarde de lei. Din această total, 787 milioane lei reprezintă bugetul de funcționare și 620 milioane lei reprezintă bugetul de dezvoltare.
Din bugetul de funcționare în valoare de 787 milioane lei se vor plăti salariile angajaților și ai celor de la instituțiile din subordine, însă vor fi alocate sume importante și pentru medicină școlară, ordine publică, reparații drumuri, funcționare școli, salubrizare și întreținerea spațiilor verzi, ONG-uri din domeniul social, proiecte culturale și artistice și subvenții pentru Colterm și STPT.
Bugetul de dezvoltare în valoare de 620 milioane de lei este dedicat finalizării lucrărilor și începerii de proiecte strategice. Vor fi finalizate lucrări precum modernizarea Parcului Civic sau reabilitarea liniei 5 de tramvai pe bulevardul Cetății. Municipalitatea va demara unele proiecte noi, cum ar fi „Digitalizare și smart city”, „Spațiu public și cartiere”, „Timișoara verde” și altele.
În bugetul local de anul acesta mai sunt prevăzute construcția a trei creșe noi în Calea Lipovei, Ciarda Roșie și Bogdăneștilor. Se va pregăti documentația pentru patru creșe noi în zonele Alexandrescu, Bucovina, Blașcovici și Ghiroda Nouă. De asemenea, vor fi renovate și extinse trei grădinițe din zonele Martirilor, Plopi și Telegrafilor.
În domeniul sanitar, va demara construcția noii maternități unde se va muta Odobescu, se vor face primii pași pentru construcția unui nou spital municipal unde să funcționeze toate secțiile, care acum sunt împrăștiate prin oraș și va fi finalizată noua clădire a Spitalului de Copii.
Amendamentele propuse de consilierii PNL și votate se referă la alocarea de bani pentru reabilitarea Ceasului Floral, realizarea proiectului tehnic pentru Zonă sportivă de agrement, teren de tenis și bazin de înot în zona Șagului, extinderea Școlii Generale nr. 27 din zona Dâmbovița și construirea unui corp nou de clădire la Școala Generală nr.
7 din zona Ion Ionescu de la Brad.
De asemenea, tot la propunerea liberalilor au fost votate și alte amendamente. Este vorba despre amenajarea străzilor din zona Blașcovici și extinderea Parcului Bucovina cu teren de joacă, doar că acesta va primi bani la o rectificare de buget ulterioară.
Consilierul municipal de la Pro România, Roxana Iliescu, a cerut, și i s-a aprobat, contractarea de servicii de arhivare pentru Primăria Timișoara.
„Foarte mare parte din arhivă este depozitată în condiții improri în diverse clădiri ale primăriei, care pot fi valorificate”, a spus aceasta.
Roxanei Iliescu i-a mai fost aprobat și amendamentul privind obținerea de autorizații de incendiu pentru toate unitățile de învățământ aflate în proprietatea primăriei.
Consilierii PSD, prin Andra Bloțiu, au depus un amendament, care a și fost aprobat, privind majorarea burselor sociale de la 100 de lei la 140 de lei pentru 1.360 de copii nevoiași.
Viceprimarul Ruben Lațcău, în numele celor de la USR PLUS, a depus amendamente prin care a cerut, iar colegii săi au aprobat, consultanță pentru proiectul Smart City, lucrări de asigurare la incendiu Sala Olimpia, închiderea estică de intersecții pe Inelul 2, precum și reabilitare termică la Colegiul Tehnic ,„Henri Coandă” și la Liceul Alimentar.
„Este primul buget public la care am lucrat îndeaproape, fiind responsabil de lista de investiții. A fost nu doar muncă de calcule și de exceluri, ci și multă negociere cu toți actorii implicați în sectoarele în care se vor face investiții. Asta înseamnă construirea unui buget viu, care ascultă orașul și dă suflu dezvoltării lui. Toate cartierele au nevoi. E nevoie de creșe în cartierele dense, e nevoie de rețele pietonale și de bicicletă demne de data pe care o arată calendarul, e nevoie de flote de transport în comun înnoite. Am încercat să văd prioritatea acolo unde nevoia urgentă și capacitatea financiară și de execuție s-au suprapus. Avem treabă pe 2021. Iar 2022 va avea un buget și mai curajos, și mai inovator, știu asta”, a transmis viceprimarul Ruben Lațcău după votarea bugetului local.
În aceeași notă, primarul Dominic Fritz a transmis că este pentru prima dată în mulți ani când toți actorii politici au reușit să lucreze împreună pentru binele Timișoarei și timișorenilor, iar acest lucru s-a văzut astăzi în ședința de plen.
„Bugetul Timișoarei este un buget orientat pe investiții, mai ales în cartierele orașului care au fost neglijate timp de mulți ani. Dar, dincolo de cifre, este un buget care ne va permite să începem construcția acelui oraș pe care ni-l dorim cu toții: un oraș verde, un oraș inteligent, un oraș în care calitatea vieții este pusă pe primul loc. Știm că sunt foarte multe urgențe și foarte multe lucruri pe care trebuie să le rezolvăm, iar așteptările sunt mari. Vom lucra în fiecare zi pentru ca timișorenii să se mândrească cu orașul lor și sunt sigur că vom reuși acest lucru”, a declarat Fritz.