Cadou muzical pentru Nicu Covaci: Axis și prietenii au lansat o variantă...

Cadou muzical pentru Nicu Covaci: Axis și prietenii au lansat o variantă inedită a melodiei „Pavel Chinezu”

0
DISTRIBUIȚI
Axis și prietenii alături de Nicu Covaci

Trupa Axis a lansat recent o melodie care se vrea a fi un cadou muzical pentru Nicu Covaci, liderul formației Phoenix. Varianta realizată de Axis și prietenii la piesa Pavel Chinezu, leat 1479 – apărută în original pe cel de-al doilea album al celor de la Phoenix, Mugur de fluier – a reușit să provoace o serie de aprecieri în rândul melomanilor din întreaga țară. Alături de membrii trio-ului Axis, la acest cadou muzical au mai contribuit Cosmin Farcaș, Andrada Crețu și Maryliss.

„Cu doi ani în urmă, în 2019 am fost invitat să cânt, cu AXiS, la concertul de ziua lui Nicu Covaci, în clubul Quantic din București. Mara (n.n. – managerul trupei Phoenix) m-a rugat să cântăm și o piesă Phoenix, așa fiind tradiția, la concertul pentru Nicu.
Când am început cu AXiS, cântam coveruri, dar mereu încercăm să ne ferim de așa zisele «standarde». Sunt o grămadă de piese cunoscute, care nu sunt cântate. La fel a fost și în cazul acesta. Primul meu contact cu muzica a fost la 3 ani. Îmi amintesc stand sub bradul de crăciun, cu o mini chitară, pe care mi-a construit-o unchiu-miu și un casetofon mic, ce rula o casetă cu piesele preferate ale lui taică-miu, de la Phoenix. Îmi amintesc momentul acela de parcă ar fi fost ieri. Nu știu de ce. Poate pentru că am și o poză, cu ipostaza respectivă. Dar amintirea este foarte vividă. Pe casetă erau piese precum «Vremuri», «Canarul», «Strunga», «Negru Vodă» sau «Te întreb pe ține soare». Asta nu se vede în poză. Ideea e că acea casetă mi-a marcat copilăria”, și-a amintit Silviu Dan Iliescu.

Silviu Dan Iliescu si prima sa chitară, sub pomul de Crăciun

„Când am început să cant la chitară și am descoperit internetul, evident că am luat toate albumele Phoenix la rând.


De acolo am dat de Pavel Cneazu’. Fast forward la concertul din Quantic, am ales piesa pentru că nu o auzisem niciodată cântată live. Au fost ceva reeditări, dar eu sunt fan Phoenix până la «Cantafabule», inclusiv. Era mai sloppy, mai raw totul. Era mai rock‘n’roll, iar Ioji Kappl a tras cele mai bune linii de bass pe care le-am auzit cântate de un artist autohton. Este doar o opinie proprie, bineînțeles. Nu prea gust heavy metalul cu tentă războinică. Aia e! Deci, Pavel Cneazu’ a fost piesă pe care am ales-o atunci, iar datorită armoniei vocale, care se suprapunea cu linia principală de voce, le-am rugat pe Maria și Andrada să ne ajute. Am rămas cumva cu piesa asta în cap, iar în pandemie mi s-a părut mișto să facem un video cu ea, dar așa, cântată ca pe «Mugur de Fluier», evident și condimentată puțin cu iz de AXiS. Fiind un mare fan al orgii Hammond, nu avea cum să lipsească și așa l-am invitat și pe bunul nostru prieten, de la București, Cosmin Fărcaș (Rareș Totu’s Midnight Sun). Piesa am înregistrat-o parțial anul trecut, dar din lipsă de timp, am reușit să îi dăm drumul abia acum. Am zis că dacă tot am lungit-o atât, să o facem pentru Nicu. Din păcate nu am reușit să termin cu mix și video chiar pe 19 aprilie, dar Nicu s-a bucurat tare mult și ne-a scuzat întârzierea”, a spus Silviu Dan Iliescu despre acest inedit cadou dedicat liderului formației Phoenix, care în data de 19 aprilie a împlinit 74 de ani.

Trupa româno-sârbă AXIS a luat ființă în vara anului 2011, pe când chitaristul Silviu Dan Iliescu a trecut granița peste Dunăre pentru a concerta în orășelul sârbesc Kladovo. Acolo i-a cunoscut pe Dejan Kotarčić (bass) și pe Ranko Varga (tobe), doi muzicieni extrem de talentați ce aveau în spate peste 30 de ani de muzică împreună. De-a lungul anilor, formaţia a lansat albumul de debut, „First Punch”, un material discografic înregistrat la Belgrad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.