Chirie imensă decontată ilegal și angajări fictive pe modelul Dragnea, la DAJ...

Chirie imensă decontată ilegal și angajări fictive pe modelul Dragnea, la DAJ Caraș-Severin UPDATE Șefa Direcției Județene pentru Agricultură, arestată preventiv

0
DISTRIBUIȚI

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că Felicia-Gabriela Mehedințu, director executiv al Direcției Județene pentru Agricultură (DAJ) Caraș-Severin, este acuzată de două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru altul, instigare la fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, două infracțiuni de delapidare în formă continuată.

Probele adunate de procurori indică faptul că „inculpata Mehedințu Felicia-Gabriela ar fi permis, în mod nelegal, ca doi angajați ai instituției să își primească salariile, cu toate că cei doi nu s-ar fi prezentat decât sporadic la muncă, neîndeplinindu-și atribuțiile stabilite prin regulamente și prin fișa postului. În acest mod ar fi provocat un prejudiciu de 139.110 lei în dauna instituției, echivalent cu foloasele necuvenite pentru cei doi în perioada 1 noiembrie 2019 – aprilie 2021, respectiv în perioada 1 aprilie 2020 – aprilie 2021. Prin neluarea măsurilor legale împotriva celor doi angajați, inculpata ar fi încălcat dispoziții din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii”, conform comunicatului DNA.

De asemenea, în perioada ianuarie 2020 – aprilie 2021, „uzând de funcția de conducere pe care o îndeplinea, inculpata și-ar însușit, atât în interesul său cât și pentru alți angajați ai instituției următoarele sume: 482.672 de lei, reprezentând drepturi salariale ale unor persoane care nu mai aveau raporturi de muncă cu instituția, respectiv sume de bani pentru plata normei de hrană sau a sporului de condiții vătămătoare aferente timpului în care angajații erau în concediu medical, de odihnă sau aveau zile libere.


O parte din bani ar fi fost folosiți la cumpărarea unor bijuterii din aur; aproximativ 50.000 de lei (circa 3.300 de lei/lună), reprezentând sume de bani retrase în baza unor ordine de deplasare care atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului. În acest sens, inculpata ar fi determinat patru angajați ai instituției ca, în perioada ianuarie 2021 – martie 2021, să falsifice 11 ordine de deplasare care atestau in mod nereal că angajații instituției s-ar fi deplasat în interesul serviciului în anumite localități”.

În plus, timp de aproape trei ani, Felicia Mehedințu și-a decontat 6.600 de lei în fiecare lună pentru chirie, deși deține un apartament în Reșița. „În perioada 02 mai 2018 – prezent, în calitate de director executiv al instituției, ar fi semnat o serie de acte (ordine de plată, dispoziții de plată și CEC-uri), prin care și-ar fi însușit lunar câte 6.600 de lei (timp de 35 de luni), în total 231.000 de lei, reprezentând compensația lunară pentru chirie încasată în baza unor contracte de închiriere falsificate. În acest sens ar fi folosit contracte de închiriere (înscrisuri sub semnătură privată), care ar fi fost falsificate atât prin contrafacerea subscrierii (semnăturii atribuite unei alte persoane) cât și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului”, mai spune comunicatul DNA.

Aseară, directorul executiv al DAJ Caraș-Severin, Felicia Mehedințu, a fost adusă la audieri la sediul DNA Timișoara, fiind apoi reținută pentru 24 de ore. Astăzi, inculpata urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Oamenii legii au menționat că în cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane și că procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și lucrători din cadrul IGPR – Direcția de Operațiuni Speciale.

Autoritățile fac precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

UPDATE În această seară, magistrații Tribunalului Timiș au decis ca Felicia Mehedințu să fie arestată preventiv pentru 30 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.