Comisia Europeană despre „pericolul” retragerii titlului de Capitală Culturală pentru Timișoara: „O...

Comisia Europeană despre „pericolul” retragerii titlului de Capitală Culturală pentru Timișoara: „O asemenea decizie este extrem de improbabilă”

0
DISTRIBUIȚI

Președintele CJ Timiș, Alin Nica, a „agitat” apele ieri, subliniind într-o conferință de presă că Timișoara e în pericol să piardă titlul de Capitală Europeană a Culturii. Astăzi, într-o întâlnire care a făcut parte din programul stabilit pentru pregătirea vizitei de monitorizare din luna iunie, primarul Dominic Fritz a cerut reprezentanților Comisiei Europene să clarifice acest aspect. Aceștia au afirmat că retragerea titlului nu s-a întâmplat în întreaga istorie a Capitalelor Culturale Europene și nu poate fi făcută de către Comisia Europeană, ci doar de către Ministerul Culturii din România, care a desemnat orașul câștigător. Reprezentanții CE au subliniat că o asemenea decizie este extrem de improbabilă.

În cadrul întâlnirii la care au mai participat secretarul de stat din cadrul Ministerului Culturii Demeter Andras, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, precum și directorul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, Simona Neumann, primarul Timișoarei a prezentat un set de măsuri pe care municipalitatea le-a luat și le va lua în perioada imediat următoare pentru a debloca activitatea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, cât și pentru recâștigarea încrederii în acest proiect, conform unui comunicat al Primăriei Timișoara. La elaborarea strategiei colaborează grupul de experți de la Insula 42 și Helianthus Research, format din Corina Șuteu (fost ministru al Culturii), Oana Radu și Raluca Iacob.

Prima acțiune asumată este o schimbare radicală în organizarea și funcționarea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, care va duce la relansarea programului cultural aflat în dificultate, inclusiv în contextul pandemiei Covid-19., mai spune comunicatul primăriei. „În 2016, desemnarea Timișoarei drept Capitală Europeană a Culturii a creat multe emoții și energii creative. Din păcate, în timp, aceste energii s-au estompat și este nevoie de un restart. Stagnarea în care se află asociația azi este cauzată de disfuncționalități majore: valul de demisii ale unor oameni valoroși, prevederi și proceduri statutare invalidate de instanță, lipsa unor proceduri transparente, precum și lipsa unui director artistic care să asigure implementarea viziunii artistice a programului cultural”, a declarat primarul Dominic Fritz.

„În ultimele luni am lucrat la o strategie care va duce la redeschiderea asociației spre comunitate și spre sectorul cultural.


Obiectivul nostru este să redăm proiectul cetățenilor și astfel să creăm un entuziasm in jurul proiectului. Doar prin modificarea radicală a organizării și a modului în care funcționează asociația, aceasta poate să recâștige încrederea timișorenilor. Primăria Timișoara va acorda tot sprijinul, însă condiționează acest suport de implementarea unor proceduri clare și transparente în cadrul asociației, alegerea unui director artistic și schimbări la nivel executiv”, a transmis edilul-șef.

Printre pașii planificați pe termen scurt se numără completarea Consiliului Director al asociației prin nominalizarea unor noi membri și aprobarea lor într-o ședință AGA (mai); implementarea unor mecanisme clare și transparente de finanțare a asociației (iunie); deschiderea AGA pentru primirea de noi membri din rândul comunității timișorene (iunie-iulie); constituirea unei platforme colaborative pentru armonizarea finanțărilor publice și private în sprijinul TM2023 (iunie); formularea unui timeline probabil de proiecte pentru perioada 2022-2024 (septembrie).

„Proiectul Timișoara 2023 este un catalizator al vieții culturale timișorene, parte dintr-o reformă amplă a ecosistemului cultural local, demarată prin înființarea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara și inițierea unui nou regulament privind finanțările nerambursabile pentru cultură”, a mai spus primarul Timișoarei.

De asemenea, municipalitatea promite finalizarea infrastructurii culturale în contextul anului 2023, anunțând că în acest sens a accelerat atât procesele privind finalizarea documentațiilor tehnice necesare, cât și lucrările deja demarate la obiectivele asumate prin dosarul de candidatură, cum ar fi Centrul Multicultural Mărășești, fostele cinematografe „Dacia”, „Victoria” și „Studio”, Turnul de Apă din Iosefin, precum și MultipleXity, unde se așteaptă proiectul tehnic, iar apoi va fi demarată licitația de construcție.

„Primăria Timișoara salută și reasumarea reală de către Ministerul Culturii a proiectului Timișoara Capitală Culturală și rolului său important în program. Concluzia întâlnirii a fost că toate forțele responsabile au datoria să coopereze și să salveze proiectul care a stagnat timp de 5 ani”, mai spune comunicatul Primăriei Timișoara.

Foto: Constantin Duma (arhivă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.